ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΑΣΤΕΓΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Μιλά στο THEMAONLINE - Πως βρέθηκε να κοιμάται σε αυτοκίνητο και γιατί πήγε στα κατεχόμενα

ΑΣΤΕΓΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Μιλά στο THEMAONLINE - Πως βρέθηκε να κοιμάται σε αυτοκίνητο και γιατί πήγε στα κατεχόμενα

Πριν απο λίγες μέρες φέραμε στην επιφάνεια την ιστορία μιας άστεγης γυναίκας στη Λευκωσία, η οποία ζούσε για 3 μήνες στο αυτοκίνητο της.

Το THEMAONLINE επικοινώνησε μαζί με την γυναίκα αυτή η οποία μας μίλησε για την περιπέτεια της, αναφέροντας μας ότι είναι μια γυναίκα μορφωμένη, με πτυχία, είχε την δική της δουλειά , είχε μια καλή άνετη ζωη αλλά μετά για κάποιους λόγους αυτή η επιχείρηση που είχε φτιάξει έπεσε έξω επενδυτικά. Στη συνέχεια δούλεψε σαν υπάλληλος εν μέσω πανδημίας αλλά απολύθηκε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο της.

Το γραφείο Ευημερίας στάθηκε δίπλα της, με το που έμαθε για την περίπτωση της, εξασφαλίζοντας της κάποιες μέρες σε ξενοδοχείο και βοηθώντας-εξηγώντας της , τις διαδικασίες για το Ε.Ε.Ε.

Ωστόσο ένα απρόοπτο την έκανε να μετακινηθεί για λίγο στα κατεχόμενα σε μια φίλη της ώστε να έχει μια στέγη λίγο διάστημα, μεχρι να βρει δουλειά στις ελεύθερες περιοχές και να μην μένει στο αυτοκίνητο.

Πως βρέθηκε να κοιμάται στο αυτοκίνητο

"Στην αρχή είχα την εταιρεία μου, ήμουν ασφαλισμένη, ήμουν υπάλληλος στην εταιρεία μου. Αυτό φαίνεται και απο τις κοινωνικές μου ασφαλίσεις. Μετά όμως προέκυψαν διάφορα θέματα και έκλεισα την εταιρεία. Βρήκα δουλειά άλλου ως υπάλληλος αλλά με σταμάτησαν. Αισιοδοξώ ότι κάτι θα βρεθεί. Αυτό που συνέβη σε εμένα μπορεί να συμβεί ή συμβαίνει και σε άλλο συνάνθρωπο μας. Απλά έτυχε και ήμουν εγώ. Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας ή μπορεί και να μην συμβεί" , μας εξήγησε

Οπως ανεφερε η γυναίκα στο THEMAONLINE "Εβλεπα ότι δεν μου έβγαιναν τα μαθηματικά στα χρήματα που είχα στα χέρια μου" και έτσι αποφάσισε να ζητήσει απο τον ιδιοκτήτη να σπάσει το συμβόλαιο λίγο πριν την λήξη του, αφού έβλεπε ότι δεν θα μπορούσε να είναι τυπική στα ενοίκια. Η γυναίκα αυτή μας εξομολογήθηκε ότι ποτέ δεν αποκάλυψε στον ιδιοκτήτη τον πραγματικό λόγο που ζήτησε να φύγει απο το σπίτι που έμενε, αλλά βρήκε μια άλλη δικαιολογία γιατί δεν ένιωθε όμορφα να ζει κάπου που δεν μπορεί να πληρώσει. 

"Εφυγα τον Οκτώμβριο γιατι έβλεπα ότι δεν μπορούσα να το ενοικιάσω για φέτος. Είχα κάνει το κουμάντο μου,  μίλησα με τον ιδιοκτήτη. Εβλεπά ότι δεν έβγαιναν τα νούμερα για να πληρώσω. Έβλεπα ότι τα χρήματα που είχα στα χέρια μου δεν επαρκούσαν για να πληρωσω το ενοίκιο μέχρι το Γενάρη που έληγε το συμβόλαιο. Δεν ειπα τον πραγματικό λόγο που φεύγω στον ιδιοκτήτη . Του είπα ότι ειμαι αναγκασμένη να φύγω και ο άνθρωπος δεν μου δημιούργησε κανένα προβλημα να διακοπεί το συμβόλαιο μας.

Ειχαμε υπογράψει ενα συμβόλαιο το οποίο έληγε τον Γενάρη του 2022, τον ευχαριστώ μονο και μόνο που με άφησε να φύγω Οκτώμβριο χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα. Στην ουσία του αφαίρεσα το δικαίωμα να έχει το εισόδημα των υπόλοιπων μηνών. Ετσι το βλεπω εγω και τον ευχαριστω. Δεν ήθελα να ξέρει τις συνθήκες και τους λόγους που θα έφευγα."

Στην πορεία όπως περιέγραψε ενοικίασε ένα κοντέινερ, όπου μετακόμισε ολα της τα πράγματα απο το σπίτι, κρεβάτια, καναπέδες, λέγοντας και στον άνθρωπο ενοικίασης αποθήκης-κοντεινερ ότι θέλει να βάλει τα πράγματα της μέσα γιατί μετακομίζει, δεν μπορούσε να αποκαλύψει σε κανένα την πραγματική της κατάσταση.

Και έτσι με λιγα πράγματα απο τον Οκτώμβριο 2021 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022 κοιμόταν στο αυτοκίνητο της.

"Οταν έφυγα απο το σπίτι , έπρεπε να βρω ένα τρόπο να κάνω τη μετακόμιση μου, να φυλάξω τα πράγματα μου και να βρω ένα αυτοκίνητο, γιατί αυτο που είχα παλιά το πούλησα για να ξεπληρώσω κάποιους φόρους κτλ. Μετα νοίκιασα ενα κοντέινερ για να βάλω τα πράγματα μου μέσα , διότι έμενα πριν σε ένα σπίτι 3 υπνοδωματίων, οπότε έπρεπε βρω ένα χώρο να τα φυλάξω, καναπέδες, κούτες κτλ. Απο εκεί ξεκίνησε η περιπέτεια".

Σε ερώτηση μας γιατί δεν αποτάθηκε στο Γραφείο Ευημέριας η γυναίκα μας απάντησε "Δεν το γνώριζα γιατί δεν έτυχε να χρειαστώ τη βοήθεια αυτή".

Να σας υπενθυμίσουμε ότι την άστεγή γυναίκα ανακάλυψαν πολίτες σε περιοχή στη Λευκωσία, όπου με δική τους πρωτοβουλία ενημέρωσαν το Γραφειο Ευημερίας ώστε να την βοηθήσουν.

Η γυναίκα αυτή έχει παιδιά που ζουν στο εξωτερικό, ωστόσο δεν τους έχει πει ποτέ για τις συνθήκες που βιώνει , "Δεν μπορώ να τους το πω διότι δεν θέλω να ειναι στεναχωρημένοι με τη μάνα τους. Εχουν δει και γνωρίζουν την μάνα τους αλλιώς και όχι σε έτσι κατάσταση. Οταν ξανασταθώ στα πόδια μου, τότε θα είναι αλλιώς"

Πριν το Γραφείο της εξασφαλίσει μια προσωρινή στέγη για λίγες μέρες, η γυναίκα ζούσε για 3 μήνες στο αυτοκίνητο, ψάχνοντας ταυτόχρονα για δουλειά. 

Ειχα καποιους φίλους να πάω να κάνω ντους να αλλάξω ρούχα, να πάω να φάω. Γνώριζαν κάποιοι φίλοι μου την κατάσταση. Μόνο που οι φίλοι μου δεν είχαν την δυνατότητα να με φιλοξενήσουν. Αν είχαν την δυνατότητα θα το έκαναν. Αλλά ξέρετε κάτι, εύκολα δεν ανοίγει κανείς το σπίτι του, όσο φίλος και αν είναι. Τους ευχαριστώ ομως γιατί με βοήθησαν και μπόρεσα κάπου να πιαστώ, να σταθώ μέχρι να βρω άκρη.  

Πως βρέθηκε στα κατεχόμενα

Μετα τις λίγες μέρες διαμονής σε ξενοδοχείο που της εξασφαλισε το Γραφείο Ευημερίας τον Γενάρη, όταν ενημερώθηκαν για την περίπτωση της,  η γυναίκα αυτή, έψαχνε δουλειά και προσπαθούσε να μαζέψει τα έγγραφα που χρειάζονταν για τις αιτήσεις. 

Ενδιάμεσα όμως προέκυψε μια συνομιλία με μια φίλη της που ζει στα κατεχόμενα η οποία της πρότεινε να την βοηθήσει.

"Μίλησα με την Σάλλυ (Προσφέρω απλόχερα/κύπρος) που με βοηθούσε και της είπα θα πάω εκεί (κατεχόμενα) γιατί πρέπει να προσέξω τη φίλη μου και συνάμα να ειμαι και εγω καλυμμένη , το ενα χερι νιβει το αλλο και τα δυο το πρόσωπο. Ενα βράδυ μιλούσα με τη φιλή μου, δεν της είχα πει τίποτα για την κατάσταση μου αλλά εκείνο βράδυ με άκουσε στεναχωρημένη και με ρώτησε τι έχω και της ειπα. Δεν ήθελα να το πω στην αρχή γιατί δε θελω να στεναχωρώ τους ανθρώπους που αγαπώ"

Οπως ανέφερε στην ιστοσελίδα μας, η διαμονή της στην φίλη της  στα κατεχόμενα ειναι προσωρινή , καθώς ήταν η μόνη λύση που είχε άμεσα ώστε να εξασφαλίσει και η ίδια μια στέγη μέχρι να σταθεί στα πόδια της, αλλά και να βοηθήσει τη φίλη της. Οπως μας εξήγησε θέλει και θα επιστρέψει στις Ελεύθερες περιοχές και να στήσει ξανά τη ζωή της.

"Αν βρω δουλειά δεν θα εχω κανένα πρόβλημα στη ζωή μου, το προβλημα μου, εμένα είναι να βρω ένα μέρος να μείνω και μια δουλειά. Εχω μάθει σε όλη μου τη ζωή να δουλεύω, δεν έχω μάθει να κάθομαι, είναι πολύ άσχημο όταν καποιος κάθεται. Δεν έχω κάτσει ποτέ στη ζωή μου τόσο πολύ. Ειμαι άνθρωπος που έχω μάθει να δουλεύω και δεν με φοβίζει η δουλειά. Δεν είμαι στην πρώτη νεοτητα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να δουλέψουμε.".

Το Γραφείο Ευημερίας, όπως ενημερωθηκαμε είναι πρόθυμο να βοηθήσει τη γυναίκα αυτή τόσο με μια στέγη προσωρινή όσο και εξασφαλίζοντας της μια ασφάλεια μέχρι να βρει δουλειά. Οπως και να την ενημερώσει για οσα επιδόματα δικαιούται, καθώς οπως μας εξήγησε η γυναίκα δεν γνώριζε ότι δικαιούται ανεργιακό ή κάποια άλλη βοήθεια απο το κράτος, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται τόσο καιρό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top