ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φτωχότερη η κυπριακή κοινωνία - Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής Λεύκιος Ζαφειρίου

Φτωχότερη η κυπριακή κοινωνία - Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής Λεύκιος Ζαφειρίου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο γνωστός ποιητής και πεζογράφος, Λεύκιος Ζαφειρίου, βυθίζοντας στο πέθνος την οικογένεια και τους οικίους του. 

Ποιος ήταν ο Λεύκιος Ζαφειρίου

Γεννήθηκε στη Λάρνακα τον Νοέμβριο του 1948, όπου τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών). Εργάστηκε σε σχολεία της μέσης εκπαίδευσης, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και τη διετία 2004-2006 στο υπό τουρκική κατοχή Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου, το οποίο επαναλειτούργησε ύστερα από είκοσι εννέα χρόνια.

Συμμετείχε με τους Αλέξη Ζήρα, Κώστα Νικολαΐδη και Νάτια Χαραλαμπίδου στην εκδοτική ομάδα του κυπροελλαδικού περιοδικού Σημείο (1992-1998). Την περίοδο 2007-2013 συνεργάστηκε στην έκδοση της Αλληλογραφίας του Ανδρέα Κάλβου από το Μουσείο Μπενάκη η οποία κυκλοφόρησε σε δύο τόμους το 2014. Εξέδωσε το 2003 τη λανθάνουσα ωδή του Ανδρέα Κάλβου Ελπίς πατρίδος (πρώτη έκδοση 1819, Λονδίνο), η οποία εντοπίστηκε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης το 2003, με τη βοήθεια του δεκαεξάχρονου, τότε, μαθητή Τεύκρου Χαχολιάδη.

Τα χρόνια 2008- 2015 δημοσίευσε οκτώ κείμενα με νέα στοιχεία για τον Ανδρέα Κάλβο. Το βιβλίο του για τον ποιητή, Παραλειπόμενα και συμπληρώματα στη βιογραφία του Ανδρέα Κάλβου, θα κυκλοφορήσει αρχές του 2018 στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει σύντομα κείμενα για τους Διονύσιο Σολωμό, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νάσο Βαγενά, Θανάση Βαλτινό, Οδυσσέα Ελύτη, Κώστα Μόντη, Τίτο Πατρίκιο κ. ά.

Το 2006 του ανατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού η συγγραφή του βιβλίου Κείμενα Κυπριακής Λογοτεχνίας (Β΄ τόμος, για τον 20ο αιώνα) για το Λύκειο το οποίο τυπώθηκε το 2012. Από το 2008 συμμετείχαν στην ολοκλήρωση του έργου και οι φιλόλογοι Αλέξανδρος Μπαζούκης και Γιώργος Μύαρης.

Βιβλία

Ποίηση: Ποιήματα (1975), Σχεδόν μηδίζοντες (Λευκωσία 1977, Βρ. Υ.Π.), Απομαγνητοφώνηση (Λευκωσία 1978), Ο μιγάδας άγγελος (Λευκωσία 1980), Η θλίψη του απογεύματος (Μεταίχμιο, Αθήνα 2007, Βρ. Υ. Π.), Ποιήματα 1964-2010, (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αθήνα 2011). Πεζογραφία: Οι συμμορίτες (Λευκωσία 1982, Βρ. Υ.Π. και Εκδόσεις Γαβριηλίδη, Αθήνα 2009), Μ’ ευλάβεια και με λύπη, (Εκδόσεις Γαβριηλίδη, Αθήνα 2013, Βρ. Υ. Π.) Μελέτες: H νεότερη κυπριακή λογοτεχνία. Γραμματολογικό σχεδίασμα (Λευκωσία 1991), Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου (1792-1869), (Μεταίχμιο, Αθήνα 2006- Βραβείο Δοκιμίου της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη). Κυπριακό Χρονολόγιο, από τη νεολιθική εποχή έως το 2008 (Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία 2008). Χρονολόγιο Διονύσιου Σολωμού, (ΣΕΚΦ, Λευκωσία 2008)

Ποιήματα και πεζά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, αλβανικά, σλοβένικα και άλλες γλώσσες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top