ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Δήμος Πάφου τιμά πέντε διακεκριμένους δημότες του στην παρουσία του ΠτΔ

Ο Δήμος Πάφου τιμά πέντε διακεκριμένους δημότες του στην παρουσία του ΠτΔ

Ο Δήμος Πάφου τιμά, με τα Βραβεία Αφροδίτη 2022, πέντε διαπρεπείς δημότες του, οι οποίοι με την πολυσχιδή δράση τους και την πλούσια προσφορά τους διακρίθηκαν και καταξιώθηκαν τόσο στο εξωτερικό όσο και στον τόπο μας σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη την Παρασκευή 18 Μαρτίου και ώρα 7.00 μ.μ., στον Πολυχώρο «Αττικόν».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πάφου με το «Μέγα Βραβείο Αφροδίτη» τιμώνται ο Καθηγητής Χειρουργικής Δημήτρης Δημητριάδης που ζει στις ΗΠΑ και ο επιχειρηματίας ομογενής Λουκάς Πουρούλης, ο οποίος ζει στη Νότιο Αφρική. Με το Βραβείο Αφροδίτη τιμώνται η φιλόλογος-συγγραφέας Αγγελική Νικολαϊδου-Σμυρλή, ο ιατρός και ακαδημαϊκός Στάθης Φιλίππου που ζει στη Γερμανία και ο φιλόλογος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γιώργος Χατζηκωστής.

Παρατίθενται επίσης σύντομα βιογραφικά τους:

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Λάσα το 1951 και φοίτησε στο Β΄ Γυμνάσιο Πάφου. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1976 και απέκτησε την ειδικότητα της Χειρουργικής στο Johannesburg της Νοτίου Αφρικής, όπου το 1985 ανακηρύχθηκε σε διδάκτορας Ιατρικής. Την ακαδημαϊκή χρονιά 1991-1992 εκλέγηκε Καθηγητής του University of Witwatersrand, ενώ το 1993 εκλέγηκε Καθηγητής Χειρουργικής στο University of Southern California του Los Angeles.
Το 2004, σε στενή συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α., συνέστησε το United States Navy Trauma Training Program, την κύρια μονάδα εκπαίδευσης για τα τραύματα Ναυτικού στη χώρα. Στον τομέα της Έρευνας, δημοσίευσε περισσότερες από 720 επιστημονικές μελέτες, γεγονός που τον κατέστησε ως το χειρουργό τραύματος με τις περισσότερες δημοσιεύσεις στις ΗΠΑ

Ο Λουκάς Πουρούλης γεννήθηκε στη Λυσό το 1938. Σπούδασε μηχανικός Εξόρυξης και Μεταλλουργίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα. Στη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε στη Γερμανία και τη Σουηδία. Το 1962 πραγματοποίησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο μεταλλείο χαλκού στην Καλαβασό. Στη δύσκολη περίοδο των διακοινοτικών ταραχών, υπερασπίστηκε με σθένος την ελληνική κυριότητα των μεταλλείων παρά την επιθετική στάση των Τούρκων. Το 1964 ξενιτεύτηκε στη Νότιο Αφρική, όπου και πέτυχε να εργοδοτηθεί από το διεθνή κολοσσό Anglo American Plc με βάση το Johannesburg.

Η Αγγελική Νικολαϊδου-Σμυρλή γεννήθηκε στην Πάφο το 1938 και αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου, στο οποίο ήταν συμμαθήτρια του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Ως μαθήτρια, υπήρξε μέλος της ΕΟΚΑ. Το 1961 έλαβε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με το πέρας των σπουδών της, επέστρεψε στην Πάφο και υπηρέτησε ως φιλόλογος σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Μετά την εισβολή, επέστρεψε στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως Καθηγήτρια μέχρι το 1986. Έχει στο ενεργητικό της πλούσιο συγγραφικό έργο που αποτελείται από μαρτυρίες, αναμνήσεις και διηγήματα, θεατρικά έργα και ιστορικά μυθιστορήματα. Αναφέρονται τα έργα της «Τον καιρό του αγώνα. Μνήμες από την Πάφο του ΄53-56», «Χωρίς προσανατολισμό. Κύπρος: Τα αβέβαια χρόνια 1960-1967»,«Η μάνα του αγνοούμενου & άλλα διηγήματα», «Ευαγόρας – Το δίλημμα – Βαρνάβας και Παύλος» «Η επιστροφή του Αγαπήνορα», «Γαλατείας και Πυγμαλίωνος», «Τα τετράδια της Σοφίας», «Εμείναμεν σαν πρόβατα χωρίς βοσκόν στον κάμπον», «Αναφορά στον Νικόλαο Θησέα», «Η διάψευση», το οποίο μεταφράστηκε στην τουρκική και «Θεοδούλου Λίμιτεδ».

Ο Στάθης Φιλίππου γεννήθηκε στην Πάφο το 1959. Το 1984 απέκτησε πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο RWTH Aachen. Στο διάστημα 1985-1990 απέκτησε την ειδικότητα της Ιστοπαθολογίας και Κυτταρολογίας και διεξήγαγε ερευνητική εργασία στο Πανεπιστήμιο Ruhr Bochum. Από το 1990 μέχρι το 1998 εργάστηκε ως Επιμελητής Ιστοπαθολογίας και Επίκουρος Καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 1998 Ίδρυσε το Ινστιτούτο Ιστοπαθολογίας και Κυτταρολογίας στο Ακαδημαϊκό Νοσοκομείο Augusta του Bochum, του οποίου είναι μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης και διευθυντής. Από το 2005 κατέχει την έδρα Παθολογοανατομίας και Ιστοπαθολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Witten/Herdecke της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ενώ από το 2021 είναι Ιδιοκτήτης και διευθυντής κέντρου ιατρικών υπηρεσιών Ιστοπαθολογίας και Κυτταρολογίας στο «Bochum», καθώς και Ιδρυτικό μέλος και του Ογκολογικού Προτεσταντικού Κέντρου Bochum – Herne. Επίκεντρο της επιστημονικής ερευνητικής του δράσης ήσαν και παραμένουν οι πνεύμονες και η λειτουργία τους.

Ο Γιώργος Χατζηκωστής γεννήθηκε το 1936 στην Κάτω Πάφο. Αποφοίτησε το 1953 από το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου και σπούδασε φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου πήρε το πτυχίο του το 1958. Στη διάρκεια των σπουδών του διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (Ε.Φ.Ε.Κ.) και έλαβε ενεργά μέρος σε όλες τις δραστηριότητες που είχαν σχέση με τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου. Το 1970-71 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά στο University of Nottingham. Από το 1958 μέχρι το 1996 υπηρέτησε στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου, σε όλες σχεδόν τις επαρχίες, ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και λυκειάρχης. Διετέλεσε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων εκπαιδευτικών οργανώσεων, πνευματικών σωματείων και επιστημονικών εταιρειών της Κύπρου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top