ΔΙΕΘΝΗ

Λιγότερο από 10% του πλαστικού παγκοσμίως οδηγείται σε ανακύκλωση - Κάλεσμα για λύσεις ανά το παγκόσμιο

Λιγότερο από 10% του πλαστικού παγκοσμίως οδηγείται σε ανακύκλωση - Κάλεσμα για λύσεις ανά το παγκόσμιο

Λιγότερο από το 10 τοις εκατό του πλαστικού που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο ανακυκλώνεται, δήλωσε την Τρίτη 22/2 ο ΟΟΣΑ, καλώντας για συντονισμένες και παγκόσμιες λύσεις, πριν από τις συνομιλίες που αρχίζουν στο Ναϊρόμπι για μια διεθνή συνθήκη για τα πλαστικά.

Καινούργια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης διαπίστωσε ότι 460 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών χρησιμοποιήθηκαν το 2019, αριθμός που σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2000. Η ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων είχε υπερδιπλασιαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε 353 εκατομμύρια τόνους, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

«Αφού ελήφθησαν υπόψη οι απώλειες κατά την ανακύκλωση, μόνο το εννέα τοις εκατό των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώθηκε τελικά, ενώ το 19 τοις εκατό αποτεφρώθηκε και σχεδόν το 50 τοις εκατό πήγε σε χώρους υγειονομικής ταφής», αναφέρει το Global Plastics Outlook, επικαλούμενο την έκθεση.

«Το υπόλοιπο 22 τοις εκατό απορρίφθηκε σε ανεξέλεγκτους χωματερές, κάηκε σε ανοιχτούς λάκκους ή διέρρευσε στο περιβάλλον».

Λόγω της πανδημίας η χρήση πλαστικών μειώθηκε κατά 2,2 τοις εκατό το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, τα πλαστικά μιας χρήσης αυξήθηκαν και η συνολική χρήση προβλέπεται να επανέλθει, καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

Τα πλαστικά συνέβαλαν στο 3,4 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου το 2019, το 90 τοις εκατό από «παραγωγή και μετατροπή από ορυκτά καύσιμα», ανέφερε η έκθεση.

Λόγω της ανεξέλεγκτης υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ρύπανσης, είναι «κρίσιμο οι χώρες να ανταποκριθούν στην πρόκληση με συντονισμένες και παγκόσμιες λύσεις», δήλωσε στην έκθεση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.

Ο ΟΟΣΑ πρότεινε μια σειρά από λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της αγοράς για ανακυκλωμένα πλαστικά, τα οποία αντιπροσωπεύουν μόνο το 6% του συνόλου, κυρίως επειδή είναι πιο ακριβά.

Πρόσθεσε ότι οι νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του πλαστικού αντιπροσώπευαν μόνο το 1,2 τοις εκατό όλης της καινοτομίας σχετικά με το προϊόν. Ζήτησε επίσης έναν πιο κυκλικό κύκλο ζωής των πλαστικών και περιορισμό της συνολικής κατανάλωσης.

Ζήτησε επίσης μεγάλες επενδύσεις σε βασικές υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων , συμπεριλαμβανομένων 25 δισεκατομμυρίων ευρώ (28 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως για να καταβληθούν προσπάθειες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η έκθεση δημοσιοποιείται λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της Συνέλευσης του ΟΗΕ για το περιβάλλον στις 28 Φεβρουαρίου στο Ναϊρόμπι, όπου αναμένεται να ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες για μια μελλοντική διεθνή συνθήκη για τα πλαστικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top