ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

«Επειδή κάποιος πόνεσε το μάτι του, δεν σημαίνει ότι φταίει το εμβόλιο» - Όλες οι πληροφορίες για το χάπι κατά του κορωνοϊού - ΒΙΝΤΕΟ

«Επειδή κάποιος πόνεσε το μάτι του, δεν σημαίνει ότι φταίει το εμβόλιο» - Όλες οι πληροφορίες για το χάπι κατά του κορωνοϊού - ΒΙΝΤΕΟ

Για τα χάπια κατά του κορωνοϊού, την λειτουργία τους και την αποτελεσματικότητα τους, όπως και για τα εμβόλια και τις παρενέργειες τους , μίλησε στην εκπομπή Alpha Καλή Μέρα, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου.

Η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε πως την Παρασκευή είχε αδιοδοτηθεί το πρώτο αντιικό χάπι που είναι της Pfizer. Εξήγησε πως προηγουμένως υπήρχε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων για 2 σκευάσματα  το Molnupiravir, το οποίο πήρε πρώτο έγκριση, και μετά το  Pfizer. «To Molnupiravir ήδη υπάρχει στην Κύπρο ενώ το Pfizer δεν υπάρχει ακόμη, αλλά τώρα που αδειοδοτήθηκε θα υπάρχει σύντομα και βρίσκεται  στην διαδικασία εξασφάλισης του. Το πότε ακριβώς θα το έχουμε εξαρτάται από την κατασκευάστρια εταιρεία και από το πότε θα το διαθέσει στην αγορά της ΕΕ. Την μέρα που θα γίνει αυτό θα υπάρχει και στην Κύπρο», δήλωσε.

Της msd to Molnupiravir,  το πήραν μέχρι στιγμής 133 ασθενείς μέχρι και την Πέμπτη, ανέφερε. «Δεν υπήρχαν αναφορές μέχρι σήμερα για οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια η για ασθενείς  που το πήραν και κατέληξαν στο νοσοκομείο, ωστόσο δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα αποτελεσματικότητας, γιατί η αποτελεσματικότητα αφορά πολλά άτομα και όχι μόνο 133 ασθενείς», συμπλήρωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως , δεν μπορείς να πεις ότι επειδή αυτοί οι 133 ασθενείς δεν κατέληξαν στο  νοσοκομείο ότι το χάπι έχει αποτελεσματικότητα 100%.

Πρόσθεσε πως δεδομένα από το Ην. Βασίλειο κατέδειξαν πως μέχρι στιγμής η αποτελεσματικότητα του Molnupiravir είναι 30-50%, ενώ του Pfizer 90%.

Σχετικά με το ερώτημα που της τέθηκε για το αν οι γιατροί συνεχίζουν να  γράφουν κίτρινα σημειώματα  όσο αφορά τις παρενέργειες του εμβολίου, ανέφερε πως ναι και πως πάντα στοιχειοθετούνται αυτά που γράφονται, και η κάθε αναφορά αξιολογείται ανάλογα.

Ανέφερε πως οι πιο συχνές παρενέργειες που καταγράφονται από τους γιατρούς για τα εμβόλια είναι ήπιες. «Για παράδειγμα το ότι οι ασθενείς  πονούν το χέρι τους 2-3 μέρες μετά τον εμβολιασμό, η έχουν γαστρεντερικές διαταραχές η εξανθήματα και ημικρανίες ή μυαλγίες. Ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός, ένας οργανισμός  μπορεί να επιδράσει πολύ διαφορετικά από κάποιον άλλον. Οι παρενέργειες  γενικά ακόμα και οι πιο παράξενες έχουν καταγραφεί. Δεν σημαίνει  όμως κστ’ ανάγκη ότι αφού πόνεσε  κάποιος το μάτι του φταίει το εμβόλιο», συμπλήρωσε.

Τόνισε πως οι παρενέργειες διοχετεύονται σε μια πλατφόρμα ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων από κάθε χώρα και μαζεύονται σε μια δεξαμενή πληροφοριών και πως αν ένας μεγάλος αριθμός ατόμων παρουσίασε την ίδια παρενέργεια σημαίνει πως ναι είναι παρενέργεια. Έπειτα πρόσθεσε πως η παρενέργεια αυτή λαμβάνεται υπόψη από την επιτροπή φαρμάκων επαγρύπνησης Ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων  και λαμβάνονται μέτρα έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της παρενέργειας αυτής.

Καταληκτικά, επισήμανε πως το πρωτεϊνικό εμβόλιο της  Nuvaxovid θα έρθει στην Κύπρο τέλος Φεβρουαρίου.

Δείτε το βίντεο:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top