Για την νέα διαδικτυακή μορφή απάτης μέσω του Instagram, αλλά και για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε αν πέσετε θύμα, μίλησε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Γιώργος Κάρκας, από το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ο κ. Γιώργος ανέφερε πως στην συγκεκριμένη απάτη με το Instagram, ο σκοπός είναι να πετύχουν οι δράστες πρόσβαση στο λογαριασμό ανυποψίαστων χρηστών της πλατφόρμας, με την αποστολή συγκεκριμένων μηνυμάτων που τους παραπέμπει στο να ακολουθήσουν κάποιο σύνδεσμο.
Τόνισε πως, «Tο παράξενο ή αυτό που μας πείθει είναι ότι έρχεται η πρόσκληση από κάποιον ο οποίος είναι πάνω στους followers μας στο Instagram και αυτό είναι που μας κάνει πολλές φορές να πατήσουμε πάνω στον σύνδεσμο».
Συνέχισε λέγοντας πως αυτοί από τους οποίους έρχεται η πρόσκληση με τον σύνδεσμο, είναι και οι ίδιοι θύματα προγενέστερα, άρα φαίνεται ότι ο σκοπός των χρηστών σε αυτή την περίπτωση είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε όσο το δυνατό περισσότερους λογαριασμούς Instagram μπορούν, τους οποίους μεταγενέστερα χρησιμοποιούν για άλλους παράνομους σκοπούς.
Εξήγησε, πως το αποτέλεσμα αυτής της απάτης είναι βασικά να κλειδώνει ο λογαριασμός μας και να πρέπει να προβούμε σε ενέργειες τόσο μέσω της υποδιεύθυνσης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όσο και μέσω της γραμμής βοηθείας 1480 του safer internet, ούτως ώστε να μπορέσουμε να τον ανακτήσουμε.
«Η υπηρεσία μας συνεργάζεται με το 1480 του safer internet και με τον σκοπό αυτό δηλαδή να βοηθήσουμε τους χρήστες να ανακτήσουν τον λογαριασμό τους. Οι διαχειριστείς των πλατφόρμων αυτών είτε instagram είτε άλλης, επιθυμούν τον ίδιο τον χρήστη να κάνει κάποιες ενέργειες ούτως ώστε να ταυτοποιήσει τον εαυτό του για να μπορέσουν να του δώσουν πίσω τον λογαριασμό του», εξακρίβωσε.
Δεν εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στην Αστυνομία η ανάκτηση του λογαριασμού, επισήμανε ο κ. Γιώργος.
Σχετικά με την ερώτηση αν υπάρχουν άλλες απάτες στο διαδίκτυο αυτή τη στιγμή, απάντησε πως οι συνηθισμένες απάτες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι αυτές με την αποστολή μηνυμάτων είτε fishing για ψάρεμα των προσωπικών στοιχείων, είτε να σχετίζονται με τραπεζικούς οργανισμούς, είτε με άλλους οργανισμούς, με απώτερο σκοπό την πρόσβαση στον λογαριασμό μας και το οικονομικό όφελος με οποιονδήποτε τρόπο.
Δήλωσε πως, καμία χώρα δεν μπορεί να ερευνήσει το ηλεκτρονικό έγκλημα από μόνη της γι’ αυτό χρειάζονται συνεργασίες και συνέργειες. «Τα ευρήματα μας στις υποθέσεις αυτές τα αποστέλλουμε στην Europol (οργανισμός που βοηθά όλες τις ευρωπαϊκές αστυνομίες στην ανάλυση των δεδομένων). Έτυχαν περιπτώσεις όπου εντοπίστηκαν χρήστες για τηλεφωνικές απάτες, εντοπίστηκαν ύποπτοι σε ασιατικές χώρες και έγιναν ενέργειες για έκδοση τους στις χώρες που είχαν υπό διερεύνηση τις περισσότερες υποθέσεις».
Καταληκτικά, ανέφερε πως είναι δύσκολος ο εντοπισμός των δραστών αυτών, γι’ αυτό και ο άμεσος στόχος και σκοπός της Αστυνομίας είναι η πρόληψη και το μπλοκάρισμα τους απ' το να έρχονται σε επαφή, μέσω των συνδέσμων με διάφορους ανυποψίαστους χρήστες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις