ΔΙΕΘΝΗ

Προσωρινή προστασία ΕΕ σε Ουκρανούς πρόσφυγες - Τι προνοεί η συμφωνία

Προσωρινή προστασία ΕΕ σε Ουκρανούς πρόσφυγες - Τι προνοεί η συμφωνία

Ομόφωνη απόφαση για υιοθέτηση της πρότασης της Κομισιόν για παροχή καθεστώτος προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία έλαβαν κατά την συνάντησή τους στο πλαίσιο του τακτικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων την Πέμπτη 3/3 στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την συμφωνία, οι πρόσφυγες από την Ουκρανία θα έχουν καθεστώς προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έναν χρόνο, περίοδο που μπορεί να ανανεωθεί, καθεστώς που ισχύει για τους Ουκρανούς πολίτες και όσους είχαν καθεστώς διεθνούς προστασίας στην ίδια την Ουκρανία, όπως εξήγησε ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, εκ μέρους της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Σε σχέση με αυτό το θέμα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Ουγγαρίας πως υπήρξε μια διαφοροποίηση ώστε τα άτομα που έχουν προσωρινή άδεια διαμονής στην Ουκρανία να υπόκεινται είτε στον κανονισμό είτε στην εθνική νομοθεσία.

Όπως είχε εξηγήσει προηγουμένως η κ. Γιόχανσον αναφερόμενη στις περιπτώσεις φοιτητών από τρίτες χώρες που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ουκρανία λόγω της εισβολής, υπάρχουν μηχανισμοί για ασφαλή επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης.

Η κ. Γιόχανσον είπε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η Οδηγία για προσωρινή προστασία εφαρμόζεται, παρά το γεγονός πως δημιουργήθηκε με αφορμή τον εμφύλιο πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία.

Η απόφαση θα εκδοθεί επίσημα την Παρασκευή μετά από την ολοκλήρωση της προετοιμασίας των κειμένων από τους εκπροσώπους των μόνιμων αντιπροσωπειών, όπως εξήγησε ο κ. Νταρμανέν.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών είχαν επίσης συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό Υπουργό Εσωτερικών προτού ολοκληρώσουν την συζήτηση για τη τελική συμφωνία για την υιοθέτηση της οδηγίας για την προσωρινή προστασία.

Όπως είπε, οι πρόσφυγες από την Ουκρανία θα έχουν προστασία ανάλογη με αυτή που προνοείται για τους πρόσφυγες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η κ. Γιόχανσον έκανε λόγο για μια μεγάλη ημέρα λόγω της ομόφωνης συμφωνίας που επιτεύχθηκε, ενώ αναφέρθηκε στις επισκέψεις της στα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Πολωνία για να επιθεωρήσει την κατάσταση.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Γιοχάνσον παραδέχθηκε πως πράγματι η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη, καθώς θα υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων που θα πρέπει να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες για κάποια περίοδο, όμως τόνισε πως αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην παροχή πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην εργασία για τους πρόσφυγες αυτούς, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Παρέπεμψε μάλιστα στο πόσος χρόνος χρειάστηκε να υπάρξει συμφωνία το 2015 για τη διαχείριση των προσφύγων από τον Συριακό εμφύλιο, και συνέκρινε την περίοδο εκείνη με το ότι σήμερα, μόλις μια εβδομάδα μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τέσσερις μόλις ημέρες μετά την αρχική συζήτηση της πρότασης στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΣ, υπάρχει πλέον πολιτική συμφωνία για ενεργοποίηση της οδηγίας για προσωρινό καθεστώς προστασίας.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών πραγματοποίησαν επίσης συνάντηση του Συμβουλίου διακυβέρνησης του χώρου Σένγκεν, κατά τη διάρκεια της οποίας υιοθέτησαν την πρόταση για έναν μηχανισμό αξιολόγησης της κατάσταση στον χώρο Σένγκεν.

Ο κ. Νταρμανέν σημείωσε ακόμα πως συζήτησαν το νέο πακέτο για το άσυλο και τη μετανάστευση και πρόσθεσε πως θα επιστρέψουν στο ζήτημα αυτό τον Ιούνιο. Όπως είπε, υπήρξε συμφωνία για υποχρεωτική αλληλεγγύη σε όλα τα κράτη μέλη, κάτι που όπως επεσήμανε δεν αφορά μόνο τις Μεσογειακές χώρες, αλλά και χώρες όπως η Πολωνία, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης στα σύνορα με την Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό, εφόσον υπάρξει συμφωνία τον Ιούνιο για το πρώτο στάδιο του πακέτου, η συζήτηση θα περάσει στην Τσεχική Προεδρία το δεύτερο μισό του 2022 η οποία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να προχωρήσει σταδιακά η υιοθέτησή του.

Οι ΥΠΕΣ συζήτησαν ακόμα σε αυτό το πλαίσιο την λειτουργία των βάσεων δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων στα σύνορα, την εξωτερική διάσταση της πολιτικής μετανάστευσης και θέματα που αφορούν τη λειτουργία του FRONTEX.

Επίσης, οι ΥΠΕΣ είχαν γεύμα εργασίας με ομολόγους τους από τη Νότιο Αμερική με τους οποίους συζήτησαν το θέμα της καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top