ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμα και η Ελβετία «έσπασε» την ουδετερότητα για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμα και η Ελβετία «έσπασε» την ουδετερότητα για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία

Όπλα και βοήθεια στέλνουν Φινλανδία και Σουηδία αντίστοιχα στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία - O πετρελαϊκός γίγαντας Shell αποχωρεί από τις κοινοπραξίες με την Gazprom και η BP αποσύρει επίσης τις μετοχές της στη Rosneft.

Στην οικονομία, μετά τις κυρώσεις που αποφάσισαν από κοινού Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες και τις απαγορεύσεις στις αεροπορικές πτήσεις από τη Ρωσία στην ΕΕ, αποφασίστηκαν περιοριστικά μέτρα και στον τομέα της ενέργειας από τους αρμόδιους υπουργούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Επιτροπή.

Το Συμβούλιο των Υπουργών προσέθεσε 26 πρόσωπα και μία οντότητα στον κατάλογο προσώπων, οντοτήτων και φορέων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα όσον αφορά ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Σε ισχύ τέθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ Μισέλ και φον ντερ Λάιεν σε συνεντεύξεις τους σήμερα έκαναν λόγο για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι «αυτή τη συζήτηση θα γίνει σε κάθε περίπτωση». Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27% σε ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου, κατά τις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, όπως μετέδωσε νωρίς το πρωί το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αυξάνει το βασικό της επιτόκιο στο 20%, από το 9,5% προκειμένου να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι για τη ρωσική οικονομή από την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος και την άνοδο του πληθωρισμού.

Η Φινλανδία πάντως έλαβε μια ιστορική απόφαση για αποστολή όπλων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας. Θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. «Ιστορική απόφαση» την χαρακτήρισε η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν σε συνέντευξη Τύπου. Η αποστολή θα περιλαμβάνει 2.500 τουφέκια εφόδου, 150.000 σφαίρες, 1.500 αντιαρματικά όπλα και 70.000 συσκευασίες τροφίμων, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας Άντι Κάικονεν. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σουηδία που στέλνει βοήθεια μετά από 83 ολόκληρα χρόνια. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε, όμως, από την Ελβετία, τη διαχρονικά «ουδέτερη χώρα». Και, όμως, «σπάει» η ουδετερότητα αυτή με την Ελβετία να υιοθετεί τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία.

«Ενόψει της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση στις 28 Φεβρουαρίου να εγκρίνει τα πακέτα κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στις 23 και 25 Φεβρουαρίου», ανέφερε σε δήλωση η κυβέρνηση της χώρας.

Σε απάντηση, η Μόσχα απαγόρευσε σε αεροπορικές εταιρείες από 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Καναδά, να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο σε μια κίνηση – απάντηση στις σαρωτικές κυρώσεις από χώρες της Δύσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η Ρωσία κλείνει από σήμερα τον εναέριο χώρο της και απαγορεύει τις πτήσεις 36 χωρών στα ρωσικά αεροδρόμια και τη διέλευσή τους πάνω από το ρωσικό έδαφος, ως αντίποινα στις αντίστοιχες αποφάσεις της Ε.Ε. και άλλων δυτικών χωρών. Αυτό σημαίνει ότι διακόπτεται η αεροπορική επικοινωνία αυτών των χωρών προς και από Μόσχα, ενώ οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τον αχανή ρωσικό ενάεριο χώρο για πτήσεις προς ή από την Ανατολή, αναγκαστικά τροποποιούν τα δρομολόγιά τους.
Την ίδια στιγμή, ο πετρελαϊκός γίγαντας Shell ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ότι σχεδιάζει να πουλήσει το μερίδιό της σε όλες τις κοινοπραξίες με τη Gazprom, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η BP αποσύρει επίσης τις μετοχές της στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft στο τέλος τριών δεκαετιών λειτουργίας στη χώρα. Και έπεται συνέχεια…

Πηγή: protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top