Τη στιγμή που τα νέα από την Ευρώπη, τουλάχιστον όπως αυτά εκτιμώνται και αναμεταδίδονται από ξένα Μέσα Ενημέρωσης, δεν φαίνεται να είναι ευοίωνα ως προς την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα, στην Αθήνα κυβερνητικοί παράγοντες τηρούν σιγήν ιχθύος, και ο Τύπος κάνει λόγο για «το πιο κρίσιμο ως τώρα 48ωρο της Ελλάδος».
Μέσα σε αυτό το διήμερο, που άρχισε με την επανέναρξη σήμερα, Κυριακή, στις Βρυξέλλες, η διαπραγμάτευση επί των επικαιροποιημένων προτάσεων που προσκόμισε στους δανειστές η ελληνική πλευρά, και που κλείνει με την οριακή ημερομηνία της 18ης Ιουνίου, όταν θα συνεδριάσουν το Eurogroup αλλά και η γερμανική Βουλή (Μπουντεστάγκ), «θα κριθούν όλα», όπως σημειώνει σήμερα το σύνολο του ελλαδικού Τύπου.
Η κυβέρνηση, δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τόσο προς τους πιστωτές όσο και προς τα κυβερνητικά αλλά και κομματικά του στελέχη, έχει καταστήσει σαφές ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μία κατ’ αρχήν συμφωνία μέσα σε αυτό το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο.
Προς αυτόν τον στόχο, εκείνο που είναι γνωστό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και δεδομένο, είναι ότι οι δανειστές βάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο 4μηνης παράτασης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας – πρόγραμμα που «περισσεύει» από την θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, και ήδη παρατάθηκε μια φορά στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ώστε να δοθεί μια ανάσα στην νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, να μελετήσει τα δεδομένα και να έρθει με νέες, ισοδύναμες προτάσεις.
Από την άλλη, η ελληνική πλευρά φέρεται να διεκδικεί 9μηνη παράταση του προγράμματος.
Μια τέτοια παράταση, εάν και εφ’ όσον συμφωνηθεί, δεν καταργεί την ανάγκη να αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως κάποια συμφωνηθέντα μέτρα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ κοινοτική πηγή στην Αθήνα. «Η παράταση – διευκρίνισε – θα ισχύσει ώστε να δοθεί απαραίτητος χρόνος και στις δύο πλευρές ώστε να εξειδικευτούν ορισμένα θέματα πριν ξεκινήσει η υλοποίησή τους».
Επίσης, οι δύο πλευρές φέρεται να συμφωνούν ότι «όλα τα ζητήματα πρέπει να συμφωνηθούν επί της αρχής, και να εγκριθούν στο επόμενο Eurogroup της 18ης Ιουνίου».
Κατά ορισμένες κυβερνητικές πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται να υπάρξει τελική εικόνα για τις διαπραγματεύσεις, και θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση, είτε θετική, είτε όχι.
Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως σαφώς φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στον στενό περί τα οικονομικά υπουργικό του κύκλο έπειτα από μακρά συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής, είναι προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο.
Γνωρίζει, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Τσίπρα, ότι εάν επιτευχθεί η «αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία», δεν θα είναι εύκολη η υλοποίησή της, αλλά την ευθύνη θα αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας έτσι το τοπίο προς όλους όσους προετοιμάζονται ή επιθυμούν εκλογές ή και ρήξη.
Γνωρίζει επίσης, ότι και εάν ακόμα οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε ναυάγιο, πάλι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει πως θα μεταφέρει εκείνος προς τον ελληνικό λαό το «μεγάλο όχι», που σε αυτήν την περίπτωση θα υποχρεωθεί, λέει, να πει στους εταίρους.
Ο Πρωθυπουργός είναι από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς συνεργάτες και συμβούλους του, σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με Βρυξέλλες, όπου το ελληνικό διαπραγματευτικό βάρος έχουν επωμιστεί ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς, ο Υπουργός αρμόδιος για Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο οικονομολόγος Γιώργος Χουλιαράκης, ο πλέον τεχνοκράτης από την ελληνική ομάδα.
Αναλόγως της πορείας των διαπραγματεύσεων, ένας εκ των κ.κ. Δραγασάκη και Παππά αναλαμβάνει να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Αξιόπιστη κυβερνητική πηγή στην Αθήνα δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ήρεμος, ψύχραιμος, και μοιάζει να είναι συμφιλιωμένος με την ιδέα ότι έχει πάρει τις σωστές αποφάσεις».
Οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ που φτάνουν στην Αθήνα, μεταφέρουν απαισιοδοξία για συμφωνία και προμηνύουν δυσάρεστες εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γάμπριελ, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι «η σκιά μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη διαγράφεται ολοένα και σαφέστερα», χαρακτήρισε «φαινομενικές» από ελληνικής πλευράς τις ύστατες προσπάθειες που καταβάλλονται για να επιτευχθεί συμφωνία», και είπε πως αυτές οι προσπάθειες «κάνουν την διαδικασία των διαπραγματεύσεων να φαίνεται γελοία».
Νέες, αδιασταύρωτες πληροφορίες από το πεδίο των διαπραγματεύσεων, που συνήθως προωθούνται σε ξένες εφημερίδες από μεσαίας ιεραρχίας στελέχη της Κομισιόν που επικαλούνται προσβάσεις σε «ανώτερα κέντρα», φέρουν τους διαπραγματευτές των θεσμών να μην είναι ευχαριστημένοι ούτε από τις τελευταίες προτάσεις της Αθήνας, και να έχουν βάλει στο τραπέζι «σειρά σκληρών απαιτήσεων», μεταξύ των οποίων και την περαιτέρω μείωση κατά 2% των συντάξεων, γενικώς.
Κυβερνητικό στέλεχος προς το οποίο απευθύνθηκε το ΚΥΠΕ σχετικά με αυτό το «αρνητικό κλίμα» που διαχέεται τις τελευταίες ώρες, είπε ότι «σ’ αυτές τις κρίσιμες, για όλους μας, στιγμές, το καλύτερο είναι να αναμένουμε μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις».
Το βέβαιο, αναφέρουν πληροφορίες από κοινοτικούς κύκλους, είναι ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές, ότι θα συνεχιστούν και αύριο, και ότι «στόχος και επιθυμία όλων είναι να τερματιστούν με συμφωνία».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις