ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Γεωργίας για χαλλούμι: «Εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να εμπορευόμαστε το προϊόν»

Υπ. Γεωργίας για χαλλούμι: «Εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να εμπορευόμαστε το προϊόν»

Δηλώσεις Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ

Ερώτηση: Θα αναιρέσουμε τελικά αυτά που κατοχυρώσαμε και θα ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξει η ποσόστωση;

Απάντηση: Θα τοποθετηθώ ως προς τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη και όχι επί της ουσίας, αφού έχουμε ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μην προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις, που ενδεχομένως δεν διευκολύνουν αυτόν το διάλογο. Ταυτόχρονα, εκφράζω και τη λύπη μου διότι διάφοροι φορείς και άτομα, χωρίς να γνωρίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται αυτός ο διάλογος, τοποθετούνται με τον τρόπο που τοποθετούνται.

Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είχαμε να διαχειριστούμε για το θέμα αυτό συγκεκριμένα δεδομένα. Το πρώτο δεδομένο είναι ότι από την 1η Οκτωβρίου 2021, θα έπρεπε να παράγεται χαλλούμι ΠΟΠ.  Παρ’ όλα αυτά, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις μικρών τυροκομείων, οι τυροκόμοι δεν μπήκαν στη διαδικασία παραγωγής χαλλουμιού ΠΟΠ, πατώντας θα έλεγα σε νομικές ερμηνείες, σύμφωνα με τις οποίες οι ίδιοι εκτιμούν ότι μπορούν να στέλνουν προϊόν με το όνομα «χαλλούμι» στο εξωτερικό, να το εμπορεύονται στη βάση εμπορικού σήματος, που ίσχυε πριν από την κατάθεση του φακέλου για το ΠΟΠ.

Πρέπει επίσης να σας πω, επειδή κάποιοι λένε ότι δεν διενεργούμε ελέγχους, ότι διενεργούμε ελέγχους και μάλιστα όταν διαπιστώθηκε η μη παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, στείλαμε επιστολές προειδοποίησης προς τους τυροκόμους και λάβαμε την απάντηση ότι «εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να εμπορευόμαστε το προϊόν σύμφωνα κάτω από το εμπορικό σήμα, με βάση συγκεκριμένο Κανονισμό της ΕΕ».  Όντως υπάρχει ένας Κανονισμός αλλά δεν θέλω να μπω στη νομική του ερμηνεία. Για να εφαρμοστεί όμως πρέπει να ισχύουν κάποιες προϋποθέσεις.     

Ερώτηση: Τι λέει γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Απάντηση: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί «ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Ερώτηση: Τι θέλουμε όμως το ΠΟΠ όταν έχουν αυτή τη δυνατότητα;

Απάντηση: Εμείς, ως Κυβέρνηση θεωρούμε ότι το ΠΟΠ παρέχει μια πολύ πιο ισχυρή προστασία στο προϊόν. Εκτίμησή μας είναι ότι το εμπορικό σήμα είναι πολύ πιο ευάλωτο και γι’ αυτό θέλαμε να τυγχάνει εμπορίας σύμφωνα με το ΠΟΠ, με βάση τα χαρακτηριστικά του φακέλου.

Ερώτηση: Αυτό μπορεί να γίνεται και σε βάθος χρόνου ή είναι μία προσωρινή ανοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Απάντηση: Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να γίνεται αυτό. Αν ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε μπορεί παράλληλα να χρησιμοποιείται και το εμπορικό σήμα και η κατοχύρωση κάτω από το ΠΟΠ.

Ερώτηση: Δηλαδή θα έχουμε χαλλούμι που θα είναι ΠΟΠ και χαλλούμι που δεν θα είναι ΠΟΠ;

Απάντηση: Αυτό μπορεί να ισχύει μόνο αν δεν προκαλείται σύγχυση στον καταναλωτή και είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρήση του σήματος. Έχουμε όμως ένα πρώτο δεδομένο, ότι οι τυροκόμοι πατούν σε μια νομική ερμηνεία και δεν παράγουν ΠΟΠ. Το δεύτερο δεδομένο που έχουμε ενώπιον μας είναι ότι μπορούν να γίνονται τροποποιήσεις σε φακέλους προϊόντων ΠΟΠ, πόσο μάλλον για ένα προϊόν που ήταν στα ντουλάπια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 7 χρόνια. Άρα, μετά την έλευση αρκετού χρόνου είναι δικαιολογημένο να ζητούνται κάποιες τροποποιήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι είτε ήσσονος σημασίας είτε να χρήζουν περαιτέρω εξέτασης. Έχουν ζητηθεί ήδη από όλους τους εμπλεκόμενους (τυροκόμους, αιγοπροβατοτρόφους, αγελαδοτρόφους) συγκεκριμένες εισηγήσεις για τροποποιήσεις. 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα, ως Υπουργείο είχαμε την επιλογή να καλέσουμε όλους τους φορείς σε έναν διάλογο για να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις ώστε να αρχίσει να παράγεται άμεσα και μαζικά χαλλούμι ΠΟΠ που δίνει τη μέγιστη δυνατή προστασία στο προϊόν μας. Η άλλη επιλογή ήταν να επαναπαυθούμε στις «δάφνες της επιτυχίας της κατοχύρωσης» χωρίς όμως να παράγουμε ΠΟΠ και να κυνηγήσουμε τους τυροκόμους σε μια μακρά διαδικασία που θα κριθεί στα δικαστήρια.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, και έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, προτιμήσαμε την 1η επιλογή και αρχίσαμε ένας διάλογο, φέρνοντας όλους τους εμπλεκόμενους (αγροτικές οργανώσεις, τυροκόμους, αγελαδοτρόφους, αιγοπροβατοτρόφοους) κοντά και βάζοντας κάτω συγκεκριμένες αρχές, τι οποίες, πρέπει να σας πω ότι όλοι έχουν αποδεχτεί. Στη βάση των αρχών αυτών, που θα αναφέρω πιο κάτω, γίνεται ένας δομημένος διάλογος:

  • ­Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η φήμη του προϊόντος ή η προστασία της ονομασίας του από προϊόντα μιμητισμού.
  • ­Επίτευξη συμφωνίας σημαίνει και απόσυρση όλων των νομικών μέτρων.  
  • ­Πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αιγοπροβατοτρόφων.
  • ­Θα πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική του προϊόντος.
  • ­Ειδικά σε σχέση με την ποσόστωση του γάλακτος δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Κάποια διαφοροποίηση μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ και θα ισχύει από το 2024.

Η πρότασή μας αρχικά ήταν ότι η ποσόστωση πρέπει να είναι λίγο πιο κάτω από το 50-50. Στο διάλογο τέθηκε μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις. Εγώ είχα αναφέρει ξεκάθαρα στους παρευρισκομένους ότι κάτω από το συγκεκριμένο όριο το οποίο προσωπικά είχα θέσει (δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να αποκαλύψω νούμερα) είναι πολύ παρακινδυνευμένο και το βλέπω πάρα πολύ δύσκολο να περνά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτά είναι τα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή ο διάλογος συνεχίζεται και είναι ευχής έργον να φτάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο να συμφωνήσουν όλοι.

Ερώτηση: Κι αν οι τυροκόμοι συνεχίσουν να πουλάνε αυτό που παρασκευάζουν με το εμπορικό σήμα;

Απάντηση: Σε αυτή την περίπτωση το θέμα θα λυθεί στα δικαστήρια. Θεωρώ ότι εντός της εβδομάδας το θέμα θα λήξει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

Ερώτηση: Τι γίνεται με τα ασφαλτικά; Είναι δεδομένο ότι μεταφέρονται στους χώρους όπου οι κάτοικοι διαμαρτύρονται;

Απάντηση: Πρέπει να αξιολογηθούν τελικές μελέτες εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον. Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις τις περιβαλλοντικής αρχής, αλλά εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Ήδη εντός της εβδομάδας γίνονται δημόσιες παρουσιάσεις για σκοπούς διαφάνειας και στο Μιτσερό και στην Καλαβασό. Μετά τις παρουσιάσεις αυτές θα συνέλθει η αρμόδια επιτροπή του Τμήματος Περιβάλλοντος για να εκδώσει τη γνωμοδότησή της και στη συνέχεια, αν οι μελέτες δείξουν ότι δεν υφίσταται πρόβλημα για την υγεία και την ευημερία του κόσμου στις περιοχές αρχές, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες έκδοσης πολεοδομικής άδειας, εκμίσθωσης και μετακίνησης. Το διαδικαστικό κομμάτι για την έναρξη της μετακίνησης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μάρτη, σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις που έχουν δώσει οι διάφορες υπηρεσίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Απεργούν οι εργαζομένοι στον κλάδο σκυροδέματος: Με συνθήματα έξω από το Υπουργείο «Δεν κάνουμε πίσω » - Βίντεο

• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top