Για την εξέλιξη της πανδημίας και το test to stay μίλησε η Δρ Δωροθέα Πανά, στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι.
Η Δρ Πανά εξήγησε πως εφόσον αυξήθηκε η δυναμική και οι δυνατότητες μας να κάνουμε εργαστηριακό έλεγχο και στα σχολεία, προφανώς θα βρίσκουμε αυτή την περίοδο κρούσματα και μολύνσεις σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, σε όλη την έκταση της παιδικής ηλικίας.
Συνέχισε λέγοντας, πως αυτό που έχει αξία να τονίσουμε και που το είδαμε και στην Κύπρο πρόσφατα, αλλά και σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης, είναι το ότι έχουμε μεικτή έξαρση σε αυτή τη φάση. «Η όμικρον είναι το επικρατέστερο στέλεχος στην κοινότητα, και στην Κύπρο και στην Ευρώπη, με ποσοστό επικράτησης πάνω από 80%, αλλά οι νοσηλείες είναι μεικτές, δηλαδή δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα η δέλτα και αυτό όπως καταλαβαίνετε προβληματίζει, διότι όταν κάνει τον κύκλο της η όμικρον διερωτόμαστε αν θα υπάρξει ύφεση της δέλτα ή αναζωπύρωση», εξέφρασε.
«Ευχόμαστε κι αυτό είναι στις συζητήσεις της επιδημιολογικής κοινότητας να έχουμε ύφεση των στελεχών στην πορεία, λόγω της άνοιξης και να μην μας προκύψει κάτι που θα μας πάρει πίσω», τόνισε.
«Υπολογίζουμε ότι την περίοδο της άνοιξης θα είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση από αυτήν που είχαμε το τελευταίο διάστημα, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να περάσουμε γρήγορα λανθασμένα μηνύματα γιατί συνεχίζουμε ακόμα να είμαστε εν μέσω ενός πανδημικού κύματος», επισήμανε.
Σχετικά με το test to stay απαντά πως πρόκειται για μια επιπρόσθετη στρατηγική με στόχο να μείνουν τα σχολεία ανοικτά και εξήγησε πως σίγουρα αυτόν τον μήνα και τον Φεβρουάριο η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη.
«Θέλουμε την συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και τον γονέων για να πετύχουμε αυτό το στόχο» δήλωσε. Πρόσθεσε έπειτα πως όσο περνούν οι μέρες και σταθμιστεί, ζυγιστεί λίγο αυτή η διαδικασία θα γίνεται όλο και καλύτερη.
Σχετικά με τις επαναλοιμώξεις, ανέφερε πως με την όμικρον θα έχουμε μεγάλο ποσοστό επαναλοιμώξεων, ότι πολύ πιο εύκολα θα μπορεί να ξανακολλήσει κάποιος. «Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η μετάλλαξη όμικρον προσφέρει πολύ καλή ανοσία και μάλιστα προστατεύει και από την δέλτα. Είναι αυτό που λέμε διασταυρούμενη προστασία», πρόσθεσε.
Αντίθετα, όσα άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν προσβληθεί από την όμικρον, η φυσική ανοσία που προκύπτει από την όμικρον δυστυχώς φαίνεται ότι δεν διαρκεί πάρα πολύ και ποιοτικά δεν είναι αυτό που θέλουμε όσο αφορά την πρόληψη της νοσηλείας, ανέφερε.
Δήλωσε πως το διάστημα των 3 μηνών για ανοσία είναι ασφαλές, αν όμως δούμε ότι κατι αλλάζει με την όμικρον θα προβούμε σε αλλαγές.
Καταληκτικά, και σχετικά με το ερώτημα που της τέθηκε, εάν τα παιδιά που είναι στενές επαφές από το σπίτι και όχι από το σχολείο θα δικαιούνται το test to stay, απάντησε πως σε αυτή τη φάση επικεντρωνόμαστε σε ότι διαγιγνώσκεται γύρω από τις κινητές μονάδες, αλλά σίγουρα μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω στο κοντινό μέλλον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις