ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονοδρόμηση Μακαρίου: Παίρνει παράταση μέχρι τον Σεπτέμβρη - Ποιες οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Μονοδρόμηση Μακαρίου: Παίρνει παράταση μέχρι τον Σεπτέμβρη - Ποιες οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

 

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό, κατόπιν σχετικής έγκρισης από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, παρατείνεται από την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 η ώρα 8.00π.μ. και μέχρι Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου 2022 η προσωρινή κυκλοφοριακή ρύθμιση που εφαρμόζεται στο τμήμα της Λεωφόρου Αρχ. Μακαρίου Γ’ από τη φωτοελεγχόμενη διασταύρωση της με τις Λεωφόρους Σπύρου Κυπριανού – Διγενή Ακρίτα μέχρι τη φωτοελεγχόμενη διασταύρωση της με τη Λεωφ. Ευαγόρου- Α.Γ. Λεβέντη με μια λωρίδα αποκλειστικής κυκλοφορίας μόνο για λεωφορεία και μια λωρίδα ανοιχτή για όλα τα οχήματα και με όριο ταχύτητας τα 20χλμ.

Η σχετική λειτουργία αφορά προσωρινή λύση μέχρι την εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού (αμφίδρομη κυκλοφορία με αποκλειστική χρήση μόνο για λεωφορεία, ταξί και δικαιούχους).

Η μεταβατική αυτή περίοδος κρίνεται αναγκαία ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να ολοκληρωθεί το όλο έργο, δηλαδή οι εργασίες στην οδό Α.Γ. Λεβέντη και στις παρόδους.

Επίσης, και ίσως πιο σημαντικό δίδεται ο χρόνος στα αρμόδια Υπουργεία, υπηρεσίες ή τμήματα να προχωρήσουν με την υλοποίηση των απαιτούμενων υπολειπόμενων υποδομών και τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης.

Σημαντικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότητα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του αρχικού σχεδιασμού

Το συγκεκριμένο έργο βασίστηκε στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ) του Υπουγείου Μεταφορών για προώθηση των βιώσιμων μεταφορών, ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας στην αστική περιοχή της Λευκωσίας και μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου (που αποτελεί και δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι το 2030).

Ο Δήμος Λευκωσίας, με τα διάφορα έργα που υλοποίησε την τελευταία δεκαετία, εφαρμόζει πρόνοιες του ΟΣΚΛ. Θεωρούμε αυτονόητο ότι και οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες από πλευράς τους θα προχωρήσουν τάχιστα με τις υπόλοιπες εκκρεμότητες που αφορούν το ΟΣΚΛ και ιδιαίτερα τα ζητήματα της δημιουργίας λεωφοροδιαδρομής (bus corridor) από Στρόβολο και Λακατάμια προς το κέντρο της Λευκωσίας και της μετατροπής κύριων αξόνων σε μονοδρόμους, ώστε να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες λεωφοριολωρίδες, που θα εξυπηρετούν τον αρχικό στόχο, δηλαδή της αύξησης του επιβατικού κοινού στα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας (ή της δημιουργίας συγκριτικού πλεονεκτήματος για το λεωφορείο έναντι του αυτοκινήτου).
Χωρίς την υλοποίηση όλων των πιο πάνω, το ευρύτερο κυκλοφοριακό σύστημα θα παραμείνει αναποτελεσματικό και η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να μην πετύχει τον στόχο της, με ότι επιπτώσεις θα έχει αυτό για τη χώρα μας.

Παράλληλα, κρίνεται αναγκαία η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης για τη ρύθμιση/αστυνόμευση της εισόδου/διακίνησης στην περιοχή μόνο εξουσιοδοτημένων οχημάτων. Είναι δε πολύ σημαντικό, τα αρμόδια Υπουργεία, υπηρεσίες ή τμήματα, που φέρουν την ευθύνη διαμόρφωσης του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, να ρυθμίσουν αυτήν την εκκρεμότητα προτού εφαρμοστούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του αρχικού σχεδιασμού, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι χωρίς αυτό τα μη αδειοδοτημένα οχήματα θα διακινούνται ανενόχλητα στο συγκριμένο τμήμα της λεωφόρου.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας στα πλαίσια της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020,- Ειδικός Στόχος: Βελτίωση της κινητικότητας κυρίως στην αστική περιοχή Λευκωσίας, - Άξονα 5: Προώθηση Βιώσιμων Μεταφορών και Μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top