ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αννίτα Δημητρίου: Τόνισε την ανάγκη προστασίας της ελληνικής γλώσσας ως πανανθρώπινη και διαχρονική αξία

Αννίτα Δημητρίου: Τόνισε την ανάγκη προστασίας της ελληνικής γλώσσας ως πανανθρώπινη και διαχρονική αξία

Η ελληνική γλώσσα είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά και το χαρακτηριστικό που μας διακρίνει πολιτισμικά από άλλους λαούς γι’ αυτό καλούμαστε να την προστατεύσουμε ως πανανθρώπινη και διαχρονική αξία, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ενόψει της 9ης Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, κατά την οποία τιμάται με ιστορική απόφαση της ελληνικής πολιτείας στις 24 Απριλίου 2017, η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, η κ. Δημητρίου είπε ότι η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, στόχο έχει «την ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου της ανά τους αιώνες και της συμβολής της στην εδραίωση του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτισμού».

Πρόσθεσε ότι αντίστοιχη απόφαση υιοθέτησε τον ίδιο χρόνο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, το οποίο έκτοτε διοργανώνει κάθε χρόνο σχετικές με την προσφορά της ελληνικής γλώσσας στον πολιτισμό εκδηλώσεις.

Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική γλώσσα, με την εκπληκτική ιδιαιτερότητα να διασώζεται ενιαία από τον Όμηρο έως σήμερα, μία από τις μακροβιότερες γλώσσες παγκοσμίως, όπως σημείωσε, «με την πολυπλοκότητα, το λεξιλόγιο, το συντακτικό και τη γραμματική της εμποτίζει τη σκέψη και διευρύνει τους ορίζοντές μας, μάς καθιστά ικανούς να γινόμαστε πολίτες με πολύπλευρη κριτική σκέψη, ενώ αποδίδει με αξιοθαύμαστη ευκρίνεια την ουσία όλων των δημιουργημάτων του ανθρώπινου στοχασμού καθώς, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, η σχέση ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο είναι αιτιατή και όχι συμβατή».

«Ας μην αγνοείται το γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα υπήρξε η γλώσσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας και της χριστιανικής διδασκαλίας, με τεράστια επίδραση σε πολλές γλώσσες και πολιτισμούς, αποτελώντας τη βάση σημαντικών επιστημών, ενώ στη νεότερη εποχή υπήρξε το μέσο έκφρασης δύο βραβευμένων με το λογοτεχνικό βραβείο Νόμπελ μεγάλων Ελλήνων ποιητών», κατέληξε η Πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top