ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στήνει στον τοίχο τον Αρχιεπίσκοπο ο Πιτσιλλίδης – «Εκείνος έπρεπε να λέει συγγνώμη με τον τρόπο που εκλέγει»

Στήνει στον τοίχο τον Αρχιεπίσκοπο ο Πιτσιλλίδης – «Εκείνος έπρεπε να λέει συγγνώμη με τον τρόπο που εκλέγει»

Τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, αλλά και την τρίμηνη αργία των δέκα ιερέων που παρακινούσαν τους πολίτες να μην εμβολιαστούν, σχολίασε ο θεολόγος, Ανδρέας Πιτσιλλίδης.

Στο πλαίσιο της εκπομπής «Πρωτοσέλιδο», έδωσε τη δική του άποψη για τα δύο αυτά θέματα.

Για την τρίμηνη αργία των δέκα ιερέων είπε πως «έχω μπροστά μου το καταστατικό, τον χάρτη. Ο ίδιος έπρεπε να το σέβεται. Συγγνώμη το 79ο άρθρο λέει την ποινή που μπορεί να επιβληθεί. Μέχρι 3 μήνες αργία μπορεί, σε άλλη περίπτωση πρέπει να συνέλθει ένα συμβούλιο πενταμελές.

Δεν έχουμε στην ορθόδοξη εκκλησία έναν υπέρ-πάπα που να μπορεί να αφορίζει κληρικούς. Υπάρχει συνοδικό δικαστήριο για εξάμηνη καθαίρεση. Σε αυτή την περίπτωση έχει και το δίκαιό του αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Φωνή λαού, οργή Θεού που λένε. Δεν εκπροσωπούν τον εαυτό τους οι ιερείς. Εκείνος έπρεπε να λέει συγγνώμη, με τον τρόπο που εκλέγει Αρχιεπίσκοπος.

Οι κληρικοί ή εμείς οι θεολόγοι πρέπει να έχουμε την παιδία ότι είναι όπλο της ιατρικής το εμβόλιο που μας δίνεται. Δεν πρέπει να το συνδυάζουμε με σατανάδες. Είναι αντίδραση αυτό και όχι θεολογία. Πόσο μάλλον να επηρεάζουν άλλους και να τους οδηγούν στον θάνατο. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τους κληρικούς. Όταν λέει αυτά που λέει ο Μόρφου και ούτε γάτα ούτε ζημιά, εγώ έμαθα να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν είμαι ο Θεός και θα κρίνω τον Αρχιεπίσκοπο αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να κρίνω γιατί δεν ξέρω τα εσώψυχά του. Κρίνω τις πράξεις δημόσια».

Για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές τόνισε ότι «τόσο οι κληρικοί, όσο και ο Αρχιεπίσκοπος το αποδίδουν στις εκλογές. Δεν έχουν άλλο πρόβλημα, άλλη έννοια από το να τους κόψει τον μισθό; Τρέμουν και υποφέρουν στην ιδέα να μην λειτουργούν παρά να πάρουν τα λεφτά τους και τον μισθό τους. Είναι ήρωες οι κληρικοί μας. Πρέπει να τους πείσει να εμβολιαστούν και όχι να τους αποδίδει κίνητρα σε αυτά. Έχει κληρικούς που θα στείλουν κάποιον στον θάνατο για να κερδίσει ο υποψήφιός τους. Κακώς και συμβούλευαν κόσμο να μην εμβολιαστεί.

Το χειρίζεται λάθος ο Αρχιεπίσκοπος. Πρέπει να επιμείνει μέχρι να φέρει και το τελευταίο πρόβατο. Θα μείνουν δώδεκα ενορίες το Πάσχα χωρίς ιερέα; Αντιλαμβάνεται ο Αρχιεπίσκοπος ότι το κάνει χειρότερο; Η νύχτα φκάλει επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη. Θα υπάρχουν διεργασίες μέχρι την ημέρα που θα ξημερώσει η ώρα και η στιγμή. Δεν υπάρχει φαβορί και outsider στις εκλογές. Με τη νέα διαδικασία που έβαλαν μέσα για το ποιος θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος θα γίνονται μέχρι την τελευταία στιγμή παιχνίδια. Παλιά τους τέχνη κόσκινο να κλέβουν εκλογές».

Δείτε εδώ το βίντεο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top