ΥΓΕΙΑ

Πρωτοποριακή έρευνα: Αποκαλύψεις για άνδρες με εθισμό στο σεξ - Στόχος η δοκιμή θεραπειών

Πρωτοποριακή έρευνα: Αποκαλύψεις για άνδρες με εθισμό στο σεξ - Στόχος η δοκιμή θεραπειών

Μια καινοτόμος έρευνα έρχεται να ρίξει φως στην αιτιολογία της πάθησης μελετώντας για πρώτη φορά τον ρόλο της ωκυτοκίνης στη διαταραχή υπερσεξουαλικότητας στους άνδρες.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, συμμετέχει ο Δρ Ανδρέας Χατζηττοφής, Ψυχίατρος και Λέκτορας Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η έρευνα διεξάχθηκε στο νοσοκομείο Καρολίνσκα στη Σουηδία και σε αυτήν συμμετείχαν 64 άνδρες με διαταραχή υπερσεξουαλικότητας σε σύγκριση με υγιείς εθελοντές. Οι ασθενείς με υπερσεξουαλικότητα είχαν σχεδόν τα διπλάσια επίπεδα ωκυτοκίνης στο αίμα και τα επίπεδα της ορμόνης αυτής συσχετίστηκαν με περισσότερα συμπτώματα υπερσεξουαλικότητας. Ακολούθως, από τους 64 άνδρες με υπερσεξουαλικότητα, οι 30 παρακολούθησαν πρόγραμμα ομαδικής γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας για 7 εβδομάδες και ακολούθησε ξανά μέτρηση της ωκυτοκίνης. Μετά τη θεραπεία τα επίπεδα της ωκυτοκίνης τους μειώθηκαν σημαντικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα επίπεδα ωκυτοκίνης είναι αυξημένα ως αντιρροπιστικός μηχανισμός για να μειώσουν την υπερδραστηριότητα του συστήματος του στρες, το οποίο δυσλειτουργεί σε αυτά τα άτομα.

Όπως αναφέρεται, η διαταραχή υπερσεξουαλικότητας περιλαμβάνει αυξημένες, υπέρμετρες σεξουαλικές συμπεριφορές οι οποίες συνδέονται με διαταραχές της διάθεσης, παρουσιάζει στοιχεία παρορμητικότητας και απώλεια του ελέγχου. Οι σεξουαλικές αυτές συμπεριφορές μπορεί να ποικίλουν από τη σύναψη σεξουαλικών σχέσεων, μέχρι τον αυνανισμό ή ακόμα και φαντασιώσεις, οι οποίες προκαλούν σημαντική διαταραχή της λειτουργικότητας του ατόμου. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία υπολογίζεται να επηρεάζει 3-6 % του πληθυσμού.

Η διαταραχή υπερσεξουαλικότητας ενσωματώθηκε και επίσημα στο διεθνές σύστημα ταξινόμησης ασθενειών ICSD-11 ως Ψυχαναγκαστική Σεξουαλική Διαταραχή της Συμπεριφοράς (CSBD) το 2018. Παρόλα αυτά, αναφέρεται, συνεχίζει να υπάρχει κενό όσον αφορά στις αιτίες και το βιολογικό υπόβαθρο της διαταραχής υπερσεξουαλικότητας και το οποίο καταδεικνύει τη σημαντικότητα της νέας αυτής μελέτης.

Η ωκυτοκίνη, προστίθεται, είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται στον εγκέφαλο (υποθάλαμο) και έχει σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες και συμπεριφορές του οργανισμού όπως τον τοκετό, την γαλουχία, την επιθετικότητα, το «δέσιμο» με τους άλλους ανθρώπους και τη διαχείριση του στρες.

Με την παρούσα μελέτη, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, «εμπλέκεται και στη διαταραχή υπερσεξουαλικότητας και δίνεται το έναυσμα για να προχωρήσουν περισσότερες κλινικές μελέτες, με στόχο τη δοκιμή πιθανών θεραπειών για την διαταραχή υπερσεξουαλικότητας».

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Την πιλοτική λειτουργία της εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μήνυμα του για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top