ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προτείνει σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας για τις Προεδρικές του 2023 η ΔΗΠΑ

Προτείνει σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας για τις Προεδρικές του 2023 η ΔΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης - Συνεργασία Μάριος Καρογιάν πρότεινε την Κυριακή όπως στις προεδρικές εκλογές του 2023 σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή ευρύτερης δυνατής αποδοχής, με κοινό υποψήφιο Πρόεδρο που να εγγυάται την εφαρμογή κοινού προγράμματος διακυβέρνησης, προσθέτοντας ότι αν η πρόταση δεν βρει ανταπόκριση τον Μάρτιο θα αρχίσει κύκλος διαβουλεύσεων με σίγουρο είναι ότι το κόμμα θα έχει λόγο και ρόλο όσον αφορά στη νέα διακυβέρνηση του τόπου.

 
Στην ομιλία του κατά το 1ο παγκύπριο εκλογικό συνέδριο της παράταξης διατύπωσε τη θέση ότι με τις σχέσεις Ανατολής-Δύσης, ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας να θυμίζουν νέο ψυχρό πόλεμο, η θέση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης ενδέχεται να ενισχυθεί και ανέφερε πως μπροστά σε αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να αντιπαρατάξουμε την ενότητα. 
 
Περαιτέρω είπε πως η Δημοκρατική Παράταξη ενθαρρύνει, υπό προϋποθέσεις οποιαδήποτε πρωτοβουλία για αμοιβαία αποτελεσματικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της ΕΕ θα βοηθήσουν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.
 
Αναφερόμενος στις εργασίες  του Συνεδρίου δήλωσε ότι εκείνο που επιδιώκουμε, είναι αυτές οι εργασίες να σηματοδοτήσουν την απαρχή μιας νέας πορείας προς τον κυπριακό λαό, στον οποίο οφείλεται ένα νέο ρεαλιστικό αφήγημα για το μέλλον του και τα παιδιά του.
 
Προσδιόρισε τον χαρακτήρα της ΔΗΠΑ, ως παράταξης ενός νέου πολιτικού ήθους και ύφους χωρίς αφορισμούς, εμμονές και ιδεοληψίες, με επιχειρήματα που έχουν τη δύναμη της λογικής, χωρίς ύβρεις, τις οποίας τα μέλη δεν απευθύνονται στο θυμικό, εκφράζουν δημιουργικές δυνάμεις, απαντάνε στις προκλήσεις των καιρών.
 
Περαιτέρω ο κ. Καρογιάν είπε πως επιβάλλεται να προσαρμόσουμε τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο διακυβέρνησης στην νέα πραγματικότητα που ξημερώνει ανά το παγκόσμιο και να δομηθεί το οικονομικο-κοινωνικό μοντέλο που επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό και στην παραγωγή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.
 
Πρόσθεσε ότι πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που να προστατεύουν τις επόμενες γενιές από την ραγδαία κλιματική αλλαγή, την ερημοποίηση, την αλόγιστη σπατάλη φυσικών πόρων και την υπερκατανάλωση που πολλαπλασιάζει την εξάρτηση στα εκτός Κύπρου παραγωγικά κέντρα, τις ξένες αγορές και διεθνείς παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.
 
Αφού διευκρίνισε πως «ούτε το κράτος να γίνει επιχειρηματίας θέλουμε, ούτε βέβαια ο δημόσιος τομέας να διογκωθεί πνίγοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία»,  είπε μεταξύ άλλων πως η ΔΗΠΑ υποστηρίζει την υιοθέτηση ενός κατώτατου μισθού, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, την αλλαγή της επιδοματικής φιλοσοφίας του κράτους.
 
Αναφέρθηκε επίσης  σε επείγουσα ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του υφιστάμενου Συστήματος Υγείας και σε κατεπείγουσα ανάγκη να μπει ένα τέλος στην διαφθορά, την διαπλοκή, την αδιαφάνεια και την προβληματική λειτουργία του συστήματος  απονομής της δικαιοσύνης.
 
Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση, ριζική αλλαγή νοοτροπίας, βαθιές τομές στις σχέσεις κράτους πολίτη και κράτους– οικονομικής εξουσίας, συνέχισε.
 
Αφού ανέφερε πως η απαξίωση της κοινωνίας έναντι των θεσμών έχει χτυπήσει κόκκινο, είπε πως στις προεδρικές εκλογές του 2023 το διακύβευμα είναι εξόχως εθνικό.
 
Ακολούθως έκανε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να δεσμευτούν ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα τα αφιερώσουν στην πατρίδα και τα παιδιά της, θα ξεχάσουν τους όποιους κομματικούς ανταγωνισμούς και τους άχαρους βυζαντινισμούς και όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να  ιεραρχήσουν από κοινού τις εθνικές προτεραιότητες.
 
Σε ό,τι αφορά την πρόταση για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή ευρύτερης δυνατής αποδοχής διευκρίνισε ότι το κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης πρέπει να έχει βασικούς άξονες την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας και επίτευξη λύσης του Κυπριακού εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, τη διαχείριση της οικονομίας ως εθνικού θέματος, την κατίσχυση του κράτους δικαίου, την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου, τη μείωση της γραφειοκρατίας και εισαγωγή αποτελεσματικών μεθόδων αντιμετώπισης των προβλημάτων καθημερινότητας των πολιτών, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του κοινωνικού ιστού με πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές πολιτικές, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
 
Στους άξονες αυτούς περιέλαβε τη δημιουργία προοπτικών των νέων, μέσα στη σύγχρονη και ανταγωνιστική εποχή,  τη μετάβαση στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και στην πρακτική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
 
Είπε επίσης ότι η πρόταση είναι να υπάρξει κατάληξη σε ένα κοινό πολιτικό μανιφέστο και κοινή δέσμευση, αδιαφορώντας για το όποιο κομματικό όφελος ή κόστος και την εφαρμογή του στην πράξη.
 
Ο κ. Καρογιάν ευχαρίστησε  επίσης τη Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη που δέχτηκαν στους κόλπους τους την ΔΗΠΑ.
 
Ο Συμπρόεδρος της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Ilhan Kyuchyuk σε οπτικογραφημένο μήνυμα του διατύπωσε τη θέση πως πρέπει αν αξιοποιηθεί η συγκυρία της εξόδου από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Ανέφερε πως το Κυπριακό είναι θέμα που βρίσκεται στην καρδιά του και πρέπει να βρεθεί λύση για τους ανθρώπους της Κύπρου στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου που θα προσφέρει ευημερία, ελευθερία και δικαιοσύνη του νησιού. Είπε επίσης ότι προσδοκεί πως στις επερχόμενες ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ θα αντιπροσωπεύεται στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Ο Πρόεδρος της ΝΕΟ.ΔΗΠΑ Μιχάλης Ιωάννου είπε πως η νεοϊδρυθείσα οργάνωση νεολαίας της ΔΗΠΑ θα αποτελεί βήμα από το όποιο θα ακούγονται οι αλήθειες. Πρόσθεσε ότι η οργάνωση επιθυμεί και θα εργαστεί για μια Κύπρο επανενωμένη χωρίς στρατούς και εγγυήσεις και συμπλήρωσε πως  οι νέοι της ΝΕΟ.ΔΗΠΑ θα είναι καλοί στα έργα
 
Στο πλαίσιο του συνεδρίου ανακοινώθηκε η ίδρυση γυναικείας και αγροτικής οργανώσεων της παράταξης και επιστημονικού συμβουλίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top