Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, και για δεύτερη εβδομάδα μετά την εφαρμογή της απόφασης για στάθμιση των δεδομένων με τα νέα κρούσματα με αυτά για το ποσοστό εμβολιασμού, όλες οι χώρες και περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) βρίσκονται στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο», η οποία αποτελεί την ψηλότερη στην κλίμακα καταγραφής μεταδοτικότητας του ιού που προκαλεί τον COVID-19, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Στον χάρτη που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου, με αφορμή την εφαρμογή των νέων κανονισμών και συστάσεων για τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο μέρος της Ρουμανίας βρισκόταν στην κόκκινη κατηγορία. Και τις προηγούμενες εβδομάδες πολύ λίγες περιοχές βρίσκονταν στην κόκκινη, και καμία στην πορτοκαλί ή την πράσινη κατηγορία.
Ο χάρτης έχει ως στόχο την ενημέρωση των τοπικών αρχών και των πολιτών για την επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό επίπεδο για τη διευκόλυνση των αποφάσεων επιβολής περιοριστικών μέτρων και τις αποφάσεις των πολιτών για τα ταξίδια τους. Καταγράφει τον αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 ανά 100 χιλιάδες άτομα τις τελευταίες 14 ημέρες σε κάθε περιφέρεια των χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ, σταθμισμένο με το ποσοστό εμβολιασμού σε κάθε περιοχή.
Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες. Επίσης δεν καταγράφεται πόσα από το σύνολο των κρουσμάτων οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.
Στην «πράσινη» κατηγορία εμπίπτουν οι περιοχές όπου ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων βρίσκεται κάτω από το 40. Όταν ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 100 αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 40, οι επηρεαζόμενες περιοχές εμπίπτουν στην «πορτοκαλί» κατηγορία. Όταν ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 300 αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 100, οι περιοχές εμπίπτουν στην «κόκκινη» κατηγορία. Όταν ο δείκτης είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 300, εμπίπτουν στην «βαθύ κόκκινο» κατηγορία.
Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας, η οποία αναθεωρήθηκε στις 25 Ιανουαρίου και εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου.
Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις