ΔΙΕΘΝΗ

Νύχτα-κόλαση στην Ουκρανία λίγο πριν το τραπέζι του διαλόγου - Δείτε χάρτες

Νύχτα-κόλαση στην Ουκρανία λίγο πριν το τραπέζι του διαλόγου - Δείτε χάρτες

Για 7η ημέρα ο λαός της Ουκρανίας βιώνει την κόλαση που έχουν προκαλέσει τα στρατεύματα του Βλαντίμιρ Πούτιν. Μία χώρα 45 εκατ. ανθρώπων, σχεδόν ίση με τη Γαλλία σε έκταση, εξακολουθεί να αντιστέκεται σθεναρά απέναντι στη ρωσική πολεμική μηχανή, με τις αντοχές της, ωστόσο, ολοένα και να κάμπτονται. 

Μετά από 7 ημέρες βομβαρδισμών και μαχών σώμα με σώμα, ο ρωσικός στρατός εντείνει την πίεσή του και αργά -κατά τους Αμερικανούς- αλλά σταθερά, κυκλώνουν τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις, δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό στον ουκρανικό στρατό και σε όσους αμάχους επέλεξαν να μείνουν ή δεν κατάφεραν να διαφύγουν. 

Live Webcams From Around Ukraine  |  Conflict Zones ⚠  | Kiev, Lviv, Sumy, Luhansk, Nova Kakhovka
 

 

Μετά από 7 ημέρες πολιορκίας ολόκληρης της χώρας από τις πανίσχυρες ρωσικές δυνάμεις, η κατάσταση έχει ως εξής:

- Το Χάρκοβο έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από τους ανελέητους βομβαρδισμούς με όλα τα μέσα.
- Η Μαριούπολη έχει αποκλειστεί από στεριά και από θάλασσα και απομακρύνεται ο άμαχος πληθυσμός για να ακολουθήσει το κύμα του σφοδρού βομβαρδισμού.
- Χερσώνα και Μελιτούπολη έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
- Η Οδησσός έχει αποκλειστεί από τη θάλασσα και λαμβάνουν χώρα μεγάλες μάχες στα περίχωρά της.
- Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Τσερνομπίλ και τη Ζαπορίζια έχουν περιέλθει επίσης υπό ρωσική κατοχή.
- Το Κίεβο, η πρωτεύουσα και τελικός στόχος του Πούτιν και των στρατηγών του, είναι κυκλωμένο από χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες και τεθωρακισμένα, έτοιμα να κινηθούν με την εντολη του Ρώσου προέδρου και να εισβάλουν στους δρόμους της πόλης.

Russia Ukraine conflict: War being 'waged on civilians' by Russia

 

Όμως τα στρατιωτικά σχέδια, τα οπλικά συστήματα, οι τακτικές, οι χάρτες, τα γεωπολιτικά παιχνίδια, έχουν ένα υψηλό κόστος. Μετά από 7 ημέρες εισβολής, η Ουκρανία έχει κυριολεκτικά καταστραφεί. Η επόμενη μέρα θα τη βρει χωρίς δομές, εγκαταστάσεις, εργοστάσια παραγωγής, δημόσια κτίρια. Το δε ανθρώπινο κόστος, οι ζωές που χάνονται, προσμετρώνται σε χιλιάδες. Μέχρι στιγμής, με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία μέσα στο χάσος, υπολείπονται τραγικά των πραγματικών, κάνουν λόγο για χιλιάδες άμαχους νεκρούς, εκατοντάδες εκ των οποίων έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου η εισβολή είναι μόνο το ένα σκέλος της τραγωδίας. Ένα δεύτερο σκέλος, είναι ο εμφύλιος που μαίνεται εδώ και χρόνια και που κορυφώνεται σε αγριότητα και ένταση, ανάμεσα στα ουκρανικά ακροδεξιά παραστρατιωτικά στοιχεία και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Στο ίδιο επίπεδο και η τραγωδία των προσφύγων. Με τον πιο αισιόδοξο υπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών, πάνω από 800.000 άμαχοι έχουν ήδη περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας, διαγράφοντας τη ζωή που είχαν και αναζητώντας ασφάλεια σε γειτονικά κράτη, ακόμη και στην Ελλάδα, όπου κάποιοι δεκάδες συγγενείς Ουκρανών που βρίσκονται μετανάστες στη χώρα μας, κατάφεραν να διαφύγουν, ταξιδεύοντας για μέρες μέσα από πεδία μαχών, βομβαρδισμούς και παραστρατιωτικά μπλόκα.

oug1



Τι συμβαίνει στην ουκρανική επικράτεια

Στον Νότο

- Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει καταλάβει το λιμάνι της Χερσώνας, με τους Ουκρανούς να επιμένουν ότι διατηρούν στην κατοχή τους κάποια σημεία της πόλης.
- Στην περιοχή περιμετρικά της Μαριούπολης υπάρχουν σφοδρές μάχες και εκατοντάδες νεκροί, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για «ολική καταστροφή» ορισμένων χωριών και περιφερειών.

Στα βορειοανατολικά

- Οι Ρώσοι πολιορκούν με όλα τα μέσα το Χάρκοβο, χρησιμοποιώντας ακόμα και πυραύλους, με τα χτυπήματα να μην εξαιρούν ούτε τα πανεπιστημιακή κτίρια.
- Ρώσοι αλεξιπτωτιστές των ειδικών δυνάμεων «έπεσαν» μέσα στην πόλη του Χάρκοβου και ξεκίνησαν σφοδρές μάχες για την κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης.

Η μάχη του Κιέβου

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στα περίχωρα του Κιέβου, με χτυπήματα επιλεκτικά, που θα βοηθήσουν στην τελική επέλαση προς το κέντρο της μεγάλης πόλης.

Ένα κονβόι ρωσικών στρατιωτικών τεθωρακισμένων και πυραυλικών συστημάτων που εκτείνεται σε απόσταση 64 χιλιομέτρων, αναμένοντας το «πράσινο φως» από τη στρατιωτική ηγεσία για την τελική επίθεση.

Στην παρούσα φάση, το Κίεβο δέχεται αεροπορικά χτυπήματα σε κομβικά σημεία και δομές, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος των χερσαίων δυνάμεων.

oug2




Σε ποιες χώρες διέφυγαν οι χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες

Πάνω από 800.000 πρόσφυγες έχουν καταφέρει να διαφύγουν από τη λαίλαπα του πολέμου στην Ουκρανία, κατευθυνόμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προς τα βόρεια σύνορα και τους βόρειους γείτονες.

Η μεγάλη πλειοψηφία, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, κινήθηκε προς την Πολωνία. Σημαντικοί αριθμοί Ουκρανών προσφύγων καταγράφηκαν σε Ουγγαρία και Μολδαβία, ενώ λιγότεροι έφτασαν στη Ρουμανία, τη Σλοβακία και σε άλλες χώρες.

oug3

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top