Η Ιαπωνία στοχεύει να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050, θέτοντας τον ίδιο στόχο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, η χώρα έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Η Ιαπωνία είναι ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα στον κόσμο. Η κυβέρνηση της χώρας σε μια προσπάθεια να πετύχει τους στόχους της αύξησε τις δράσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού ο προηγούμενος στόχος είχε επικριθεί ως μη φιλόδοξος από ακτιβιστές και μεγάλες εταιρείες.
Η Ιαπωνία θέλει τώρα το 36-38 τοις εκατό της ενέργειάς της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές όπως η ηλιακή ενέργεια και ο άνεμος μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τον προηγούμενο στόχο της για 22-24 τοις εκατό.
Το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν περίπου το 20 τοις εκατό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο έτος.
Μετά από ένα τσουνάμι που προκάλεσε κατάρρευση στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi τον Μάρτιο του 2011, η Ιαπωνία διέκοψε τη λειτουργία σε όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της για να επανεξετάσει και να ενισχύσει τους ελέγχους ασφαλείας.
Αυτό άφησε τη χώρα σε μεγάλη εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, ειδικά το φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας, και τον άνθρακα, που αντιπροσωπεύει περίπου το 30 τοις εκατό.
Από το 2020, η ηλιακή ενέργεια είναι ο πιο κοινός τύπος ανανεώσιμης ενέργειας στην Ιαπωνία, έχοντας ξεπεράσει την υδροηλεκτρική καθώς κατασκευάστηκαν νέα ηλιακά πεδία μετά την καταστροφή του 2011. Η παραγωγή ενέργειας από αιολική και βιομάζα αυξάνεται επίσης και η Ιαπωνία επενδύει στην έρευνα στο πράσινο υδρογόνο, ένα καθαρό καύσιμο όταν παράγεται μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το ποσοστό της ενέργειας της Ιαπωνίας που παράγεται μέσω της πυρηνικής ενέργειας παραμένει πολύ χαμηλό, σε λιγότερο από τέσσερις τοις εκατό, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο πριν από την καταστροφή του 2011. Ορισμένες από τις ατομικές μονάδες της χώρας έχουν κλείσει οριστικά και άλλες άργησαν να επιστρέψουν στο δίκτυο καθώς μαίνονται νομικές μάχες μεταξύ τοπικών κυβερνήσεων και ομάδων κατοίκων και ακτιβιστών.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση διατηρεί ελπίδες για αναζωπύρωση της πυρηνικής ενέργειας για να μειώσει την εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει την επανεκκίνηση των πυρηνικών σταθμών "κρίσιμη".
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θέλει η πυρηνική ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 20-22 τοις εκατό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτό θα αποδειχθεί πρόκληση. Η χώρα πρέπει «να αναπτύξει διαφορετικά σενάρια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές για να προετοιμαστεί για την πιθανότητα ορισμένες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως η πυρηνική, να μην επεκταθούν τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν», ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας σε έκθεσή της πέρυσι.
Ένα άλλο αμφιλεγόμενο θέμα είναι η ιαπωνική χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό, όπως εργοστάσια άνθρακα. Το Τόκιο έχει δεσμευτεί να αυστηροποιήσει τους κανόνες για επενδύσεις σε ξένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αλλά θα συνεχίσει με σχέδια που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για πολλά έργα.
ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις