ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα

ΥΠΟΙΚ: Δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα

 

Δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα από τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεδομένης της ελάχιστης έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στη ρωσική οικονομία, καθώς και της σημαντικής μείωσης των ρωσικών καταθέσεων στην Κύπρο, επανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνταντίνος Πετρίδης κατά την έκτακτη τηλεδιάκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

 
Οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ συζήτησαν τις επιπτώσεις των κυρώσεων τόσο στη ρωσική όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, σε παρέμβασή του, ο κ. Πετρίδης είπε επίσης ότι η Κύπρος δεν έχει έκθεση σε ομόλογα του Ρωσικού Δημοσίου ή άλλου είδους επενδύσεις στη ρωσική οικονομία.
 
Τόνισε ωστόσο ότι η απόφαση για κλείσιμο του εναέριου χώρου της Κύπρου για αεροσκάφη που εκμεταλλεύονται ρωσικοί αερομεταφορείς θα επηρεάσει αρνητικά τις ρωσικές τουριστικές ροές προς την Κύπρο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό της ετήσιας τουριστικής κίνησης.
 
Ο κ. Πετρίδης έθεσε επίσης επιτακτικά την ανάγκη συμμόρφωσης τρίτων χωρών με τις αποφάσεις για κυρώσεις που έχουν ληφθεί, αναφέροντας ότι ενδεχόμενη μη συμμόρφωση με τις κυρώσεις από πλευράς υποψηφίων προς ένταξη χωρών στην Ε.Ε,  όπως η Τουρκία, είναι ανεπίτρεπτη αφού, διαβρώνει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, ενώ αποκομίζονται κέρδη εις βάρος των ευρωπαϊκών οικονομιών που εφαρμόζουν τις κυρώσεις.

Κλείνοντας, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε την απόφαση της Κύπρου να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία αλλά και την ετοιμότητά της να υποδεχθεί αριθμό Ουκρανών προσφύγων.
 
Άμεσο πλήγμα στην ρωσική οικονομία, κίνδυνοι στην ΕΕ από αύξηση στις τιμές καυσίμων και σιτηρών
 
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, στην τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκε ότι από τα μέχρι σήμερα δεδομένα διαφαίνεται ότι οι κυρώσεις επιφέρουν άμεσο πλήγμα στη ρωσική οικονομία.
 
Όσον αφορά στην Ε.Ε οι επιπτώσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα με τους κύριους κινδύνους να αφορούν την αύξηση του πληθωρισμού, και ειδικά τις τιμές των καυσίμων και των σιτηρών που θα πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
 
Συμφωνήθηκε η συντονισμένη παρακολούθηση των εξελίξεων και η διερεύνηση τρόπων αντιμετώπισης, καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top