ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα μητρότητας: Καθυστερεί η καταβολή μέχρι και 7 μήνες – «Λύνει τα χέρια» η ηλεκτρονική επιβολή των αιτήσεων

Επίδομα μητρότητας: Καθυστερεί η καταβολή μέχρι και 7 μήνες – «Λύνει τα χέρια» η ηλεκτρονική επιβολή των αιτήσεων

Εδώ και δεκαετίες καθυστερεί η καταβολή του επιδόματος μητρότητας με τις μανούλες πολλές φορές να αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

του Αντώνη Αδάμου

Μάλιστα, τα λεφτά μπορεί να φτάσουν στον λογαριασμό της αιτήτριας από 6 μέχρι και 7 μήνες μετά τη γέννα.
Μιλώντας στο ThemaOnline, o συνεργάτης της Υπουργού Εργασίας, Φάνος Κουρουφέξης, υπέδειξε πως αυτή την περίοδο εξετάζονται από τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι αιτήσεις που κατατέθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021. Οι ημερομηνίες εξέτασης των επιδομάτων αναρτιούνται εβδομαδιαίως στην ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Με οδηγίες της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, δίνεται προκαταβολικά το ποσό που αντιστοιχεί στις δύο πρώτες βδομάδες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, μέχρι να εξεταστεί η αίτηση και να δοθεί το υπόλοιπο ποσό», σημείωσε ο κ. Κουρουφέξης.

Μάλιστα, τόνισε ότι πολλές φορές η καθυστέρηση οφείλεται στην ελλιπή υποβολή αίτησης. «Το θέμα αυτό αναμένεται να λυθεί με την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων. Το σύστημα δεν θα αφήνει την αιτήτρια να προχωρήσει εάν δεν κατατεθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα, ώστε να αποφεύγεται η ανάγκη να ζητούνται πρόσθετα παραστατικά και να δημιουργούνται καθυστερήσεις», σημείωσε ο Φάνος Κουρουφέξης. Ήδη το σύστημα για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων έχει δοκιμαστεί με επιτυχία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου όλες οι αιτήσεις για τα επιδόματα ήταν με ηλεκτρονικό τρόπο και χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις.

Το Υφυπουργείο Καινοτομίας έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται για τη νέα αυτή λειτουργία και αναμένεται να είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως, βάσει νομοθεσίας, η μητέρα δεν μπορεί να εργαστεί τις πρώτες έντεκα βδομάδες μετά τον τοκετό, αφού στόχος είναι η ανάρρωση του σώματος. Εάν η ίδια επιλέξει να επιστρέψει μετά τις 11 βδομάδες στη δουλειά της, τότε σταματά και η διάρκεια του επιδόματος.

Αναφέρεται επίσης ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την καθιέρωση και επιπρόσθετης Γονικής Άδειας με Απολαβές, την οποία θα μπορούν να λαμβάνουν και οι δύο γονείς ως επιπρόσθετη περίοδο. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων τους επόμενους μήνες με στόχο να ψηφιστεί πριν τις διακοπές του καλοκαιριού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top