ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης για Ουκρανικό: «Θα υπάρξουν επιπτώσεις που θα επηρεάσουν την Κυπριακή Δημοκρατία» - Δείτε το βίντεο

Χριστοδουλίδης για Ουκρανικό: «Θα υπάρξουν επιπτώσεις που θα επηρεάσουν την Κυπριακή Δημοκρατία» - Δείτε το βίντεο

Για την κριση στην Ουκρανία, την επίδραση στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα σχέδια της Τουρκίας μίλησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι. 

«Πρέπει να καταδικάσουμε τις ενέργειες που γίνονται εναντίον  της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, τέτοιες ενέργειες από οποιονδήποτε ενάντια στον οποιονδήποτε», δήλωσε.

Πρόσθεσε πως τις θεωρεί καταδικαστέες, και ότι θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες  και επιπτώσεις στην Ευρώπη, «επιπτώσεις οι οποίες θα επηρεάσουν την Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε. Θεωρεί πως τα όσα εξελίσσονται στην Ουκρανία, είναι άξια  ιδιαίτερης προσοχής από πλευράς της ΚΔ  γιατί υπάρχουν θέματα άμεσου κυπριακού ενδιαφέροντος.

Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι βλέπουμε πως οι ανησυχίες κάποιων κρατών μελών της ΕΕ που γειτνιάζουν είτε με τη Ρωσία είτε με την Ουκρανία εκδηλώνονται και από την ΚΔ σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας, είτε επί του εδάφους της, είτε της ΑΟΖ της ΚΔ.

Επισήμανε την προοπτική της ανατολικης μεσογειου, να αναπτυχθεί ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη. Είναι σημαντικό όμως να επιταχυνθούν οι οποίες σχετικές διαδικασίες έχουν να κάνει με την ανάδειξη της περιοχής ως εναλλακτικός ενεργειακός δείκτης, εξήγησε.

Για τις αναφορές του Λαβρόφ στα κατεχόμενα, είπε ότι σίγουρα θα γίνονταν αναφορές εκ μέρους της Ρωσίας, αλλά τέτοιες αναφορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οι αναφορές αυτές  έγιναν σε σχέση με την ανάγκη, μεσα στα πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί.

«Απάντηση πολεμική στρατιωτική προς τη Ρωσία, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει από οποιανδήποτε χώρα», συμπλήρωσε. Δεν θεωρεί πως η άσκηση των ίδιων μέτρων, δηλαδή πολεμικών μέσων, μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης.

«Είναι ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή διπλωματική εκστρατεία, και αναμένω και ελπίζω η ΕΕ να αναλάβει τα ηνία αυτής της διπλωματικής πρωτοβουλίας, είδαμε κάποιες ενέργειες τις τελευταίες μέρες», ανέφερε.

Πέραν των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας που υπάρχουν από το 2014, σημαντική είναι και  η προσέγγιση του καρότου και του μαστιγίου, επισήμανε.

Σχετικά με την ερώτηση για το πώς θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση η Τουρκία, απάντησε πως  σίγουρα θα επιχειρήσει κάτι ο Ερντογάν. «Στο παρελθόν επιχείρησε να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο. Η συνέχιση της κρίσης είναι κάτι που ενδεχομένως στα μάτια των δετικών κρατών θα ενισχύσει τη σημασία της Τουρκιάς  στην περιοχή», εξήγησε.

Για το αν θα κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων απάντησε καταληκτικά, πως αυτή είναι μια ενέργεια που εμπεριέχει ρίσκο για τον Ερντογάν, και δεν θα είναι μια εύκολη ενέργεια.

 Δείτε το βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top