ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλια Sanofi και Novavax: Το τελευταίο «χαρτί» για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι - Πως διαφοροποιούνται από τα προηγούμενα

Εμβόλια Sanofi και Novavax: Το τελευταίο «χαρτί» για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι - Πως διαφοροποιούνται από τα προηγούμενα

Πράσινο φως» έλαβαν τα εμβόλια της Sanofi και της Novavax, τα οποία αναμένεται να έρθουν τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Μίνα Γκάγκα. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα διαφέρουν αρκετά από εκείνα των Pfizer και Moderna που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ αποτελούν το τελευταίο «χαρτί» για να πειστούν οι δύσπιστοι που δεν εμβολιάζονται, αφού δεν στηρίζονται στη τεχνολογία mRNA.

Πιο αναλυτικά, το εμβόλιο της Sanofi ονομάζεται Vidprevtyn και χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με το σκεύασμα της Novavax.
Συγκεκριμένα, παράγει την πρωτεΐνη χρησιμοποιώντας έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, στον οποίο έχει εισαχθεί το αντίστοιχο γονίδιο του κορονοϊού. Έτσι, ο ιός δεν μπορεί να προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα και καλλιεργείται σε κύτταρα σκώρου, από τα οποία απομονώνεται τελικά η πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για τις πρώτες δύο φάσεις, η παραγωγή αντισωμάτων βρίσκεται στο 91%, δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης, ενώ μπορεί να αγγίξει και το 100%.

Συνολικά, φάνηκε να προκάλεσε ισχυρά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων συγκρίσιμα με αυτά που δημιουργούνται από φυσική μόλυνση, με υψηλότερα επίπεδα να παρατηρούνται σε νεότερους ενήλικες (18 έως 59 ετών).

Επιπλέον, μετά από μία μόνο δόση, δημιουργήθηκαν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε συμμετέχοντες με ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης από κορονοϊό.

Μάλιστα, δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες παρενέργειες και ήταν ανεκτό σε επίπεδο αντίστοιχο με εκείνο των δύο άλλων εμβολίων των Pfizer και Moderna.

Τι ισχύει για το εμβόλιο της Novavax
Το εμβόλιο της Novavax είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, αφού δεν χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA των εμβολίων της Pfizer και Moderna.

Συγκεκριμένα, στηρίζεται σε πρωτεΐνη και όχι στην τεχνολογία mRNA, όπως η Pfizer και η Moderna.

Αυτό σημαίνει, πως αντί για ολόκληρο τον ιό, χρησιμοποιείται μόνον η πρωτεΐνη εναντίον της οποίας πρέπει να προκληθεί η παραγωγή αντισωμάτων, ενισχυμένη με την προσθήκη ανοσοενισχυτικού, προκειμένου να μπορεί να χορηγηθεί.

Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συγκέντρωσε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και τις κατέταξε σε κατηγορίες, με βάση την συχνότητα με την οποία εμφανίζονται.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, πρέπει να λάβετε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης:

  • αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης
  • αλλαγές στον καρδιακό παλμό
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • Συριγμό
  • πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου ή του λαιμού σας
  • κνίδωση ή εξάνθημα
  • ναυτία ή έμετο
  • πόνος στο στομάχι

Παρόλα αυτά, εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια, με βάση τον ΕΜΑ πρέπει να ενημερώστε τον γιατρό.

Πώς λειτουργούν τα mRNA εμβόλια
Τα εμβόλια της Sanofi και της Novavax δεν χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, αλλά επενδύουν στην πρωτεΐνη.

Αντιθέτως όμως, τα mRNA εμβόλια στοχεύουν στο να δώσουν εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν εκείνα τον μηχανισμό προστασίας του οργανισμού.

Έτσι, τα κύτταρα μόλις δεχθούν εντολή, παράγουν την S- πρωτεΐνη του ιού, που αποτελεί το αντιγόνο εναντίον του οποίου στη συνέχεια τα Β-κύτταρα του οργανισμού φτιάχνουν αντισώματα και ενεργοποιούν τα κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα.

Πηγή: newsbeast.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ντόναλντ Τραμπ: Αυτήν όρισε ως εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου - Είναι μόλις 27 ετών - Φωτογραφία

• Άγχος: 5+1 τεχνικές για να το μειώσουμε στην καθημερινότητα μας

• Θανατηφόρα: Τα ζητήματα που προκύπτουν και η στήριξη των οικογενειών των θυμάτων - Όσα προσφέρει το Σωματείο «Δικαίωμα στη ζωή»

• Couple goals: Ο Φειδίας Παναγιώτου στον αγώνα πυγμαχίας Τάισον - Πολ μαζί με τη σύντροφό του Στυλιάνα - Δείτε βίντεο

• Λεμεσός: Άγνωστοί επιτέθηκαν σε 27χρονο και τον ξυλοφόρτωσαν – Στο νοσοκομείο ο νεαρός

• Τροχονομικοί έλεγχοι Αστυνομίας: «Βροχή» οι καταγγελίες - Τι αφορούσαν τα αδικήματα - Κατάσχεσαν και μοτοσικλέτες



Σεισμός «ταρακούνησε» την Κύπρο – Ποιες περιοχές επηρεάστηκαν και πόσα ρίχτερ ήταν

Σεισμός «ταρακούνησε» την Κύπρο – Ποιες περιοχές επηρεάστηκαν και πόσα ρίχτερ ήταν

Σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Κύπρο το πρωί του Σαββάτου (16/11).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top