ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Χριστοδουλίδης: Οι αποφάσεις για Προεδρικές - Η διαφορετική προσέγγιση με Κασουλίδη - Τι πρέπει να περιλαμβάνουν τα ΜΟΕ

Ν. Χριστοδουλίδης: Οι αποφάσεις για Προεδρικές - Η διαφορετική προσέγγιση με Κασουλίδη - Τι πρέπει να περιλαμβάνουν τα ΜΟΕ

Ως τέως Υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Χριστοδουλίδης τοποθετήθηκε για το Κυπριακό και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Σχολιάζοντας την πολιτική επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση», είπε πως «η επιλογή για επιβολή μέτρων/ κυρώσεων στην Τουρκία ήταν συνειδητή και όσο δύσκολη και αν ήταν οδήγησε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα όπως στην περίπτωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Διαφορετική προσέγγιση με τον νυν ΥΠΕΞ, Γιαννάκη Κασουλίδη

Ερωτηθείς αν άλλαξε αυτή η πολιτική, με τις κυρώσεις να μπαίνουν στην «εφεδρεία», με την παράδοση του χαρτοφυλακίου στον Γιαννάκη Κασουλίδη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε πως: «υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση από τον κ. Κασουλίδη, αυτό δεν χρειάζεται από εμένα να σας το πω, το λέει ο ίδιος δημόσια. Εκείνο που θα ήθελα να πω, είναι να πετύχει αυτή η προσπάθεια, αυτό είναι το ζητούμενο, δεν είναι θέμα προσωπικό, να πετύχει αυτή η προσπάθεια και να φέρει αποτελέσματα προς την κατεύθυνση επίλυσης του κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Τι πρέπει να περιλαμβάνουν τα ΜΟΕ

Τα ΜΟΕ είναι σημαντικά και πρέπει να λαμβάνουν υπόψη δύο βασικές συνιστώσες. Πρώτον, τα όποια ΜΟΕ θα πρέπει να έχουν στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου της συμφωνημένης βάσης λύσης. Δεύτερον, τα όποια ΜΟΕ δεν μπορούν να αποτελούν τη βάση λύσης του Κυπριακού.

Περί Μακάριου Δρουσιώτη και σχέσεις με Ρωσία

Παράλληλα κληθείς να σχολιάσει αναφορές του πρώην συνεργάτη του Προέδρου της Δημοκρατίας Μακάριου Δρουσιώτη ότι οι ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία στάθηκαν εμπόδιο στο να φτάσουμε σε λύση του κυπριακού με ευθύνη του Προέδρου Αναστασιάδη και του ιδίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε: «Δύο πράγματα. Επί θητείας μου στο Υπουργείο Εξωτερικών, και αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα, ούτε από δηλώσεις ούτε από ευχολόγια, ούτε από οποιουσδήποτε προβληματισμούς και υποψίες, οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν σε επίπεδο που δεν ήταν ποτέ προηγουμένως. Και αυτό λέει πολλά σε σχέση με τον εν λόγω ισχυρισμό. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι από το 2014 και την κρίση στην Κριμαία η ΕΕ αποφασίζει κυρώσεις και μέτρα εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κυρώσεις και μέτρα τα οποία για να ληφθούν, χρειάζεται ομοφωνία. Η Κυπριακή Δημοκρατία πάντοτε συναινούσε στην υιοθέτηση των συγκεκριμένων μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας με «καθαρές κουβέντες», επισήμανε πως στην περίπτωση της ουκρανικής κρίσης, η οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας οποιουδήποτε κράτους από οποιονδήποτε είναι καταδικαστέα και πολύ περισσότερο από εμάς που είμαστε θύματα της τουρκικής συμπεριφοράς στην Κύπρο.

Αποφάσεις για υποψηφιότητα στις Προεδρικές

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υποβολή υποψηφιότητάς του στις προεδρικές, απάντησε πως «όταν είναι η ώρα για επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν δημόσια. Καθημερινά βλέπω πολύ κόσμο ανταλλάζω απόψεις και θεωρώ ότι έχω κάθε δημοκρατικό δικαίωμα να το κάνω».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top