ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκ. Οργάνωση Τυφλών: «Άνευ προηγουμένου παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων»

Παγκ. Οργάνωση Τυφλών: «Άνευ προηγουμένου παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων»

Για «άνευ προηγουμένου παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων των τυφλών από την κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα» κάνει λόγο η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών σημειώνοντας ότι ως αποτέλεσμα αυτής της παραβίασης, «η τεράστια πλειοψηφία των 2500 περίπου τυφλών που ζουν σήμερα στην Κύπρο είναι πλήρως αποκλεισμένοι από την κοινότητα και ζουν στο περιθώριο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, «μια από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των τυφλών είναι η στέρηση του θεμελιώδους δικαιώματος στην εργασία και την απασχόληση των 550 περίπου τυφλών που είναι σε εργάσιμη ηλικία (18-65 χρόνων)».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «λόγω της προκλητικής αδιαφορίας του κράτους για τους τυφλούς 450 από αυτούς είναι εκτός αγοράς εργασίας, βιώνουν συνθήκες φτώχιας, κοινωνικού αποκλεισμού, εξευτελισμού και εξαθλίωσης και δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν αυτή και η οικογένεια τους».

Προσθέτει ότι «πρόκειται για το ψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες κράτη μέλη της ΕΕ».

Επίσης, «ο αριθμός, επίσης, των τυφλών που βρίσκουν εργασία μέσω των ειδικών σχεδίων και προγραμμάτων που στοχεύουν στην πραγμάτωση του δικαιώματος εργασίας και απασχόλησης των ατόμων με αναπηρίες είναι ιδιαίτερα χαμηλός».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, «μόνο 18 τελικά τυφλοί διορίστηκαν σε περίοδο δέκα χρόνων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με βάση τον ειδικό νόμο για διορισμό ποσοστού 10% ατόμων με αναπηρίες σε διαδικασία πρόσληψης στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τους οποίους μόνο τρεις στη δημόσια υπηρεσία». Οι υπόλοιποι διορίστηκαν στην εκπαιδευτική υπηρεσία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top