ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Ικανοποιημένη από το βελτιωμένο το ψήφισμα για ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Αντιδράσεις από τουρκικό ΥΠΕΞ

Κυβέρνηση: Ικανοποιημένη από το βελτιωμένο το ψήφισμα για ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Αντιδράσεις από τουρκικό ΥΠΕΞ

Βελτιώσεις στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), σε σχέση με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, βλέπει η Κυβέρνηση, εκφράζοντας την ικανοποίησή της.

«Μας ικανοποιεί το κείμενο του ψηφίσματος αφού αυτό βελτιώνει ουσιαστικά σε σημαντικό βαθμό την έκθεση του ΓΓ» του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, σημειώνοντας τρία στοιχεία, τα οποία η Κυβέρνηση θεωρεί αρκετά σημαντικά.

«Το πρώτο είναι ότι επαναβεβαιώνει το ψήφισμα τη βάση λύσης του Κυπριακού. Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πιο συγκεκριμένα στο ψήφισμα 1251, που είναι ένα ψήφισμα στο οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι παράμετροι που αφορούν τη λύση του Κυπριακού», είπε.

Δεύτερο σημαντικό σημείο, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, είναι ότι επισημαίνεται η ανάγκη του διορισμού ενός απεσταλμένου, «ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει τα δύο μέρη να εξεύρουν το κοινό έδαφος που απαιτείται για την επανεκκίνηση της διαδικασίας των συνομιλιών».

Σημείωσε επίσης, ως τρίτο στοιχείο, το γεγονός ότι γίνεται ισχυρή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των ψηφισμάτων 550 και 789 που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου «κάτι το οποίο είναι συνεπές με την ισχυρή προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που είχαμε πετύχει το περασμένο καλοκαίρι».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι τέλος η Λευκωσία αναμένει ότι ο ΓΓ θα προχωρήσει με τον διορισμό ενός απεσταλμένου, σημειώνοντας ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά η απόφαση ΣΑ ΟΗΕ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λέει το ΥΠΕΞ Τουρκίας
Για δύο μέτρα και δύο σταθμά κατηγορεί το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του ΟΗΕ, επικρίνοντας την απόφαση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναφέροντας ότι θα στηρίξει πλήρως τα βήματα που θα ληφθούν από δω και πέρα από το ψευδοκράτος ως αντίδραση. Το τουρκικό ΥΠΕΞ δεν αποδέχεται ούτε την κριτική του ΣΑ του ΟΗΕ για τα Βαρώσια υποστηρίζοντας ότι αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι υποστηρίζει “πλήρως τη δήλωση του υπεξ της τδβκ σχετικά με την εν λόγω απόφαση.

"Παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση, η συγκατάθεση των αρχών της τδβκ και πάλι δεν ελήφθη, αντίθετα με τους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ. Αποφεύχθηκε με επιμονή η νομική ρύθμιση, αλλά η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ μπόρεσε να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πλαίσιο της καλής θέλησης των αρχών της τδβκ. Υποστηρίζουμε πλήρως τα βήματα που θα ληφθούν από εδώ και πέρα από τις αρχές της τδβκ ως προς αυτό”, αναφέρει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “από τη μια πλευρά, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας λέει στα μέρη στο νησί να βρουν μια λύση, από την άλλη είναι μια στάση αποκομμένη από την πραγματικότητα και αντιφατική η προσπάθεια για ένα μοντέλο λύσης που έχει δοκιμαστεί και εξαντληθεί για περισσότερα από πενήντα χρόνια και που αποδεικνύεται αναποτελεσματικό και δεν αντικατοπτρίζει τη συναίνεση της μιας πλευράς”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ακόμη ότι “η κριτική του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα βήματα που έλαβαν οι αρχές της τδβκ στα Βαρώσια σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Επιπλέον, το Συμβούλιο να μην λαμβάνει υπόψη τα μονομερή βήματα της ε/κ διοίκησης στην ανατολική Μεσόγειο, που αυξάνει την ένταση και αγνοεί τα δικαιώματα των Τ/κ αποτελεί και πάλι παράδειγμα δύο μέτρων και δύο σταθμών”.

“Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσουν μια ειλικρινή και εποικοδομητική στάση με βάση τις πραγματικότητες του νησιού, προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση στην Κύπρο και να καταγραφεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τ/κ λαού, που είναι κατοχυρωμένα δικαιώματα”, καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top