Την μεθεπόμενη Πέμπτη θα αχθεί, εκτός απροόπτου, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το νομοσχέδιο για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Κατάληξη υπήρξε στο θέμα του γνωμοδοτικού συμβουλίου και στο θέμα της ενίσχυσης των διερευνητικών εξουσιών της Αρχής.
Στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών θα παρουσιαστεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τοποθέτηση, αφού στη σημερινή οι Βουλευτές έλαβαν κείμενο με τροποποιήσεις που επικεντρώνονται σε τρία σημεία. «Χρωστάμε πολλά και δεν δώσαμε σχεδόν τίποτα στην κοινωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης. Ο στόχος που τέθηκε είναι η Αρχή να ξεκινήσει τη λειτουργία της την 1η Απριλίου.
Στη συνεδρίαση η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου δήλωσε ότι οι τροποποιήσεις επικεντρώνονται στην προσθήκη της λέξης «καταγγελία» για να καθίσταται σαφές ότι η Αρχή διερευνά και καταγγελίες, στο θέμα του διορισμού του γνωμοδοτικού συμβουλίου - το οποίο θα καταρτίζει λίστα από τρία άτομα για κάθε θέση της Αρχής, θα διαβουλεύεται στη συνέχεια με την Επιτροπή Νομικών και θα δίνεται τελική λίστα στο Υπουργικό Συμβούλιο για να γίνεται διορισμός - και στο θέμα των εξουσιών, όπου έγιναν αλλαγές για να ενισχυθούν οι διερευνητικές εξουσίες, όπως γίνεται και σε άλλες Αρχές.
Όπως είπε η Υπουργός ενώπιον της Επιτροπής, με αυτές τις τροποποιήσεις αντιμετωπίζονται οι επιθυμίες της πλειοψηφίας των μελών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης είπε ότι οι τροποποιήσεις συμπυκνώνουν τις εισηγήσεις των μελών. Είπε ότι το γνωμοδοτικό συμβούλιο θα καταθέτει λίστα ονομάτων, η Υπουργός Δικαιοσύνης θα έρχεται στην Επιτροπή για διαβούλευση και η πρόταση θα τίθεται ενώπιον του Υπουργικού.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου είπε ότι το νομοσχέδιο φαίνεται πως συμπεριλαμβάνει όσα ζητήθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής και συζητήθηκαν και συνθέτει όλες τις απόψεις.
Η Ρίτα Σούπερμαν του ΔΗΣΥ είπε ότι πρέπει να περιληφθεί και πρόνοια για τα δικαιώματα αυτού που δίνει κατάθεση στην Αρχή.
Ο Νίκος Γεωργίου του ΔΗΣΥ είπε ότι πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα των πολιτικών προσώπων αν γίνεται αναφορά σε αυτά, στο όποιο πόρισμα θα εκδίδεται.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι δεν μπορεί άτομο του γνωμοδοτικού να είναι άτομο που ελέγχεται και δεν μπορεί να είναι βραχίονας του κράτους. Έθεσε επίσης προβληματισμούς για το θέμα της διαβούλευσης της Επιτροπής με την Υπουργό.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου επέμεινε ότι τα μέλη του γνωμοδοτικού πρέπει να είναι θεσμικά, προερχόμενα από τον δημόσιο βίο και όχι τον ιδιωτικό, εξηγώντας ότι πρέπει να ενισχύουμε τους θεσμούς και όχι να τους αποδυναμώνουμε.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τα μέλη της επιτροπής διαφάνειας θα εκφράζουν ενδιαφέρον για διορισμό ή αν θα καταθέτει ιδέες το γνωμοδοτικό. Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον για να μη δίνεται η εικόνα της υπόγειας συνεννόησης. Προβληματισμό εξέφρασε και για την συμπερίληψη στο γνωμοδοτικό της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σημείωσε ότι τα μέλη του γνωμοδοτικού πρέπει να παραμείνουν πέντε εξηγώντας ότι όσο πιο μεγάλη είναι η διεύρυνση τόσο το καλύτερο, γιατί θα μειώνεται η επίδραση των κομμάτων.
Ανάμεσα στους θεσμούς που πρότειναν μέλη της Επιτροπής, σε προηγούμενη συνεδρίαση, ότι θα μπορούσαν να απαρτίζουν αυτό το γνωμοδοτικό όργανο είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Γενικός Ελεγκτής, η Επίτροπος Διοικήσεως, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών ή ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων.
Τοποθετήσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης
Η Υπουργός Στέφη Δράκου σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά το πέρας της συνεδρίασης είπε ότι υπήρξαν εισηγήσεις για το διορισμό των μελών και τη δημιουργία του γνωμοδοτικού καθώς και την ενίσχυση των εξουσιών και το Υπουργείο κατέθεσε σήμερα τις τροποποιήσεις του. Η συζήτηση, είπε, ολοκληρώθηκε και «ελπίζω τάχιστα να πάει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο».
Ανέφερε εξάλλου ότι θα γίνει ανάλογη τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να επιτρέπεται η χρήση της αγγλικής γλώσσας στο εμπορικό δικαστήριο και ναυτοδικείο - θέμα που συζητήθηκε επίσης στην Επιτροπή Νομικών - καθώς ήταν εισήγηση της πλειοψηφίας των Βουλευτών. Η τροποποίηση πάει αύριο στην Ολομέλεια.
Η Υπουργός είπε εξάλλου ότι αν κληθεί το Υπουργείο εκ νέου σε συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη για το θέμα των γυναικοκτονιών, θα παρευρεθεί για να καταθέσει και πάλι τις απόψεις του.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το αναθεωρημένο κείμενο που κατατέθηκε από την Υπουργό για το θέμα της διαφθοράς, είναι εναρμονισμένο στο μεγαλύτερο κομμάτι με τις επιθυμίες της Βουλής. Αναφέρθηκε στις ερευνητικές εξουσίες της Αρχής που πλέον θα δέχεται και καταγγελίες και θα γίνεται πλήρης έρευνα. Επίσης κατατέθηκε πρόταση για τη σύσταση του γνωμοδοτικού συμβουλίου με κατάλογο εγνωσμένου κύρους προσωπικοτήτων (15 στο σύνολο) και από αυτόν μετά την διαβούλευση με τη Βουλή, θα διορίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό την Αρχή που θα είναι εξαετούς θητείας.
«Την ερχόμενη Τετάρτη το νομοθέτημα θα βρίσκεται για 23η φορά ενώπιον της Επιτροπής για τελική συζήτηση και τοποθέτηση, η ελπίδα είναι να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να πετύχουμε τη ψήφιση αυτής της ισχυρής νομοθεσίας που στέλνει πολλαπλά μηνύματα ότι αλλάζουμε», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά την έρευνα και το πόρισμα της Αρχής είπε ότι το πρώτο επίπεδο είναι αυτό των διοικητικών/πειθαρχικών αρμοδιοτήτων, θα ενημερώνονται δηλαδή οι αρμόδιες αρχές που έχουν σχέση με το εξεταζόμενο άτομο και με το πέρας της διαδικασίας, θα δημοσιοποιείται η κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τον φάκελο που θα κατατίθεται στην Εισαγγελία για την έναρξη της ποινικής διαδικασίας, σημείωσε ότι λόγο και ρόλο έχουν τα δικαστήρια και μετά την έκβαση της όποιας απόφασης, θα δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα.
Ο κ. Τορναρίτης σχολίασε και την περαιτέρω επιδείνωση της Κύπρου στο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς και είπε ότι επιβάλλεται να εναρμονιστούμε με το σύγχρονο κόσμο και τα θέσμια και να προχωρήσουμε σε πράξεις που να μας καθιστούν σοβαρούς έναντι των πολιτών μας και διεθνών θεσμών.
Είπε εξάλλου ότι την ερχόμενη Τετάρτη στις 11 και μισή το πρωί θα γίνει συζήτηση για το θέμα των γυναικοκτονιών το οποίο, σημείωσε, είναι θέμα προτεραιότητας.
Ανέφερε επίσης ότι σήμερα ολοκληρώθηκε και η συζήτηση στην Επιτροπή για το εμπορικό δικαστήριο και το ναυτοδικείο και ότι θα γίνει τροποποίηση του συντάγματος για χρήση αγγλικής γλώσσας όταν και δύο διάδικοι το ζητήσουν. Τόνισε ότι αυτό εισάγεται αποκλειστικά και μόνο στο εμπορικό δικαστήριο και ναυτοδικείο και δεν πρόκειται να εισαχθεί σε άλλα δικαστήρια και άλλα επίπεδα δικαιοσύνης η αγγλική γλώσσα.
Για το θέμα του εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου είπε ότι είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση και στέλνει το μήνυμα στους επενδυτές ότι η Κύπρος είναι περιφερειακό κέντρο για επενδύσεις. Το ενοποιημένο νομοσχέδιο τίθεται ενώπιον της Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη και την μεθεπόμενη Πέμπτη οδηγείται στην Ολομέλεια.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι γίνεται προσπάθεια να ρυθμιστούν οι διατάξεις για διασφάλιση της αρχής της διαφάνειας και αντικειμενικότητας των προσώπων. Είναι σημαντικό, είπε, να ξεκινήσει η διαδικασία με αντικειμενικό τρόπο. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει κοινή συνισταμένη σε ό,τι αφορά τις εξουσίες της Αρχής και ότι η συζήτηση ειδικά στο ζήτημα αυτό θα συνεχιστεί.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις