ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οζερσάι για τα ΜΟΕ «Λιμάνι έναντι λιμανιού και όχι το Βαρώσι»

Οζερσάι για τα ΜΟΕ «Λιμάνι έναντι λιμανιού και όχι το Βαρώσι»

Η πρόταση της ε/κ πλευράς, που ακόμα δεν έχει κοινοποιηθεί επίσημα στην τ/κ πλευρά, φυσικά δεν είναι αποδεκτή στην υφιστάμενη μορφή της, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι τασσόμενος υπέρ του ανοίγματος του λιμανιού της Αμμοχώστου «έναντι λιμανιού και όχι του Βαρωσιού».
 

Η «προεδρία», είπε, εκ μέρους της τ/κ πλευράς θα πρέπει να προχωρήσει σε μια προληπτική διπλωματία και να λάβει πρωτοβουλία σε αυτό το θέμα, διαμορφώνοντας μια θέση/ΜΟΕ, ισορροπημένη και δίκαιη, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του τ/κ «λαού».
 
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της Χαμπέρ Κίπρις, ο κ. Οζερσάι είπε ότι για να είναι ισορροπημένο και  δίκαιο ένα ΜΟΕ, δεν πρέπει να είναι το Βαρώσι που θα επιστραφεί έναντι του λιμανιού της Αμμοχώστου, αλλά ένα λιμάνι.
 
Στη δεκαετία του 1990, είπε, δημιουργήθηκε ένα ΜΟΕ συνδέοντας το Βαρώσι με το αεροδρόμιο Λευκωσίας, αλλά τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει τόσο όσον αφορά το Βαρώσι όσο και το αεροδρόμιο, πρόσθεσε.
 
Πρέπει να υπάρξει ένα τέτοιο ΜΟΕ που θα δημιουργεί μεταξύ όμοιων στοιχείων, ανέφερε ο κ. Οζερσάι. «Γι’ αυτό το λόγο το να δοθεί υπό τον έλεγχο των ΗΕ το Βαρώσι, σε αυτό το πακέτο, δεν είναι ούτε λογικό ούτε πρακτικό στις σημερινές μεταβαλλόμενες συνθήκες. Αντίθετα, σε αντάλλαγμα για τα ανοίγματα που θα γίνουν στο λιμάνι της Αμμοχώστου και στο Ερζτιάν (ΣΣ: εννοεί το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου), μπορεί να εξεταστεί το άνοιγμα ορισμένων από τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια σε ελληνοκυπριακά πλοία και αεροπλάνα και το άνοιγμα του τουρκικού εναέριου χώρου».
 
Ο κ. Οζερσάι θεωρεί επίσης πιο σωστό, όχι να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της ΕΕ, αλλά εφαρμοσθούν στο λιμάνι κάποια ευρωπαϊκά πρότυπα. Το ίδιο, πρόσθεσε, θα πρέπει να ισχύσει και για το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.
 
Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, είδε ότι δεν θα είχε επιτυχία με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για το άνοιγμα του Βαρωσίου και αποφάσισε να αλλάξει την πολιτική της ως προς αυτό. Ωστόσο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι για να «νικήσει» ο ένας τον άλλο, αλλά για τη βελτίωση των σχέσεων και την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είπε. «Η ε/κ πλευρά πρέπει να ξέρει ότι δεν πρόκειται με ΜΟΕ να αδρανοποιήσει την πρωτοβουλία για άνοιγμα του Βαρωσιού. Γιατί η επιτυχία τέτοιων μέτρων είναι εφικτή μόνο με αμοιβαία καλή θέληση».
 
Είναι καθήκον του κ. Τατάρ, πρόσθεσε, να βρει μέτρα προς όφελος των Τ/κ απέναντι στις προτάσεις της ε/κ πλευράς. Χρειάζεται προληπτική διπλωματία, είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top