ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοσμοσυρροή στον Ασπρόκρεμμο για την εντυπωσιακή υπερχείλιση του φράγματος - ΒΙΝΤΕΟ

Κοσμοσυρροή στον Ασπρόκρεμμο για την εντυπωσιακή υπερχείλιση του φράγματος - ΒΙΝΤΕΟ

Πολίτες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν από τις πρωινές ώρες σήμερα για να απολαύσουν το υπερθέαμα της υπερχείλισης του υδατοφράκτη του Ασπρόκρεμμου στην Πάφο.

Η κανονική υπερχείλιση του φράγματος του Ασπρόκρεμμου, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Κύπρου, χωρητικότητας 52.375 εκ. κ.μ. νερού, άρχισε, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χάρης Κασιουλής, Επαρχιακός Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Πάφου, το πρωί της Τετάρτης, 9 Φεβρουαρίου.

Οκτώ φορές υπερχείλισε το φράγμα από την ημέρα της κατασκευής του. Συγκεκριμένα, υπερχείλισε τα έτη 1988, 1989, στις 29 Ιανουαρίου του 2004, στις 26 Ιανουαρίου του 2012, το 2013, στις 5 Μαρτίου του 2019, στις 4 Ιανουαρίου του 2020, και φέτος 9η Φεβρουαρίου του 2022, όπως ανέφερε ο κ. Κασιουλής.
Το 2021 δεν υπήρξε υπερχείλιση του φράγματος.

Η κοσμοσυρροή στον Ασπρόκρεμμο, ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες, καθώς κάτοικοι της περιοχής αλλά και από άλλες επαρχίες προσέρχονται για να θαυμάσουν το θέαμα και αυτό παρά τις καιρικές συνθήκες που δεν είναι ευνοϊκές.

Για κάποιους, όπως για τον 92χρονο Σέργιο Κωνσταντίνου είναι το καλύτερο ταξίδι της χρονιάς η επίσκεψη στον φράκτη του Ασπρόκρεμμου την ημέρα της υπερχείλισης του.

Ο κ. Σέργιος μαζί με τον γιό του, Νικόδημο Κωνσταντίνου και την 85χρονη συμπεθέρα του Βαλεντίνα πρωί πρωί βρέθηκαν στον Ασπρόκρεμμο για να απολαύσουν το εντυπωσιακό θέαμα, την υπερχείλιση μέσα στο βροχερό τοπίο της περιοχής. Ο 92χρονος ανέφερε πως ασχολείτο με τη γεωργία και επισκέπτεται τον φράκτη του Ασπρόκρεμμου γιατί η γεωργία ήταν η ζωή του.

«Για μένα είναι μέρα χαράς να βλέπεις το τοπίο, το νερό και τη γη να πρασινίζει", είπε και πρόσθεσε, «έρχομαι κάθε χρόνο να βλέπω το φράκτη και αυτό μου δίδει ζωή”.

Από την πλευρά του ο γιος του, Νικόδημος Κωνσταντίνου, ανέφερε πως χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή.

Ο Φυλακτής Αργυρού κάτοικος της Γεροσκήπου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπερχείλιση του φράγματος. «σήμερα είναι μέρα χαράς για τους γεωργούς μας που θα έχουν νερό να ποτίσουν τα χωράφια τους», σημείωσε.

Ο ιερέας της Εκκλησίας των Κουκλιών πάτερ Σάββας χαρακτήρισε την υπερχείλιση ευλογία από τον Θεό, σημειώνοντας πως αν δεν στείλει ο Θεός ευλογία δεν μπορούμε να ζήσουμε.

Το θέαμα είναι καταπληκτικό και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τις ωραίες βροχοπτώσεις και για τη γεωργία ανέφερε η Ειρήνη Μιλτιάδους από τα Κούκλια η οποία ασχολείται με τη γεωργία.

Η μαζική επίσκεψη στο φράγμα προσέλκυσε όπως πάντα και μικροπωλητές.
Στον χώρο έχουν στηθεί οι πάγκοι πλανόδιων πωλητών με λουκουμάδες, σιάμισι, παγωτό, κούπες και μαλλί της γριάς. Ο Πισσάρας Δημήτρης, που παρασκευάζει σιάμισι και λουκουμάδες για πολλά χρόνια, έστησε τον πάγκο του από το πρωί. Το κρύο δεν μας πτοεί, λέει.

Η κατάσταση των άλλων φραγμάτων

Ο Επαρχιακός Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Πάφου, Χάρης Κασιουλής, στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αναφέρθηκε και στην κατάσταση άλλων φραγμάτων.

Το φράγμα της Καναβιού, είπε, κατέγραψε εισροή το τελευταίο 24ωρο της τάξης των 149.660 κυβικών μέτρων και η συνολική αποθηκευμένη ποσότητα στο φράγμα ανήλθε στα 13.959.630 κυβικά μέτρα νερού, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 81,3% της πληρότητας του.

Το συγκεκριμένο φράγμα, συνέχισε, είναι τεχνητή λίμνη στην Επαρχία Πάφου και το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στην κοινότητα Ασπρογιάς, η οποία γειτονεύει με την κοινότητα Κανναβιού, ενώ ένα πολύ μικρό μέρος της βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Κρήτου Μαρρότου. Η τεχνητή λίμνη Κανναβιού υπερχείλισε τέσσερις φορές από την ημέρα κατασκευής της έως σήμερα στις 2 Μαρτίου 2010, στις 28 Ιανουαρίου 2012, στις 23 Δεκεμβρίου 2012 και στις 7 Ιανουαρίου 2020.

Σε ό,τι αφορά το φράγμα της Ευρέτου ο κ. Κασιουλής σημείωσε πως η καταγραφή του 24ωρου κατέδειξε εισροή 318.000 κυβικών μέτρων νερού, και η αποθηκευμένη ποσότητα νερού στον ταμιευτήρα είναι 19 εκατ. 10.237 κυβικά μέτρα νερού ποσοστό που αντιστοιχεί στο 79,2% . Το μεγαλύτερο μέρος της τεχνητής λίμνης της Ευρέτου συνέχισε βρίσκεται στην κοινότητα Ευρέτου, ενώ μικρά μέρη της βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των κοινοτήτων Σκούλλι, Τριμιθούσα και Περιστερώνα. Το φράγμα, είπε, αποτελεί το μεγαλύτερο λιθόριπτο φράγμα στην Κύπρο, αναφέροντας πως η τεχνητή λίμνη Ευρέτου υπερχείλισε τρεις φορές από την ημέρα κατασκευής της έως σήμερα στις 9 Φεβρουαρίου 2012, στις 22 Δεκεμβρίου 2012, και στις 11 Απριλίου 2019.

Επεσήμανε επίσης πως πολύ κοντά στην υπερχείλιση είναι επίσης ένα πολύ μικρό φράγμα της Αγίας Μαρίνας, αφού η πληρότητα του είναι κοντά στο 78%. Το συγκεκριμένο φράγμα τροφοδοτείται από τις όχθες του ποταμού Ξερού και απέχει μόλις δυόμισι χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Η χωρητικότητά του αγγίζει λίγο παραπάνω από τα 61 κυβικά μέτρα νερού.

Ο κ. Κασιουλής ανέφερε πως παρακολουθούν τις εισροές και πως αναμένουν με ανυπομονησία και άλλες βροχοπτώσεις, ώστε να τους δοθεί η ευελιξία να διαχειριστούν πιο μεγάλες ποσότητες για να καλύψουν τις υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες.

Σημειώνεται πως στην Επαρχία Πάφου έχουν μέχρι στιγμής υπερχειλίσει εκτός από το φράγμα του Ασπρόκρεμμου, τα φράγματα του Πωμού και της Αργάκας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top