LIKE ONLINE

«Ξύπνησε» επτά μήνες μετά την προσεδάφισή του το Philae

«Ξύπνησε» επτά μήνες μετά την προσεδάφισή του το Philae

Το ρομπότ άρχισε και πάλι να «μιλάει» με την ομάδα του στη Γη.

Το ρομπότ Philae, που θεωρούνταν χαμένο, "ξύπνησε" επτά μήνες μετά την προσεδάφισή του σ' έναν κομήτη, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Η ESA ανακοίνωσε πως αργά την Πέμπτη έλαβε σήματα από το ρομπότ, το οποίο άρχισε να «μιλάει» με την ομάδα του στη Γη για πρώτη φορά αφότου έπεσε σε νάρκη μετά την προβληματική προσεδάφισή του στον κομήτη τον Νοέμβριο.

«Το Philae είναι πολύ καλά», ανέφερε ο διευθυντής του προγράμματος Στέφαν Ουλαμέκ σε δήλωσή του στον ιστότοπο της ESA. «Είναι έτοιμο για επιχειρήσεις».

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ρομπότ δέχεται αυξημένες ποσότητες ηλιακού φωτός καθώς ο κομήτης πλησιάζει στον ήλιο, με αποτέλεσμα οι ηλιακοί συλλέκτες του να μπορούν να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται για να στέλνει δεδομένα.

Καθώς βρισκόταν έως τώρα στη σκιά, οι ηλιακοί συλλέκτες του Philae, που επρόκειτο να τροφοδοτούν με ενέργεια το ρομπότ μετά την εξάντληση των μπαταριών του μερικές ημέρες μετά την προσεδάφιση, δέχονταν ηλιακό φως για πολύ λιγότερες από τις έξι με επτά ώρες την ημέρα που χρειαζόταν.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως δείγματα που θα εξορύξει το Philae από τον κομήτη θα αποκαλυψουν λεπτομέρειες για την εξέλιξη των πλανητών και ενδεχομένως και της ζωής. Οι βράχοι και οι πάγοι που αποτελούν τους κομήτες διατηρούν αρχαία οργανικά μόρια σαν μια χρονοκάψουλα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Χωματερή» η Κύπρος: «Ενδεχομένως να υπάρχουν πέραν των 1000 παράνομων σκυβαλότοπων» - Τι δηλώνει ο Θεοπέμπτου στο «Τ»

Τερματισμός Απασχόλησης: Πόσο χρόνο προειδοποίησης οφείλει να δώσει ο εργοδότης;

Δημοτικό στον Κάμπο με μία μόνο μαθήτρια - Έκκληση σε σχολεία να επισκεφθούν τη μικρή Δήμητρα

Συνελήφθη 61χρονος ως ύποπτος για τον εμπρησμό τριών οχημάτων στη Λευκωσία

Κάποιος να… προστατεύσει τον Φειδία



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top