ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέγραψε το μνημόνιο της Κύπρου με το Ελληνικό 'Ιδρυμα Παρισιού ο Προδρόμου

Υπέγραψε το μνημόνιο της Κύπρου με το Ελληνικό 'Ιδρυμα Παρισιού ο Προδρόμου

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου υπέγραψε το Σάββατο στο Παρίσι Μνημόνιο Συνεργασίας με την Πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία,  Αγλαΐα Μπαλτά, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, για το Ελληνικό Ίδρυμα (Fondation Héllenique) στην Πανεπιστημιούπολη του Παρισιού (Cité Universitaire).

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΥΠΠΑΝ, «σε συνέχεια της συνεισφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανακαίνιση του Ελληνικού Ιδρύματος, το Μνημόνιο προνοεί για τη δυνατότητα φιλοξενίας/στέγασης αριθμού Κυπρίων φοιτητών στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Πανεπιστημιούπολη».
 
Ο Υπουργός Παιδείας, ευχαρίστησε την Πρέσβη και την Ελληνική Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι μέσα από αυτό το Μνημόνιο διανοίγονται προοπτικές τόσο για τους Κύπριους φοιτητές όσο και για ευρύτερη συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα με το Ελληνικό Ίδρυμα της Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού.
 
Στην τελετή παρέστησαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γαλλία, Γιώργος Σιακαλλής, η Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος/Fondation Héllenique, Καθηγήτρια Μαρία Γράβαρη- Μπάρμπα και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κυπρίων Γαλλίας, Ευαγόρας Μαυρομμάτης.

Συμμετοχή σε Υπουργική Διάσκεψη

 
Ο Υπουργός Παιδείας συμμετείχε την Πέμπτη, 3 Μαρτίου σε Υπουργική Διάσκεψη με θέμα την ανάπτυξη ενός κοινού ευρωπαϊκού «προφίλ» των εκπαιδευτικών (“Embedding European Perspectives in Teacher Development”), που πραγματοποιήθηκε στο Πουατιέ της Γαλλίας, στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Των εργασιών της διάσκεψης προηγήθηκε μια κοινή τοποθέτηση καταδίκης της εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία και αλληλεγγύης προς τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και τον λαό της Ουκρανίας.
 
 Στη Διάσκεψη συμμετείχαν εκτός των Υπουργών, φορείς χάραξης πολιτικής, εμπειρογνώμονες και εκπαιδευτικοί. Στόχος ήταν η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των εκπαιδευτικών στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και ειδικότερα η αναζήτηση και ο προσδιορισμός επαγγελματικών προδιαγραφών και παιδαγωγικών πρακτικών που να οδηγούν σε ένα «προφίλ Ευρωπαίου εκπαιδευτικού».
 
Ο Υπουργός Παιδείας συμμετείχε ως κύριος ομιλητής στην τρίτη συνεδρίαση, στην οποία οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες κλήθηκαν να συζητήσουν το θέμα της κινητικότητας και της δικτύωσης των εκπαιδευτικών, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινότητας ευρωπαίων εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων.

Στην παρέμβασή του ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι μπορεί να είναι ακόμα δύσκολο να υπάρξει ένας ενιαίος σχεδιασμός στην εκπαιδευτική πολιτική των κρατών μελών της ΕΕ, ωστόσο ωριμάζουν οι συνθήκες για να πυκνώσουν περισσότερο η κινητικότητα και οι ανταλλαγές μεταξύ εκπαιδευτικών και για να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση ανάπτυξης του προφίλ και της οντότητας του «Ευρωπαίου Εκπαιδευτικού».
 
 Ανάφερε ότι εκτός από κοινές παιδαγωγικές προσεγγίσεις, ορισμένες κοινές προτεραιότητες όπως η ψηφιακή μετάβαση και η εκπαίδευση για αειφόρο ανάπτυξη/αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στον πυρήνα ενός προφίλ του ευρωπαίου εκπαιδευτικού εγγράφονται και οι κοινές αρχές και αξίες της ενωμένης Ευρώπης.
 
Μιλώντας για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ στην ενίσχυση της κινητικότητας των εκπαιδευτικών, ο Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε τα θετικά της συμμετοχής στο πρόγραμμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων, τη βελτίωση των εθνικών πολιτικών στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των χωρών και γενικότερα τη βελτίωση της σχολικής εκπαίδευσης.
 
Πρόσθεσε ότι οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί, όπως και το Υπουργείο, συμμετέχουν και προσπαθούν να ενισχύσουν την κινητικότητα μέσω των υφιστάμενων προγραμμάτων
 
Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε και τη σημασία των Ακαδημιών Εκπαιδευτικών Erasmus+ (Erasmus+ Teachers Academies) για τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και την ενίσχυση της ποιότητας, της ενσωμάτωσης και της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης των εκπαιδευτικών συστημάτων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
Είπε, επίσης, ότι η συμμετοχή της Κύπρου στις πρώτες Ακαδημίες Εκπαιδευτικών Erasmus+  θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για την Κύπρο, εφόσον ασχολούνται με σημαντικά θέματα της εκπαίδευσης, όπως η ενεργός πολιτότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ψηφιακή μετάβαση. Κλείνοντας.
 
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Παιδείας, σημείωσε ότι «η Κύπρος στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία, η οποία άρχισε με την Γαλλική Προεδρία, αναμένοντας τα πρώτα αποτελέσματα των ιδρυμάτων που πέτυχαν συμμετοχή στις Ακαδημίες Εκπαιδευτικών Erasmus+, όπου συμμετέχει ως εταίρος και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του ΥΠΠΑΝ».
 
Σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με το υψηλό ποσοστό συμμετοχής που φέρνει την Κύπρο μεταξύ των πρώτων χωρών ως προς την ευρωπαϊκή κινητικότητα, ο Υπουργός αναφέρθηκε τόσο σε κοινωνικο-ιστορικούς λόγους και αντικειμενικούς παράγοντες, όσο και στην κουλτούρα των ανθρώπων και την πολιτική της Κυβέρνησης.
 
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι, κατ’ αρχάς, ο νησιωτικός χαρακτήρας και η θέση της Κύπρου στο νοτιανατολικό άκρο του ευρωπαϊκού χώρου σπρώχνει τη χώρα γενικά σε εξωστρέφεια και αυτό είναι θετικό για ανταλλαγές και επαφές.
 
Πρόσθεσε ότι οι Κύπριοι είναι διαχρονικά εξοικειωμένοι με την ιδέα των σπουδών στο εξωτερικό, αφού η λειτουργία πανεπιστήμιων στην Κύπρο είναι μια σχετικά πρόσφατη εξέλιξη και έτσι πολύ μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών που έχουν ήδη κάνει τις βασικές ή τουλάχιστον μεταπτυχιακές σπουδές εκτός Κύπρου, είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε προγράμματα κινητικότητας και διεθνούς δικτύωσης.
 
Σύμφωνα με την τοποθέτηση του προεδρεύοντος Γάλλου Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Jean-Michel Blanquer, ο οποίος υπογράμμισε την επιτυχή εξέλιξη της κινητικότητας των εκπαιδευτικών μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο, επόμενος στόχος πρέπει να είναι η καλλιέργεια, τόσο μέσω των Ακαδημιών Εκπαιδευτικών όσο και με άλλες δράσεις, ενός προφίλ του «Ευρωπαίου Καθηγητή».
 
Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Υπουργός συναντήθηκε με την Bénédicte Robert, Πρύτανη της Ακαδημίας του Πουατιέ, με την οποία συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας σχολείων που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της με σχολεία στην Κύπρο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top