ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Κατηγορεί την Ελλάδα για τον θάνατο μεταναστών τον Έβρο - 'Ψευδή προπαγάνδα' απαντά ο Υπ. Μετανάστευσης

Ερντογάν: Κατηγορεί την Ελλάδα για τον θάνατο μεταναστών τον Έβρο - 'Ψευδή προπαγάνδα' απαντά ο Υπ. Μετανάστευσης

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Άγκυρας πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία, κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση, ενώ αναφερόμενος στους 16 νεκρούς μετανάστες που βρέθηκαν στην τουρκική όχθη του Έβρου, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι τους έστειλε στο θάνατο.

«Καταρχήν, το να βλέπεις 12 ανθρώπους να πεθαίνουν από παγωνιά δεν είναι κάτι που μπορεί να το χωνέψεις εύκολα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που βιώνουμε αυτή την εθιμική στάση της Ελλάδας. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι άνθρωποι, των οποίων τρύπησαν τις βάρκες, και καταδικάστηκαν στο θάνατο. Η βύθιση αυτών των φουσκωτών και η καταδίκη των ανθρώπων στο θάνατο είναι πολύ σημαντικά και δείχνουν ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στους ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτός είναι ο δείκτης του ελληνικού πολιτισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμενε πάντα σιωπηλή σε αυτό το θέμα, όπως κι ο κόσμος το ίδιο. Δε νομίζω ότι είναι πιθανό να αλλάξουν τις συνήθειές τους», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

16 οι νεκροί μετανάστες στον Έβρο
Στο μεταξύ, σήμερα οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν άλλους 4 μετανάστες νεκρούς στον Έβρο, κατηγορώντας και πάλι την Ελλάδα ότι τους απώθησε προς την Τουρκία και πέθαναν από κρυοπαγήματα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατών στην Αδριανούπολη.

Σε αυτοσυγκράτηση καλεί Ρωσία και Ουκρανία ο Τούρκος πρόεδρος
«Θα ανταλλάξουμε ιδέες για σημαντικά περιφερειακά ζητήματα. Ως χώρα της Μαύρης Θάλασσας, καλούμε όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση. Τονίζω για άλλη μια φορά ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την εδραίωση της ειρήνης.

Σήμερα θα έχουμε συνάντηση μας με τον κ. Ζελένσκι και στη συνέχεια ο κ. Πούτιν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία μετά την επίσκεψή του στην Κίνα. Δε θα ήταν σωστό να πούμε ποιο λιθαράκι θα βάλουμε πού χωρίς να γίνουν πρώτα αυτές οι δύο επισκέψεις. Αλλά μετά από αυτές τις συναντήσεις θα δούμε τί και που θα καθίσουμε. Ως σημαντική χώρα της περιοχής, δεν είναι σωστό για εμάς να βλέπουμε τις αρνητικές εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Στη συνάντησή μας στο Κίεβο, η κατάσταση των συμπατριωτών μας στην Κριμαία θα είναι στην κορυφή της ατζέντας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μέσα Μάρτη η επίσκεψη τώρα του Ισραηλινού προέδρου
Για τα μέσα Μαρτίου μετατέθηκε η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου, Ισαάκ Χέρτζογκ, στην Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

«Ίσως οι συνεργάτες μας να κάνουν πρώτα μία προεργασία στέλνοντας έναν ειδικό μας εκπρόσωπο στο Ισραήλ. Και μετά αντίστοιχα να ξεκινήσουμε τη διαδικασία», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν αναγνωρίζουμε κανένα ΕΔΑΔ»

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δικαστική υπόθεση του Οσμάν Καβάλα ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το λέω ξεκάθαρα και απερίφραστα, ειδικά προς τα πρωτοβάθμια δικαστήρια της Τουρκίας. Δεν αναγνωρίζουμε αυτούς που δεν αναγνωρίζουν τα δικαστήρια μας. Το λέω πολύ ξεκάθαρα. Επί του παρόντος, τα δικαστήρια μας έχουν αποφασίσει επί του θέματος. Αυτά που είπε το ΕΔΑΔ, όσα είπε το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Γιατί περιμένουμε πρώτα να γίνουν σεβαστά τα δικαστήριά μας. Δεν θα σεβαστούμε αυτούς που δεν μας σέβονται», είπε χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια δεν έχει σχέση με όσα λέει η Τουρκία, λέει ο Μηταράκης για τους νεκρούς μετανάστες
Στις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί νεκρών μεταναστών στον Έβρο, μετά από επαναπροώθηση που έκαναν ελληνικές Αρχές, απάντησε ο Υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου χαρακτηρίζει «τραγωδία» τον θάνατο των 12 μεταναστών στα τουρκικά σύνορα, ωστόσο διευκρινίζει ότι «η αλήθεια πίσω από αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ψευδή προπαγάνδα που δημοσιεύθηκε από τον ομόλογό μου Υπουργό, κ. Σοϊλού».

«Οι συγκεκριμένοι μετανάστες δεν έφτασαν ποτέ στα σύνορα. Όποια υπόνοια υπάρχει ότι όντως έφτασαν, ή ότι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία είναι εντελώς ανυπόστατη», λέει ο κ. Μηταράκης και σημειώνει ότι η Τουρκία, «αντί να προωθεί αβάσιμους ισχυρισμούς, πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να εργαστεί για να αποτρέψει αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια» και «αντί να κατηγορεί άλλους, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, εάν θέλουμε να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες από το να επαναληφθούν».

Ψευδείς και ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί Τουρκίας για προσφυγικό
Ως ψευδείς και ανυπόστατους χαρακτήρισε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τους ισχυρισμούς που διατύπωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου απέρριψε τις αιτιάσεις του Τούρκου Προέδρου ότι η Ελλάδα αφήνει αβοήθητους και εκθέτει σε κίνδυνο μετανάστες.

Όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου, «η χώρα μας έχει αποδείξει πολλές φορές όπως με την διάσωση των ανθρώπων στο Αιγαίο και στον Έβρο ότι είναι ένα κράτος δικαίου και σέβεται τον ανθρωπισμό».

Κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα» της Τουρκίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η Τουρκία έχει τεράστιες ευθύνες για την εργαλειοποίηση και την διαχείριση του μεταναστευτικού». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ψευδείς ισχυρισμοί της Τουρκίας δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της καθώς επίσης και την επιδίωξή της να εργαλειοποιήσει το θέμα του μεταναστευτικού».

Πηγή: ethnos.gr/ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top