Τα «καλά βακτήρια», τα προβιοτικά, αποτελούν αποδεδειγμένα κάποιους από τους καλύτερους συμμάχους του εντέρου. Πόσο όμως συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δημιουργώντας μια ασπίδα κατά του κορωνοϊού; Δυο επιστήμονες επιχειρούν να απαντήσουν
Το γιαούρτι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας τόσο λόγω γεύσης αλλά και λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του στο μικροβίωμα του εντέρου. Τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι και σε άλλα προϊόντα γάλακτος, όπως το αριάνι και το κεφίρ, μπορούν και προλαμβάνουν τις μολύνεις του εντέρου, ρυθμίζοντας τη δραστηριότητα των κυττάρων και προλαμβάνοντας την ανεπιθύμητη φλεγμονή του εντέρου. Έρευνα μάλιστα έχει δείξει ότι οι επιδράσεις των προβιοτικών επεκτείνονται και στους πνεύμονες.
Μπορούν όμως τα προβιοτικά, υπό αυτό το πρίσμα, να συμβάλουν και στη μάχη κατά του κορωνοϊού; Αυτή τη συμβολή των προβιοτικών στο ανοσοποιητικό σύστημα εξετάζουν με άρθρο τους στο The Conversation ο Paul Gill, Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης Μικροβιακών Ασθενειών στο University College London και ο Andrew Smith, επικεφαλής στις Επιστήμες Στοματικής Υγείας, στο Οδοντιατρικό Ινστιτούτο Eastman στο Τμήμα Ιατρικών Επιστημών του University College London.
Η δράση των βακτηρίων
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό αποδείχθηκε ότι άτομα που νοσούσαν με COVID-19 και έλαβαν ένα συγκεκριμένο συνδυασμό τεσσάρων προβιοτικών ανάρρωσαν γρηγορότερα σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, παρουσίασαν και περισσότερες αποκρίσεις αντισωμάτων σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου.
Άλλες θετικές επιδράσεις των προβιοτικών ήταν τα λιγότερα συμπτώματα και το μικρότερο ιικό φορτίο 15 ημέρες μετά την αρχική τους μόλυνση σε σύγκριση με τα άτομα που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.
Τα ενθαρρυντικά αυτά ευρήματα είναι και ορισμένα από τα πρώτα που αποδεικνύουν ότι τα προβιοτικά ενισχύουν ουσιαστικά το ανοσοποιητικό σύστημα στη μάχη με τον κορωνοϊό. Μάλιστα, οι συγγραφείς της έρευνας σημειώνουν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ταχύτερη ανάρρωση.
Ωστόσο, οι συγγραφείς επισημαίνουν τους περιορισμούς της μελέτης και στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων, καθώς αυτή δεν συμπεριέλαβε στοιχεία ασθενών άνω των 60 ετών αλλά και τον παράγοντα του εμβολιασμού. Δεν είναι δηλαδή ακόμη ξεκάθαρο εάν τα προβιοτικά δρουν θετικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου όσον αφορά τη σοβαρή λοίμωξη COVID-19.
Επιπλέον, η λήψη προβιοτικών μπορεί να μην ενδείκνυται για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω του πιθανού αυξημένου κινδύνου μόλυνσης από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζωντανών βακτηρίων.
Πώς εξηγούνται όμως αυτά τα θετικά αποτελέσματα;
Φαίνεται πως οι ανοσολόγοι έχουν μια απάντηση, καθώς έχουν επισημάνει την ιδέα ενός ανοσοποιητικού άξονα εντέρου-πνεύμονα. Σύμφωνα με αυτή, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που εκτίθενται στα προβιοτικά του εντέρου, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν από αυτά τα βακτήρια και στη συνέχεια να ταξιδέψουν στον πνεύμονα μετά τη μόλυνση. Στην λοίμωξη COVID-19, αυτά είναι τα Β κύτταρα—τα λευκά αιμοσφαίρια που παράγουν αντισώματα.
Παρόλα αυτά, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω κλινικές μελέτες που θα επαναλάβουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα.
Η ιδανική διατροφή
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέχρι να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη δράση των προβιοτικών, η καλύτερη συνήθεια που μπορείτε να εφαρμόσετε στη διατροφή σας είναι είναι να καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με πλούσιο ερευνητικό υλικό, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες θωρακίζει από τη σοβαρή νόσηση, αλλά και ενεργοποιεί τα βακτήρια του εντέρου ενισχύοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και στην ανοσοαπόκριση μετά τον εμβολιασμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις