ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

«Θα αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό όπως τη γρίπη εδώ και δεκαετίες» - Ποιες οι επιφυλάξεις των ειδικών; - Απαντά ο Δρ. Βωνιάτης

«Θα αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό όπως τη γρίπη εδώ και δεκαετίες» - Ποιες οι επιφυλάξεις των ειδικών; - Απαντά ο Δρ. Βωνιάτης

Για το μέλλον του κορωνοϊού στην Κύπρο αλλά και για το ενδεχόμενο νέας μετάλλαξης μίλησε στο ΡΙΚ, ο επιδημιολόγος, Μιχάλης Βωνιάτης.

«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας ανά το Παγκόσμιο. Η επικράτηση της Όμικρον έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι δημιουργείται πλέον ένα είδος ανοσίας αγέλης στο Παγκόσμιο πληθυσμό», ανέφερε ο κύριος Βωνιάτης.

«Οι νοσηλείες παραμένουν σε χαμηλά σχετικά επίπεδα συγκριτικά με πριν ένα μήνα. Βέβαια έχουμε ένα ζητούμενο που μας κρατά σε επιφυλάξεις το οποίο είναι ότι έχουμε ένα ψηλό ποσοστό στους νοσηλευόμενους που νοσούν βαριά», πρόσθεσε.

Όσο αφορά την εμβολιαστική κάλυψη στην Κύπρο, οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες έφτασαν το 84-85%. «Από εκεί και πέρα υπάρχουν ηλικίες οι οποίες πρέπει να προσέξουμε και να εμβολιάσουμε περισσότερους γιατί ασχέτως των χαλαρώσεων, αυτό που έχει σημασία είναι η ανοσία να παραμείνει σε ψηλά επίπεδα για να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερες και σοβαρές νοσήσεις», εξήγησε.

«Έχουμε ένα ποσοστό του πληθυσμού που τους τελευταίους δύο μήνες έχει αποκτήσει ανοσία λόγω νόσησης. Μιλάμε για 150 χιλιάδες περιστατικά τα οποία μας δίνουν ένα τοίχος ανοσίας αρκετά ψηλό ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην κανονικότητα», είπε συγκεκριμένα.

«Αυτοί οι οποίοι έχουν νοσήσει και εμβολιάζονται έχουν την καλύτερη ανοσία έναντι στον κορωνοϊό»

Κίνδυνος για νέα παραλλαγή

«Ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει πλήρως. Είναι δύσκολο όμως να βρεθεί νέα μετάλλαξη η οποία θα αντικαταστήσει την Όμικρον. Καμία παρουσία νέα μετάλλαξης που να είναι απειλή. Η Δέλτα εξακολουθεί να υπάρχει όμως σε μικρό ποσοστό», ανέφερε ο επιδημιολόγος.  

Καταληκτικά ο κύριος Βωνιάτης αναφέρθηκε στο μέλλον της πανδημίας του κορωνοιού επισημαίνοντας ότι θα ζούμε με τον κορωνοϊό, θα υπάρχουν κρούσματα, όμως τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και οι υπερήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα προστασίας αλλά και να εμβολιάζονται.

«Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό όπως την γρίπη εδώ και δεκαετίες», κατέληξε.

Δείτε το απόσπασμα:

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top