Η συνεργασία Κύπρου και Βρετανίας στη μετά Brexit εποχή σε διάφορους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης όπου αποφασίστηκε ανάληψη συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου με τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, σερ Λίντσεϊ Χόιλ.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων εξέφρασε την ελπίδα ότι παρά τις τρέχουσες προκλήσεις, η Κύπρος να επανενωθεί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, μια διευθέτηση, όπως είπε, που θα επιτρέψει στους Κύπριους να ζουν σε συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας και θα έχει την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παράλληλα ο σερ Λίντσεϊ Χόιλ, τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων επισκέπτεται την Κύπρο, σημείωσε ότι αυτό έρχεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και ότι ήταν επιτέλους καιρός να γίνει κάτι τέτοιο.
Ανέφερε ότι συνάντησε την κ. Δημητρίου για πρώτη φορά το περασμένο Φθινόπωρο στην Αθήνα στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, οπότε και τον προσκάλεσε στην Κύπρο.
«Οι δεσμοί φιλίας ήταν ήδη εκεί – έχουμε τόσα κοινά σημεία όσον αφορά την ασφάλεια, την ποικιλομορφία και του μη αποκλεισμού στα κοινοβούλια», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι ήλπιζε να έρθει στην Κύπρο το 2020 για το εορτασμό της 60ης επετείου της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά δυστυχώς, η πανδημία τον εμπόδισε.
Παράλληλα αναφέρθηκε σε μια από τις προκατόχους του στο αξίωμα την Βαρόνη Betty Boothroyd που ήταν η πρώτη και μοναδική γυναίκα στο αξίωμα, η οποία απολαμβάνοντας τις διακοπές της στην Κύπρο περιέγραψε το νησί ως επίγειο παράδεισο. «Αρχίζω να καταλαβαίνω γιατί», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων.
Περαιτέρω ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος έχουν μακρά ιστορία φιλίας και κοινών αξιών ενώ είναι και οι δύο μέλη της Κοινοπολιτείας.
«Συνεργαζόμαστε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, από το εμπόριο μέχρι την άμυνα, από την εκπαίδευση έως την έρευνα. Με περισσότερους από 300.000 Κύπριους να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και 50.000 ή περισσότερους Βρετανούς να έχουν κάνει την Κύπρο το σπίτι τους. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο επισκέπτονται (την Κύπρο)κάθε χρόνο», είπε.
Αναφερόμενος στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων το απόγευμα της Τρίτης, είπε ότι αυτή θα είναι η πρώτη σε ένα ξένο Κοινοβούλιο από την εκλογή του τον Νοέμβριο του 2019 και ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Βουλής που του επέτρεψε να έχει αυτή τη «μεγάλη τιμή».
Αναφέρθηκε παράλληλα στις συναντήσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, περιλαμβανομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή και των μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών. Είπε επίσης ότι προσβλέπει στη συνάντηση που θα έχει με τους Βρετανούς που υπηρετούν στις βρετανικές βάσεις και στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ.
«Συνολικά, αυτή είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για μένα να οικοδομήσω περαιτέρω τις καλές σχέσεις και τη φιλία που υπάρχει ήδη μεταξύ των δύο χωρών μας», κατέληξε.
Από πλευράς της η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του σερ Λίντσεϊ Χόιλ στο εξωτερικό, αλλά και η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στην Κύπρο, υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σχέση που συνδέει την Κυπριακή Δημοκρατία με το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και την κοινή βούληση να εργαστούν για την περαιτέρω ενδυνάμωση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων.
Ανέφερε ότι με τον ομόλογό της συμφώνησαν στην αύξηση των διακοινοβουλευτικών ανταλλαγών σε διάφορα επίπεδα, καθώς και στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, «γιατί μόνο με συλλογική δράση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μικρές και μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».
Η κ. Δημητρίου πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων για τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, επαναβεβαιώνοντας την ακλόνητη προσήλωση και δέσμευσή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διαδικασία των συνομιλιών, «οι οποίες επιθυμούμε να επαναρχίσουν το συντομότερο, με στόχο την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προς όφελος ολόκληρου του Κυπριακού λαού, ιδιαίτερα των νέων μας».
«Με τον σερ Λίντσεϊ Χόιλ ανταλλάξαμε απόψεις για τη συνεργασία που συνεχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών και στη μετά το Brexit εποχή, σε πλειάδα τομέων με ειδικότερη αναφορά στους τομείς της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης όπου χαίρομαι να ανακοινώσω ότι θα αναληφθεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως επίσης και του τουρισμού», είπε η κ. Δημητρίου.
Σημείωσε ότι συζητήθηκαν επίσης θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μεταναστευτική κρίση και η κλιματική αλλαγή, αλλά και θέματα που άπτονται της ενίσχυσης του κράτους δικαίου περιλαμβανομένης της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και των «ψευδών ειδήσεων», τομέας στον οποίο, όπως είπε, θα αναληφθεί επίσης πρωτοβουλία.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέσα από μια ενισχυμένη συνεργασία, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου και άλλων διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, στους οποίους συμμετέχουν τα δύο Κοινοβούλια, μπορούν να γίνουν πολλά, αναδεικνύοντας έτσι την πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ιδιαίτερα όπως είπε στην εποχή της πανδημίας, όπου θα πρέπει να αποδειχτεί ότι όχι μόνο τα κοινοβούλια είναι ζωντανά αλλά λαμβάνουν τις πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν τις μικρές και μεγάλες προκλήσεις που έχουν να διαχειριστούν.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Προκάλεσε ανησυχία σε εμπορικό κέντρο και επιτέθηκε σε Αστυνομικό – Χειροπέδες σε 45χρονο
• Οι βροχές που «πλημμύρισαν» Πάφο και Λεμεσό με αριθμούς - Δείτε τον χάρτη και την ανάλυση
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις