Η καταπολέμηση της μάστιγας που ονομάζεται καρκίνος, αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της υγείας.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής, Λουκάς Φουρλάς, ο ίδιος ως Πρόεδρος της ομάδας ΜΕPs Αgainst Cancer και με την πολύτιμη στήριξη της Επιτρόπου Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, ενώσαμε δυνάμεις για το «Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ευρώπη». Η σύμπλευση των δυο μας, καθώς και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπέδειξε την από κοινού αποφασιστικότητα και συλλογική προσπάθεια Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα των ασθενών και να καταπολεμηθεί ο καρκίνος στη ρίζα του.
Αποτέλεσμα αυτών, η σύσταση της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου (BECA). Για πρώτη φορά, δημιουργήσαμε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό σχέδιο, με σκοπό τη στήριξη των κρατών μελών, προκειμένου να βελτιώσουμε τον έλεγχο και την περίθαλψη και να μειώσουμε τις επιπτώσεις που προκαλούνται από τη νόσο.
Κεντρικός στόχος της Επιτροπής που ολοκλήρωσε πρόσφατα τον κύκλο εργασιών της, η μεγιστοποίηση της εμπλοκής των επιστημόνων στην έρευνα και την καινοτομία, ο συντονισμός τους και η παροχή κονδυλίων.
Μήνες σκληρής δουλειάς της Ειδικής Επιτροπής, επέφεραν πρόοδο στον κοινό μας στόχο. Διαβουλευτήκαμε με αρμόδιους φορείς και οργανώσεις, ανταλλάξαμε απόψεις και εμπειρίες με τους επιστήμονες και καταλήξαμε σε μία Έκθεση. Η Έκθεση αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα μιας νέας εποχής για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Η Έκθεση υποστηρίζει την έρευνα, τη φαρμακευτική πολιτική, την ηλεκτρονική υγεία, τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και κυρίως την πρόληψη. Ο έλεγχος και η έγκαιρη ανίχνευση έρχεται μόνον μέσω της κατανόησης του καρκίνου, γι’ αυτό και υποστηρίξαμε τόσο έντονα το να υπάρξουν τεράστια κονδύλια στον τομέα της έρευνας. Για να ενδυναμώσουμε την πρόληψη που αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της ιατρικής.
Πλέον μπορούμε να μιλούμε για ένα ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργασίας. Έχει καταστεί πραγματικό. Καθορίζουμε την καλύτερη θεραπεία για τους ασθενείς, είτε στη χώρα τους είτε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η έρευνα για τη μάστιγα του καρκίνου και η προσπάθεια συνολικής αντιμετώπισής του είναι διαρκής και άοκνη. Πάρα πολλές έρευνες διακεκριμένων Πανεπιστημίων και ερευνητών βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, δίνοντας όμως, ελπιδοφόρα μηνύματα στους ασθενείς και στους συγγενείς τους.
Με την Έκθεση η οποία αναμένεται να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον αμέσως επόμενο μήνα, εισηγούμαστε πέραν της πρόληψης, της έρευνας και των θεραπειών, την περισσότερη ενασχόληση με τους ασθενείς και τους επιζώντες. Με τροπολογία που έθεσα, ζητώ τη στήριξη των εργαζομένων που πάσχουν από καρκίνο και την ομαλή επανένταξη στον χώρο εργασίας των όσων έχουν θεραπευτεί.
Η μακροχρόνια απουσία από την εργασία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και τη σωματική υγεία, καθώς και υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος και μπορεί να εμποδίσει την επιστροφή στην εργασία. Λάβαμε υπόψη μας, ότι η υγεία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην οικοδόμηση βιώσιμων οικονομιών και ότι είναι σημαντικό να συνεκτιμηθούν οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις των ασθενειών ή αναπηριών στις οικογένειες εάν οι πάσχοντες δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Όλες αυτές οι δεσμεύσεις σε συνδυασμό με τους επιστήμονες που έχουν δίκτυα συνεργασίας πλέον στη διάθεσή τους, μας κάνουν να ελπίζουμε και να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις