ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Μητσοτάκης: Ενισχύεται το εθνικό οπλοστάσιο της Ελλάδας - Νομοσχέδιο για φρεγάτες και μαχητικά στη Βουλή

Κ. Μητσοτάκης: Ενισχύεται το εθνικό οπλοστάσιο της Ελλάδας - Νομοσχέδιο για φρεγάτες και μαχητικά στη Βουλή

Τη θέση ότι το εθνικό οπλοστάσιο της Ελλάδας ενισχύεται μέσα από το νομοσχέδιο για την αμυντική θωράκιση της χώρας, το οποίο συζητείται σήμερα 15/2 στη Βουλή, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο περιέχει μεταξύ άλλων τις συμβάσεις για την αγορά φρεγατών Belharra και έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale, αναβαθμίζει «εμφατικά και στην πράξη η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη».

Υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο ευθυγραμμίζεται με τον ευρύτερο στόχο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αυτονομίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αντιμετώπισε τη στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία.

Κάνοντας λόγο για «ρητορικά πυροτεχνήματα», επισήμανε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια». «Με το αμόκ σχετικά με τα νησιά, όμως, κάποιοι αποφάσισαν να παραχαράξουν ταυτόχρονα το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες, την Ιστορία και τη γεωγραφία», υπογράμμισε.

«Γι’ αυτό, άλλωστε, πήραν άμεση απάντηση από όλους, ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα. Με τη δική μας θέση να είναι πάντα σταθερή. Η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό σε κάθε διάλογο με βάση την διεθνή νομιμότητα», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επισήμανε ότι εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ διαγράφεται μια αντίφαση. «Ενώ όλοι στο ΝΑΤΟ, και σωστά, μιλούν για κοινό μέτωπο απέναντι στη Μόσχα εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία, μέσα στο ίδιο το ευρωατλαντικό πλαίσιο διαγράφεται μία θεμελιώδης αντίφαση. Ένας εταίρος, σταθερός και φιλειρηνικός, απειλείται από ένα άλλον, ο οποίος μάλιστα αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες της Συμμαχίας και ενίοτε την εκβιάζει, εξοπλιζόμενος με ρωσικά συστήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η αγορά των φρεγατών είναι «εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα», καθώς η αποπληρωμή τους θα γίνει σε μεγάλο βάθος χρόνου, με παράλληλη τριετή υλικοτεχνική υποστήριξη των σκαφών και πενταετή υποστήριξη του εξοπλισμού τους.

Παράλληλα, για την αγορά των Rafale σημείωσε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε την αγορά τους «φθηνότερα από την αρχική τους τιμή και σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα σε σχέση με αντίστοιχες παραγγελίες που είχαν γίνει στο παρελθόν».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει «ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο», το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, «απαντά με τον αποτελεσματικότερο τρόπο στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».
Ακόμα, άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της στην ψήφιση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι δεν επιδεικνύει υπευθυνότητα.

Αναφερόμενος στη Γαλλία ως εταίρο με τον οποίο η Ελλάδα σύναψε τις συγκεκριμένες συμβάσεις, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν είναι μόνο σταθερός σύμμαχος. Είναι και πυρηνική δύναμη». Η Γαλλία «είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Είναι το ευρωπαϊκό κράτος που σήμερα διαθέτει την πιο προηγμένη αμυντική τεχνολογία και τεχνογνωσία. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ενισχύει το ατλαντικό ενδιαφέρον για τη Μεσόγειο», κατέληξε ο ίδιος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top