ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μέσα» στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια μετά τον βομβαρδισμό

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μέσα» στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια μετά τον βομβαρδισμό

Οι πρώτες εικόνες καταστροφής μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, από ρωσικές δυνάμεις, τα ξημερώματα της Παρασκευής (04.03.2022) δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στη νοτιοανατολική Ουκρανία, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτίριο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές. Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού ενίσχυσε τους φόβους για την έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.

 

Χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό δεν μπορούν να απομακρυνθούν λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας, Sergiy Kyslytsya, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρέσβης, Βασίλι Νεμπένζια, τόνισε ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε στον πυρηνικό σταθμό, αντικρούοντας την κατηγορία λέγοντας ότι είναι «ψέμα». Σημείωσε πως η επίθεση αποτελεί μια «επικίνδυνη νέα κλιμάκωση» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι ο «επικείμενος κίνδυνος» παραμένει, επικαλούμενη τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία είπε ότι βρίσκονται 32 χλμ. από τη δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ουκρανίας. Ο Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε πυρκαγιά σε αυτή την εγκατάσταση. Η κατηγορία ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη «είναι μέρος μιας εκστρατείας ψεμάτων» κατά της Μόσχας, είπε. Ο Νεμπένζια, ωστόσο, αναγνώρισε ότι στην εν λόγω περιοχή μαίνονται μάχες με Ρώσους στρατιώτες. Μίλησε όμως για ανταλλαγές πυρών μεταξύ «ελαφρών όπλων» που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν περιελάμβαναν βομβαρδισμούς.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε για την επίθεση Ουκρανούς σαμποτέρ, χαρακτηρίζοντάς την «τερατώδη πρόκληση».

 

Δείτε τις εικόνες μέσα από το πυρηνικό εργοστάσιο


Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, μιλώντας μέσω βίντεο από αεροπλάνο, καθώς κατευθυνόταν στην Τεχεράνη, υπογράμμισε τη «σημασία» των πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται στην Ουκρανία. Επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να πάει στην Ουκρανία σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και διευκρίνισε ότι υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, το οποίο «μελετούν». Αυτή η αποστολή του ΔΟΑΕ θα περιοριστεί στην «ασφάλεια» των χώρων, χωρίς πολιτική παρέμβαση, υποστήριξε.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top