ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο τσουνάμι αυξήσεων στις τιμές στην Κύπρο λόγω πολέμου στην Ουκρανία - Επηρεάζονται καύσιμα, σιτηρά και βασικά αγαθά

Νέο τσουνάμι αυξήσεων στις τιμές στην Κύπρο λόγω πολέμου στην Ουκρανία - Επηρεάζονται καύσιμα, σιτηρά και βασικά αγαθά

Δύσκολα θα μείνει κάποια επιχείρηση ανεπηρέαστη από την ρωσο-ουκρανική κρίση, ειδικά όσο συνεχίζονται οι διαμάχες, δήλωσε στο ThemaOnline ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.

του Αντώνη Αδάμου

Ο τομέας που θα επηρεαστεί περισσότερο σύμφωνα τον κ. Αντωνίου είναι ο τουρισμός. «Τα ταξίδια θα επηρεαστούν ανάλογα με τη διάρκεια της κρίσης. Ο τουρισμός είναι μία ευαίσθητη βιομηχανία καθώς επηρεάζεται σημαντικά και από τη ψυχολογία των ταξιδιωτών», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως η πρώτη επίπτωση στις κυπριακές επιχειρήσεις, που γίνεται ήδη αισθητή, είναι η αύξηση των τιμών στην ενέργεια που αφορά κάθε επιχείρηση αλλά και νοικοκυριό, καθώς οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται συνεχώς.

«Σε μία δεύτερη ανάγνωση, ενδέχεται να προκύψει θέμα με τις τιμές των σιτηρών. Η Ουκρανία είναι μεγάλος παραγωγός και παίζει σημαντικό ρόλο στην προμήθεια σιτηρών διεθνώς καθώς και στην Κύπρο. Εάν προκύψει πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα στην περιοχή, ενδεχομένως να δούμε αυξήσεις στα σιτηρά και κατ’ επέκταση στα βασικά αγαθά», υπέδειξε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ.

Όπως τόνισε ο Μιχάλης Αντωνίου, «είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβάλει και θα οι πρόσθετες που θα επιβάλουν στη συνέχεια ΕΕ και ΗΠΑ στη Ρωσία αλλά και οι αντι-κυρώσεις από πλευράς Πούτιν. Πρέπει να δούμε και πώς θα επηρεαστεί ο τραπεζικός τομέας και οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου υπάρχει σημαντικός αριθμός ουκρανικών επιχειρήσεων στην Κύπρο που επενδύουν την τελευταία δεκαετία. «Οι σοβαρές επενδύσεις χρειάζονται χρόνο. Ενδεχομένως να υπάρχει μία επίσπευση σε επενδύσεις που έχουν ήδη μπει σε διαδικασία υλοποίησης πριν το ξέσπασμα της κρίσης αλλά είναι δύσκολο να μιλήσουμε για επενδύσεις στη χώρα μας λόγω του ουκρανικού», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΚΕΒΕ. Μιλώντας στο ThemaOnline, o Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Λεωνίδας Πασχαλίδης, σημείωσε πως όλοι περιμένουμε τις νέες κυρώσεις. «Οι πρώτες κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από ΗΠΑ και ΕΕ δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα την Κύπρο», υπέδειξε.

Το σίγουρο είναι, είπε, πώς νιώθουμε ήδη τις αυξήσεις στα καύσιμα και όλα δείχνουν ότι θα έρθουν και άλλες αυξήσεις.

Ανησυχία προκαλεί το πώς θα διαφοροποιεί η εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος δεδομένου ότι στην Κύπρο υπάρχει μία σημαντική ρωσική επιχειρηματική κοινότητα αλλά και σημαντικός αριθμός εταιρειών ουκρανικών συμφερόντων.

«Νοουμένου ότι έχουμε ένα νέο επενδυτικό πλαίσιο στη χώρα μας, η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις από Ουκρανία και Ρωσία», δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top