ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκρινίσεις Υπ. Ενέργειας για συμπλήρωση αίτησης χορηγίας προς αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών

Διευκρινίσεις Υπ. Ενέργειας για συμπλήρωση αίτησης χορηγίας προς αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών

Το Υπουργείο Ενέργειας προέβη σε διευκρινίσεις αναφορικά με τη συμπλήρωση των αιτήσεων για  χορηγίες προς αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, επειδή όπως επισημαίνει στις σχεδόν 3.000 αιτήσεις που παρέλαβε, παρατηρήθηκε πως συχνά τα αιτήματα προέγκρισης υποβάλλονται λανθασμένα που αναπόφευκτα οδηγεί σε απόρριψη των αιτημάτων προέγκρισης.

 
Συγκεκριμένα το Υπουργείο Ενέργειας υπενθυμίζει ότι ασχέτως από το ποιος συμπληρώνει τα απαιτούμενα στοιχεία της αίτησης, αυτή πρέπει να υποβάλλεται στο όνομα του ίδιου του ευάλωτου καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή του ατόμου στο όνομα του οποίου καταβάλλεται κάποιο από τα επιδόματα που αναφέρονται στη συνέχεια.
 
Επίσης, αναφέρεται, επειδή παρατηρείται συχνά η υποβολή αιτημάτων από μη δικαιούχους, υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση των δικαιούχων της ειδικής διατίμησης 08 της ΑΗΚ με τους δικαιούχους του Σχεδίου Χορηγιών, οι οποίοι είναι:
 
(α)      Οι δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
 
(β)      Οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
 
(γ)      Οι λήπτες Επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας,
 
(δ)      Οι λήπτες του επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ο) έτος ηλικίας τους και δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ο) έτος ηλικίας του.
 
(ε)      Οι λήπτες επιδόματος φροντίδας σε παραπληγικά άτομα.
 
(στ)     Οι λήπτες επιδόματος φροντίδας σε τετραπληγικά άτομα.
 
(ζ)      Οι λήπτες της χορηγίας σε τυφλούς.
 
(η)      Πολύτεκνη ή πενταμελής οικογένεια που παίρνει επίδομα τέκνου για τρία εξαρτώμενα παιδιά και πάνω και µε ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51.258. Το εισοδηματικό κριτήριο των €51.258 αυξάνεται κλιμακωτά κατά €5.126 για κάθε πρόσθετο παιδί πέραν των τεσσάρων.
 
Το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρει περαιτέρω ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος υποβολής αιτήσεων του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε (https://resecfund.org.cy).
 
Οι δικαιούχοι για να συμμετάσχουν στο σχέδιο πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό, με τα στοιχεία του δικαιούχου ευάλωτου καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, στο ηλεκτρονικό σύστημα του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ (https://resecfund.org.cy) και απαιτείται επισύναψη δελτίου ταυτότητας. Για τη διευκόλυνση των αιτητών είναι αναρτημένος και ο οδηγός δημιουργίας λογαριασμού.
 
Επίσης κατά την υποβολή του αιτήματος προέγκρισης απαιτείται η επισύναψη ενός πρόσφατου λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία διαμένει ο αιτητής. Διευκρινίζεται ότι ο λογαριασμός δεν χρειάζεται να είναι στο όνομα του αιτητή.
 
Σε περίπτωση που ο αιτητής είναι λήπτης Επιδόματος Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα που έχει συμπληρώσει το 70o έτος της ηλικίας του, θα πρέπει επιπρόσθετα να επισυνάψει βεβαίωση από την οικεία τοπική αρχή (Κοινοτάρχη) ότι δεν συνοικεί με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το 70o έτος της ηλικίας του.
Προς διευκόλυνση των αιτητών, υπάρχει στη σελίδα του Σχεδίου σύνδεσμος προς τον «Οδηγό υποβολής αιτήματος προέγκρισης» στον οποίο εξηγείται βήμα-βήμα και με τη χρήση εικόνων η διαδικασία.
 
Περαιτέρω βοήθεια παρέχεται στην ενότητα Συχνές Ερωτήσεις (FAQs) που υπάρχει στην ιστοσελίδα.
             
Αξιολόγηση και παραχώρηση Προέγκρισης και απάντηση στους δικαιούχους.

Το Υπουργείο Ενέργειας διευκρινίζει ακόμα ότι κατά την αγορά και εγκατάσταση συσκευών θα πρέπει να εξασφαλιστεί τυποποιημένη βεβαίωση από το σημείο πώλησης, τιμολόγιο αγοράς στο όνομα του ευάλωτου καταναλωτή και η ενεργειακή ετικέτα της ηλεκτρικής συσκευής και να ακολουθήσει ηλεκτρονική υποβολή αίτησης καταβολής χορηγίας με επισύναψη των δικαιολογητικών που αναφέρονται πιο πάνω.
 
Σημειώνει περαιτέρω ότι οι παλιές συσκευές που θα αντικατασταθούν θα πρέπει να παραδοθούν στον προμηθευτή για σκοπούς ανακύκλωσης και να εξασφαλιστεί σχετική βεβαίωση.
 
 Υπενθυμίζει ότι οι δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν έως πέντε συσκευές και, συγκεκριμένα, έως τρία κλιματιστικά, ένα πλυντήριο ρούχων και ένα ψυγείο και αναφέρει πως το σχέδιο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του λογαριασμού ρεύματος των νοικοκυριών που θα επωφεληθούν,  καθώς υπολογίζεται ότι η αντικατάσταση συσκευών με σύγχρονες, υψηλής ενεργειακής κλάσης, συντείνουν σε εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να ξεπερνά το 50%.
 
Το Σχέδιο ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ στις 13 Δεκεμβρίου και εμπίπτει στη σειρά αντισταθμιστικών μέτρων της Κυβέρνησης για αναχαίτιση της αύξησης στην τιμή του ρεύματος.
 
 Απευθύνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά που επιθυμούν να αντικαταστήσουν ηλεκτρικές συσκευές που προνοούνται στο σχέδιο με καινούργιες, ψηλής ενεργειακής απόδοσης δίδοντας χορηγίες που κυμαίνονται από €300 έως €600, αναλόγως συσκευής.
 
Συνολικά θα παραχωρηθούν €5 εκατ. σε περίπου 5.000 δικαιούχους. Επιλέξιμες συσκευές είναι τα ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες, τα πλυντήρια ρούχων και τα κλιματιστικά.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top