ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στενεύει ο κλοιός στο Κίεβο, απειλές Πούτιν στις χώρες που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στενεύει ο κλοιός στο Κίεβο, απειλές Πούτιν στις χώρες που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία

Ακόμα μία εφιαλτική νύχτα με «σφυροκόπημα» του Κιέβου - Κερδίζουν έδαφος οι Ρώσοι, προετοιμάζοντας την είσοδο των βαρέων οχημάτων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας - Φόβοι για χρήση πυρηνικών περιορισμένης ισχύος από τις δυνάμεις του Πούτιν.

Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη αρχίζουν να εκφράζονται, όπως εξελίσσονται μέρα με την ημέρα τα πράγματα γύρω από πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιεί ευθέως ότι θα χτυπήσει τις χώρες της Δύσης, που στέλνουν στρατιωτικό υλικό στη δοκιμαζόμενη χώρα, ενώ τα τελευταία 24ωρα σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Κίεβο αναγορεύοντας την κατάληψη της πόλης σε κεντρικό στρατηγικό στόχο στρατιωτικής επικράτησης, πολιτικής αλλαγής (με την απομάκρυνση Ζελένσκι), αλλά και προσωπικού γοήτρου.

Η νύχτα ήταν και πάλι εφιαλτική, με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν το Κίεβο και να προελαύνουν αργά, αλλά σταθερά για την κατάκτηση της πόλης, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολιντιμίρ Ζελένσκι να απευθύνει έκκληση για παρέμβαση της Δύσης ώστε να σταματήσει ο βομβαρδισμός. Ωστόσο το αίτημά του για απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Ουκρανία, απορρίφθηκε από τον Λευκό Οίκο, με την εκπρόσωπο Τζο Μπάιντεν να δηλώσει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η Τζένιφερ Ψάκι ξεκαθάρισε ότι μία τέτοια κίνηση θα απαιτούσε στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ, κάτι που θα οδηγούσε σε «απευθείας σύγκρουση και δυνητικό πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε».

Η αίσθηση και ο φόβος περί ανεξέλεγκτης τροπής, κυριαρχούν μετά τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις, παρότι υπήρξε πρωτοβουλία Μακρόν και συνομιλία του με τον Πούτιν, αλλά και κόντρα στη διάθεση Μόσχας και Κιέβου να συνεχιστούν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, οι πρώτος γύρος των οποίων πάντως δεν έφερε κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Η διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και των συμμάχων να εντείνουν τις κυρώσεις και την πίεση προς τη Ρωσία, αλλά και η πρόθεση του Κρεμλίνου να απαντήσει με σκληρό τρόπο, διαμορφώνουν, ενώ ξημερώνει η έκτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ραγδαία επιδείνωση των δεδομένων και σαφώς το χειρότερο σκηνικό από την στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Οι δε πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιστρατεύουν βαριά όπλα, όπως θερμοβαρικές βόμβες και είναι έτοιμες (σύμφωνα με κάποιες πηγές) να χρησιμοποιήσουν στο πεδίο έστω και περιορισμένης ισχύος πυρηνικά, εάν θεωρήσουν ότι απειλούνται, προκαλούν την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

Να σημειωθεί ότι οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπείας Ρωσίας και Ουκρανίας που έλαβαν χώρα το πρωί της Δευτέρας στη Λευκορωσία δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο στόχος του Πούτιν φαίνεται να είναι, στρατιωτικά ο πλήρης έλεγχος της Ουκρανίας και πολιτικά η εκδίωξη του προέδρου Βολιντιμίρ Ζελένσκι και η εγκατάσταση στο Κίεβο μιας φιλικής προς τη Μόσχα ηγεσίας.

Πάντως ρωσικά μέσα μετέδιδαν χθες βράδυ ότι συμφωνήθηκε και δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες, πιθανόν την Τετάρτη. Οι συνομιλίες αυτές θα λάβουν χώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας.


Τα μέτωπα σε Κίεβο, Χάρκοβο και άλλες πόλεις


Η κατάσταση στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων γίνεται κάθε μέρα (και νύχτα) που περνά, όλο και πιο εφιαλτική. Το Κίεβο παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, με τις πολλαπλές εκρήξεις και τους βομβαρδισμούς να διαμορφώνουν ένα σκηνικό αποκάλυψης ώρες ώρες. Το κομμάτι που δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις είναι το ανατολικό και η πορεία επικράτησης των ρωσικών δυνάμεων, που έχουν αποκόψει την πόλη μοιάζει για τους στρατιωτικούς αναλυτές ανεπίστρεπτη, αφού οι Ρώσοι κερδίζουν συνεχώς έδαφος, προετοιμάζοντας την είσοδο των βαρέων οχημάτων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της χτύπησαν 1.146 στρατιωτικούς στόχους σε 4 ημέρες, ενδεικτικό της σφοδρότητας που έχει η επιχείρηση.

Σύμφωνα με όσα είπε από την πλευρά του ο Ζελένσκι στο νυχτερινό δραματικό διάγγελμα, κατά τις πρώτες πέντε ημέρες της εισβολής, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει 56 χτυπήματα με ρουκέτες και 113 χτυπήματα με πυραύλους Κρουζ. Κατήγγειλε ότι ειδικά στο Χάρκοβο, οι επιθέσεις από αέρος είχαν στόχους και αμάχους και έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου», που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο.

Είχαν προηγηθεί από το βράδυ της Δευτέρας καταγγελίες για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, με την καταγραφή ενός τραγικού απολογισμού, με δεκάδες νεκρούς αμάχους και εκατοντάδες τραυματίες. Στο ανατολικό κομμάτι φαίνεται πως η Μαριούπολη βάλλεται από τρεις κατευθύνσεις και στην ουσία έχει περικυκλωθεί, ενώ όλοι οι δίοδοι στην πόλη έχουν κλείσει.

Γενικά στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας και, κυρίως, το παραθαλάσσιο από την Κριμαία έως τα ανατολικά, την περιοχή του Ντονμπάς, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν αποκτήσει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο και επιλέγουν να κατευθυνθούν προς το βορρά, στοχεύοντας τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό του Κιέβου.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ρώσοι έχουν ξεκάθαρο επιχειρησιακό στόχο, αφού ελέγξουν το κομμάτι της Ουκρανίας ανατολικά του Δνείπερου και την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, ίσως αφήνοντας λίγο πιο πίσω την Οδησσό, να δώσουν προτεραιότητα στην γρήγορη κατάκτηση του Κιέβου. Συναντούν ωστόσο σοβαρές αντιδράσεις σε μεγάλες πόλεις όπως το Χάρκοβο, γι’ αυτό και ενισχύουν κι άλλο τις δυνάμεις τους, επιστρατεύουν βαριά όπλα, ακόμα και πυκνούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που δεν είχαν σημειωθεί το πρώτο τετραήμερο, τουλάχιστον όχι σε τόση ένταση.


Ποιες χώρες αφορά η απειλή Πούτιν


Στρατιωτικό υλικό έχουν αποστείλει, αποστέλλουν ή πρόκειται να αποστείλουν προς την Ουκρανία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις τους, οι εξής χώρες: Ο Καναδάς, η Γερμανία (από το Βερολίνο ισχυρίζονται ότι τα όπλα έχουν φτάσει ήδη στην Ουκρανία), η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Νορβηγία, ενώ και η Μεγάλη Βρετανία έχει εκφράσει την βούληση να πράξει το ίδιο.

Απομένει να φανεί εάν και πώς μπορεί να υλοποιηθεί η ρωσική απειλή και τι θα συμβεί, ήτοι πώς θα αντιδράσεις αυτές οι χώρες ή το ΝΑΤΟ, εάν χτυπηθούν πομπές που μεταφέρουν αυτό το στρατιωτικό υλικό. Σημειωτέον ότι, επηρεαζόμενη προφανώς από την ανακοίνωση της Μόσχας, η Ουγγαρία απαγόρευσε το βράδυ της Δευτέρας να περάσουν από το έδαφός της, οχήματα που θα μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.

Πάντως μεταφορά των πολεμικών επιχειρήσεων σε πεδία που θα αφορούν και τρίτες χώρες οδηγεί σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση και ίσως γενίκευση της πολεμικής σύρραξης.

Πέραν αυτών των χωρών, οι ΗΠΑ και η Ιταλία έχουν υποσχεθεί οικονομική βοήθεια για την ενίσχυση της Ουκρανικής άμυνας, ενώ το Ισραήλ έχει πει ότι διαθέτει 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Τουρκία έκλεισε τα στενά


Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, η Τουρκία επέλεξε να εμπλακεί στη διαμάχη, χωρίς όμως να είναι καθαρό εάν η απόφασή της να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου στη διέλευση πολεμικών πλοίων, που ανήκουν σε εμπόλεμα μέρη, θα επηρεάσει την εξέλιξη τα πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η απόφαση ελήφθη με ενεργοποίηση της συνθήκης του Μοντρέ και όπως δήλωσε ο τούρκο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίκεν «προειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες χώρες να μην περάσουν πολεμικά πλοία τους πλοία από τα Στενά», διευκρινίζοντας πάντως ότι «εάν το πολεμικό πλοίο επιστρέψει στη βάση του στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση δεν εμποδίζεται».

Είχε προηγηθεί δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταδίκασε τη ρωσική επιθετικότητα παρά τις στενές σχέσεις που διατηρεί η Άγκυρα με το Κρεμλίνο.

Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον στην τουρκική κυβέρνηση φανερώνει ότι ο αμερικανικός παράγοντας θέλει την κινητοποίηση και στράτευση σε ένα μέτωπο όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε αυτή την κομβική στιγμή.

 

Κι άλλες κυρώσεις από Ευρώπη, ΗΠΑ

Η ΕΕ μελετά κι άλλες κυρώσεις σε βάρος της Ουκρανίας, καθώς προγραμματίστηκε σύνοδος των υπουργών Οικονομικών την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Παράλληλα επιδεινώνεται κι άλλο η σχέση της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να ζητήσει από 12 ρώσους διπλωμάτες που υπηρετούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεδιασκέψεις με ηγέτες συμμαχικών χωρών, με τους οποίους εξέτασε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων βάρος της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, συζητήθηκαν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν «σοβαρές επιπτώσεις» για τη Ρωσία σε τομείς της οικονομίας, μαζί και κάποια που αφορούν στις τιμές της ενέργειας.


Ανοιχτή γραμμή Μακρόν – Πούτιν

Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι με πρωτοβουλία του και αφού νωρίτερα είχε αποδεχθεί σχετικό αίτημα του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε επί ώρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μακρόν ζήτησε να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός, κάτι που προφανώς δεν έγινε δεκτό. Αντιθέτως ζήτησε και έλαβε θετική απάντηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γαλλικής προεδρίας, για το διάστημα διαρκούν οι ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες, να μην υπάρχουν επιθέσεις κατά πολιτών, να προστατευτούν οι αστικές υποδομές και να εξασφαλιστούν οι οδικοί άξονες, κυρίως νότια του Κιέβου. Ζήτησε επίσης το σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, αιτήματα με τα οποία δεν φέρεται να διαφώνησε ο κ. Πούτιν.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, μία συμφωνία των δύο μερών είναι δυνατή μόνο με άνευ όρων εξέταση των νόμιμων αμυντικών συμφερόντων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης ρωσικής κυριαρχία στην Κριμαία, της επίλυση των καθηκόντων αποστρατιωτικοποίησης και αποναζοποίησης της Ουκρανίας και διασφάλιση του ουδέτερου καθεστώτος της.

Ο κ. Μακρόν ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να έχουν ανοιχτή επαφή τις επόμενες μέρες, προκειμένου να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης, κάτι με το οποίο φέρεται να συμφώνησε ο κ. Πούτιν.

Η συνομιλία των δύο ηγετών δεν εμπόδισε πάντως το Παρίσι να ζητήσει από τους Γάλλους υπηκόους που βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος να εγκαταλείψουν το συντομότερο τη χώρα για τη δική τους ασφάλεια. Κάτι ανάλογο έχουν κάνει ήδη η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.


Οι δύο διπλωματικές κινήσεις του Ζελένσκι


Ο Ζελένσκι εξαντλεί κάθε δυνατότητα άμυνας έναντι της στρατιωτικής εισβολής, αλλά και συσπείρωσης της διεθνής κοινής γνώμης γύρω από τη χώρα του, προχωρώντας μεταξύ άλλων και στην υποβολή αιτήματος για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα δια του Κυριάκου Μητσοτάκη χαιρέτισε την κίνηση αυτή, ενώ οκτώ χώρες τάχθηκαν ήδη υπέρ της ταχείας έγκρισης του αιτήματος. Οι χώρες αυτές είναι οι Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Εσθονία, Λεττονία…

Επίσης η κίνηση του Ζελένσκι να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας την Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, ενεργοποίησε το θεσμικό αυτό όργανο, που ανακοίνωσε ότι υπάρχει η νομική βάση για να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Προκάλεσε ανησυχία σε εμπορικό κέντρο και επιτέθηκε σε Αστυνομικό – Χειροπέδες σε 45χρονο

• Αυτό είναι το στεγαστικό σχέδιο χορηγιών για νεαρά ζευγάρια και νέους – Τα ποσά και οι δικαιούχοι – Πότε ξεκινά η υποβολή αιτήσεων

• Από σήμερα επανέρχεται το μηδενικό ΦΠΑ – Σε ποια προϊόντα εφαρμόζεται – Ανησυχία από τον Σύνδεσμο Καταναλωτών

• Οι βροχές που «πλημμύρισαν» Πάφο και Λεμεσό με αριθμούς - Δείτε τον χάρτη και την ανάλυση

• Ο Ομπάμα «καρφώνει» τον Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο: Δεν μπορεί να καταλάβει πως μπορεί να είναι και μαύρος και Έλληνας



Πυρκαγιά σε εργοστάσιο: Ανασύρθηκε η απανθρακωμένη σορός του άτυχου ηλεκτρολόγου

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο: Ανασύρθηκε η απανθρακωμένη σορός του άτυχου ηλεκτρολόγου

Ανασύρθηκε από το εργοστάσιο στη Δρομολαξιά, η απανθρακωμένη σορός του άτυχου ηλεκτρολόγου, ο οποίος έχασε τη ζωή του καθώς εγκλωβίστηκε μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής 03 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top