ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Παρατράγουδα" στις «εκλογές» στα Κατεχόμενα - Έβγαλαν με το κινητό τους φωτογραφία το ψηφοδέλτιο

"Παρατράγουδα" στις «εκλογές»  στα Κατεχόμενα - Έβγαλαν με το κινητό τους φωτογραφία το ψηφοδέλτιο

Σε χαμηλά επίπεδα ήταν το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων τις πρωινές ώρες στις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα.
 

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» ανακοίνωσε στις 11.30 ότι τα ποσοστά κυμαίνονταν από 11,6% μέχρι 16,6%. Στην Λευκωσία είχε ψηφίσει το 13,8%, στην Αμμόχωστο το 13,2%, στην Κερύνεια το 11,6%, στην Μόρφου το 126%, στο Τρίκωμο (όπου μένει ο μεγαλύτερος αριθμός εποίκων) είχε ψηφίσει το 16,6% και στην περιοχή της Λεύκας το 12,9%.
 
Το ποσοστό αποχής αναμένεται να είναι υψηλό, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.
 
Η «αστυνομία» ανακοίνωσε ότι καταγγέλθηκαν 4 άτομα τα οποία έβγαλαν με το κινητό τους φωτογραφία το ψηφοδέλτιο τους.
 
Ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος το μεσημέρι κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες. Λόγω της πανδημίας, η συμμετοχή μπορεί να επηρεαστεί, πρόσθεσε λέγοντας ότι αυτές οι «εκλογές» είναι πολύ σημαντικές. «Ίνσιαλλαχ η συμμετοχή θα είναι καλή», είπε, καλώντας τον κόσμο να πάει στις κάλπες λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Ευχήθηκε δε να υπάρξει ρύθμιση της «νομοθεσίας» ώστε δικαίωμα ψήφου να έχουν και δεκάδες χιλιάδες Τ/κ που ζουν στο εξωτερικό.
 
Ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι έχουν ένα «κράτος» και την δική τους κυριαρχία να διοικήσουν. Αγωνίζονται, συνέχισε, για ένα μέλλον πιο σίγουρο, πιο ασφαλές και πιο ευήμερο για τους Τ/κ. Ευχήθηκε επίσης να υπάρξει μια σταθερή «κυβέρνηση» που θα κάνει πραγματικότητα σοβαρές μεταρρυθμίσεις.
 
Νωρίς το πρωί ψήφισε πρώτος ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Φαΐζ Σουτζούογλου, το κόμμα του οποίου φέρεται να είναι το πρώτο. Ανέφερε ότι έγινε μια προεκλογική εκστρατεία που αρμόζει στους Τ/κ, χωρίς εντάσεις και έντονες αντιπαραθέσεις. Η «χωρά» - κατά την έκφρασή του – χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να επιτύχει την οικονομικοί σταθερότητα. «Ινσιαλλάχ να υπάρξει μια καλή συμμετοχή», είπε.
 
Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν κάλεσε τον κόσμο να πάει στην κάλπη και να δείξει την βούλησή του». Οι «εκλογές», είπε, διεξάγονται σε δύσκολες συνθήκες, αλλά ο κόσμος τηρώντας τα μέτρα πηγαίνει στις. Είναι «εκλογές», συνέχισε και για το παρόν αλλά και για το μέλλον των Τ/κ που έχουν καθιερώσει εδώ και δεκαετίες την κουλτούρα της δημοκρατίας και στο πλαίσιο αυτής διεξάγουν τις «εκλογές» τους.
 
Ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ είπε ότι παρά τις συνθήκες πανδημίας, οι υποψήφιοι του κόμματός του άκουσαν τον κόσμο, τα προβλήματά του. Τώρα ήρθε η σειρά του κόσμου να μιλήσει, πρόσθεσε, λέγοντας ότι προσμένουν στο να πάνε οι πολίτες στις κάλπες και να ψηφίσουν ελεύθερα. «Είναι ώρα για ισότητα, δικαιοσύνη για τους νέους και τις νέες γενιές», σημείωσε.
 
Ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι κάλεσε τον κόσμο να δείξει την θέλησή του στην κάλπη «για να περάσουν αυτές οι δύσκολες μέρες, να κερδίσει ο λαός», κατά την έκφρασή του.
 
Ο πρόεδρος του ΔΚ, Φικρί Ατάογλου είπε ότι πήγανε στον κόσμο και εξήγησαν το όραμά τους και πως θα «κυβερνήσουν». Τώρα, πρόσθεσε, είναι η σειρά του κόσμου να μιλήσει.
 
Ο πρόεδρος του ΚΑ, Ερχάν Αρικλί είπε ότι οι «εκλογές» δεν έπρεπε να γίνουν με αυτό το σύστημα και ούτε μέσα στο χειμώνα, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. Αυτή την ώρα, πρόσθεσε, υπάρχουν 6.000 άτομα που φορούν το βραχιόλι παρακολούθησης (ΣΣ: βρίσκονται σε καραντίνα) και παρακολουθούν τις «εκλογές» από την τηλεόραση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το ποσοστό συμμετοχής στις «εκλογές» θα είναι κάτω από το 60% λέγοντας ότι «μέσα σε αυτό το κρύο ο κόσμος δεν βγαίνει εύκολα από το σπίτι του».
 
Ο πρόεδρος του ΚΚΑ, Μεχμέτ Τσακιτζί ανέφερε ότι αυτές οι «εκλογές» είναι πολύ διαφορετικές, όπου οι καταπιεστές και οι καταπιεσμένοι δίνουν αγώνα και σε αυτές τις συνθήκες ο ίδιος εμπιστεύτηκε τον κόμμα του στον τ/κ «λαό». Κάθε εκλογική διαδικασία, συνέχισε, είναι μια ευκαιρία για την δημοκρατική πρόεδρο των Τ/κ. Ο τ/κ «λαός», πρόσθεσε, υπέφερε αρκετά, συντρίφτηκε, εξοντώθηκε και υποβλήθηκε σε σκληρότητες. «Σήμερα είναι η μέρα της εξέγερσης. Είτε η αλλαγή θα ξεκινήσει αύριο το πρωί είτε είναι τόσο μακριά όσο τα αστέρια. Πιστεύουμε ότι ο τουρκοκυπριακός λαός θα αλλάξει και αυτή η πεποίθηση θα είναι αιώνια», είπε.
 
Ο γγ της κίνησης «Δρόμος Ανεξαρτησίας», Μουνούρ Ραχβαντζίογλου ευχήθηκε «αυτός ο αγώνας να συνεχιστεί πιο ενδυναμωμένος».  Ο ίδιος, είπε, ψήφισε για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα που δεν μιλούν, για τη φύση που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, για τις καταπιεσμένες γυναίκες.
 
Στις «εκλογές» ψήφισαν επίσης οι πρώην ηγέτες των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Ντερβίς Έρογλου και Μουσταφά Ακιντζί, παρ’ ότι ο κ. Ακιντζί δεν είχε ανακοινώσει ώρα άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος. Ούτε και προέβη σε οποιαδήποτε δήλωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top