ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κομισιόν: Πρότεινε παράταση της χρήσης του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid - Οι 3 τροποποιήσεις

Κομισιόν: Πρότεινε παράταση της χρήσης του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid - Οι 3 τροποποιήσεις

Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα, Πέμπτη 3/2, την παράταση της χρήσης του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ κατά ένα χρόνο, έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Ο ιός εξακολουθεί να είναι διαδεδομένος στην Ευρώπη και σε αυτό το στάδιο δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος μιας ενδεχόμενης αύξησης των μολύνσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ή τυχόν εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, επισημαίνει η Κομισιόν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η παράταση «θα διασφαλίσει ότι οι ταξιδιώτες θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό πιστοποιητικό όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, όπου τα κράτη μέλη διατηρούν ορισμένα μέτρα δημόσιας υγείας», αναφέρει ακόμη.

Οι 3 τροποποιήσεις
Πέρα από την παράταση του κανονισμού για το ψηφιακό πιστοποιητικό, η Κομισιόν πρότεινε και κάποιες τροποποιήσεις. Συγκεκριμένα:

- Να συμπεριληφθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις αντιγόνων υψηλής ποιότητας στους τύπους διαγνωστικών εξετάσεων για τους οποίους μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό. Στόχος είναι να διευρυνθεί το φάσμα διαγνωστικών εξετάσεων σε μια περίοδο υψηλής ζήτησης.

- Να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού περιέχουν τον ορθό συνολικό αριθμό δόσεων που έχουν χορηγηθεί σε οποιοδήποτε κράτος μέλος, και όχι μόνο στο κράτος μέλος που εκδίδει το πιστοποιητικό. Σκοπός είναι να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές ανησυχίες που εξέφρασαν οι πολίτες σχετικά με τα πιστοποιητικά που αναφέρουν εσφαλμένο αριθμό δόσεων όταν κάνουν δόσεις του εμβολίου σε διαφορετικά κράτη μέλη.

- Να προβλεφθεί η δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών για άτομα που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές για εμβόλια κατά της νόσου COVID-19. Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ που εκδίδεται για όσους συμμετέχουν στις δοκιμές μπορεί στη συνέχεια να γίνει δεκτό από άλλα κράτη μέλη. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην υποστήριξη της συνεχούς ανάπτυξης και μελέτης εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Η εγχώρια χρήση των ψηφιακών πιστοποιητικών Covid της ΕΕ παραμένει ζήτημα το οποίο αποφασίζουν τα κράτη μέλη, σημειώνει η Κομισιόν. Η ενωσιακή νομοθεσία, σημειώνει, δεν προβλέπει ούτε απαγορεύει την εγχώρια χρήση του, όπως για παράδειγμα για την πρόσβαση σε εκδηλώσεις ή εστιατόρια.

«Ταυτόχρονα όμως, όταν ένα κράτος μέλος θεσπίζει σύστημα πιστοποιητικών COVID-19 για εγχώριους σκοπούς, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι τα ψηφιακά πιστοποιητικά COVID της ΕΕ γίνονται πλήρως δεκτά για τους σκοπούς αυτούς», συμπληρώνει και προτρέπει τα κράτη να ευθυγραμμίσουν τις εγχώριες περιόδους ισχύος τους με εκείνη που ορίζεται σε επίπεδο ΕΕ για ταξιδιωτικούς σκοπούς.

Τέλος, η Κομισιόν καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν γρήγορα την πρόταση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η παράταση θα εγκριθεί πριν από τις 30 Ιουνίου, την τρέχουσα καταληκτική ημερομηνία για το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Πηγή: lifo.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top