ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσημη πρώτη Στέφανου-Nικόλα για τις Προεδρικές με όλα τα σενάρια πιθανά- Στην κούρσα και ο Αχιλλέας Δημητριάδης

Επίσημη πρώτη Στέφανου-Nικόλα για τις Προεδρικές με όλα τα σενάρια πιθανά- Στην κούρσα και ο Αχιλλέας Δημητριάδης

Στον πέμπτο όροφο του κτιρίου του ΔΗΚΟ, όπου στεγάζεται το γραφείο του Νικόλα Παπαδόπουλου, θα βρεθεί σήμερα στις 10 το πρωί ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, για την πρώτη συνάντηση με θέμα συζήτησης το ενδεχόμενο συνεργασίας στις προεδρικές του 2023. Η πολυαναμενόμενη συνάντηση, η οποία καθυστέρησε λόγω της νόσησης του κ. Στεφάνου με κορωνοϊό, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι η όποια κατάληξη αυτής της προσπάθειας, θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα ενόψει της κούρσας του 2023. Δηλαδή, εάν υπάρξει κατάληξη σε συνεργασία, τότε εκ των πραγμάτων θα συγκροτηθεί μια υπολογίσιμη πολιτική δύναμη με σημαντική κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, που θα μπει στην προεκλογική κούρσα με αξιώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, τότε και πάλιν θα έχει ενδιαφέρον η πορεία που θα ακολουθήσει το κάθε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη σημερινή συνάντηση Στέφανου Στεφάνου και Νικόλα Παπαδόπουλου δεν θα υπάρχουν συνεργάτες των δύο ή άλλα στελέχη από τα δύο κόμματα. Θα πρόκειται για ένα τετ α τετ με ανοικτή ατζέντα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οι δύο πολιτικοί θα θέσουν και σε επίσημη πλέον βάση το περίγραμμα των στοχεύσεών τους και από εκεί και πέρα, δεν αναμένεται ότι θα μπουν στην ουσία των πραγμάτων. Στεφάνου και Παπαδόπουλος έχουν δηλώσει πολλές φορές δημοσίως ότι επιδιώκουν τη συνεργασία για πολιτική αλλαγή το 2023 αλλά ο δρόμος που έχουν να καλύψουν είναι μακρύς και όχι χωρίς εμπόδια. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα τακτικής στο Κυπριακό, την οικονομία και σε διάφορα άλλα θέματα μπορούν να ξεπεραστούν με εκατέρωθεν υποχωρήσεις σε δευτερεύοντα ζητήματα. Το σοβαρό διακύβευμα όμως, που θα κρίνει και την προσπάθεια, ουσιαστικά αρχίζει και τελειώνει στο όνομα του υποψηφίου. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες και από τα δύο κόμματα, φαίνεται να υπάρχει μεγάλη απόσταση που πρέπει να καλυφθεί, διότι και τα δύο κόμματα έχουν διαφορετικές στρατηγικές στοχεύσεις τόσο για το 2023 όσο και για τη συνέχεια. Εχουν επίσης δύο εντελώς διαφορετικά κοινά ψηφοφόρων και υποστηρικτών, τα οποία δύσκολα μπορεί να ικανοποιήσει υποψήφιος που ικανοποιεί περισσότερο τη μια από τις δύο δεξαμενές. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις μέχρι τώρα ανεπίσημες διαβουλεύσεις ανάμεσα στους δύο. Με βάση τις εκτιμήσεις που γίνονται θα πρέπει να αναμένεται ότι Στέφανος Στεφάνου και Νικόλας Παπαδόπουλος θα ανανεώσουν το ραντεβού τους για τις επόμενες μέρες ή θα παραπέμψουν το διάλογο σε αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων για να συζητήσουν τις συγκλίσεις πάνω στα διάφορα ζητήματα του πολιτικού πλαισίου συνεργασίας.

Το είπε και το έκανε ο Αχιλλέας Δημητριάδης

Ο κύβος ερρίφθη από τον νομικό Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος εξήγγειλε και επισήμως χθες βράδυ 28/2 την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, με άξονα το όραμά του για την Κύπρο του 2035 πάνω σε τρείς πυλώνες: Την πάταξη της διαφθοράς («τίμιο Κράτος»), τον εκσυγχρονισμό της χώρας, («Κύπρος 2035») και την επίλυση του Κυπριακού («Η λύση μάς συμφέρει»). Μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στη Λευκωσία, με κεντρικό σύνθημα «Η Κύπρος αξίζει καλύτερα», ο Αχιλλέας Δημητριάδης, είπε ότι διαθέτει τις δυνάμεις και το σχέδιο για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών για να ξαναβρούμε μαζί την ελπίδα και την αξιοπρέπεια μας: «Θέλω να καθαρίσω την χώρα μας από την διαφθορά. Θέλω να της δώσω προοπτική με ορίζοντα το 2035. Θέλω να λύσουμε το Κυπριακό διότι η λύση μάς συμφέρει», είπε. Για τους γονείς του, τον πρώην δήμαρχο Λέλλο Δημητριάδη και την μητέρα του Όλγα ανέφερε: «Είμαι γιος του Λέλλου, από τον οποία έμαθα να είμαι τίμιος, ρεαλιστής και αποτελεσματικός. Να βρίσκω λύσεις και να στήνω γέφυρες επικοινωνίας. Από την Όλγα, την αφοσίωση στον συνάνθρωπο, την αλληλεγγύη. Και από τους δύο έμαθα να αγαπώ την Κύπρο, την ιστορία και τους ανθρώπους της», σημείωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι άρχισε την ομιλία του καταδικάζοντας την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Αυτά που συμβαίνουν μάς αφορούν όλους και πρέπει να αντιδράσουμε» είπε και ανακοίνωσε ότι στο Πολιτικό Γραφείο του, δέχεται ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία σε προμήθειες και ρουχισμό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top