Σε δύο πυλώνες στηρίχθηκαν οι αποφάσεις σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη για το θέμα των προβλημάτων που ο υπερπληθυσμός δημιουργεί στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών «Πουρνάρα». Ο πρώτος Πυλώνας αφορά στους ανήλικους μετανάστες που αυτή τη στιγμή διαμένουν στο «Πουρνάρα» και ο δεύτερος αφορά στους ενήλικους.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» και είχε την ευκαιρία και να δει τις εγκαταστάσεις και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και να συνομιλήσει και με αριθμό μεταναστών.
Πρόσθεσε πως ακολούθησε μια ευρύτατη σύσκεψη στο Προεδρικό, της οποίας αποκλειστικό θέμα της ήταν η αποφόρτιση του κέντρου υποδοχής στο Πουρνάρα με τη συζήτηση να επικεντρώνεται σε δύο πυλώνες, σε ό,τι αφορά ενήλικους ενοίκους και ξεχωριστά για την αποφόρτιση των ανηλίκων.
Ο κ. Νουρής είπε πως έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις και οι οποίες διαλαμβάνουν ότι για του ενήλικους θα υπάρξει μια προσωρινή μετεξέλιξη του Κέντρου Φιλοξενίας Λίμνες που λειτουργεί στη Μενόγεια, ούτως ώστε να μεταφερθούν αριθμός διαμενόντων από το Πουρνάρα για να μειωθεί ο αριθμός τους. Διευκρίνισε πως το Κέντρο Λίμνες είναι ανοικτό Κέντρο και σήμερα υπάρχει ευχέρεια να φιλοξενηθεί ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών κάτι που θα βοηθήσει στην μετεξέλιξη του Κέντρου, έστω και προσωρινά, ως Κέντρο Πρώτης Φιλοξενίας.
Όσον αφορά τους ανήλικους, είπε πως ο αριθμός ήταν 356 την περασμένη Παρασκευή και έχουν μετακινηθεί 92 άτομα σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα που ενοικιάζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη φιλοξενία των επαφών από τον COVID. Πρόσθεσε πως θα υπάρξει κατ΄ αντιστοιχία εξεύρεση άλλου χώρου τις επόμενες ώρες, ενδεχομένως εντός της ημέρας, ούτως ώστε να υπάρξει μεταφορά πρόσθετων περίπου 150 ανηλίκων, αυτών δηλαδή που οι διαδικασίες τους είναι προχωρημένες και το υπολειπόμενο κομμάτι των διαδικασιών τους μπορεί να γίνει και σε εξωτερικό χώρο πέραν του Πουρνάρα.
Όπως σημείωσε ο κ. Νουρής, με αυτές τις αποφάσεις ιδιαίτερα για τους ανήλικους, αναμένεται ο αριθμός να περιοριστεί στους 120 για τον Πουρνάρα, κάτι που είναι μέσα στις δυνατότητες Φιλοξενία και με τις προδιαγραφές στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας. Βεβαίως, συνέχισε, «θα συνεχίσουμε και το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υφυπουργείο Πρόνοιας να εξετάζουμε με ραγδαίους ρυθμούς και τις συγκεκριμένες αιτήσεις των ανηλίκων που βρίσκονται στον Πουρνάρα για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να ξαναέχουμε αυτή την έξαρση του αριθμού που έχουμε σήμερα», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με την εντύπωση της κακής διαβίωσης για τα ανήλικα και τις επικρίσεις και από την αντιπολίτευση ότι δεν μερίμνησε το κράτος σε σχέση με αυτά τα παιδιά, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως την περασμένη Παρασκευή που είχαμε τον μέγιστο αριθμό ανηλίκων στο Πουρνάρα, είχε πει ότι ποτέ κανένας από τους 356 ανηλίκους δεν έμεινε σε κατάλυμα εκτός από τα καταλύματα τα οποία διαθέτουν κλιματισμό και θέρμανση.
Πρόσθεσε πως τα συγκεκριμένα καταλύματα είχαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ, μέγιστη χωρητικότητα για 120 παιδιά και αντί αυτού φιλοξενούσαν τριπλάσιο αριθμό. Είπε πως ήταν συνειδητή επιλογή να μην αφήσουν παιδιά να μείνουν εκτός υποστατικών, από πλευράς ασφάλειας και κλιματολογικών συνθηκών, και να παραμείνουν έστω και σε αυξημένους αριθμούς μέσα στα συγκεκριμένα καταλύματα. «Γι’ αυτό προχωρήσαμε στη μετακίνηση των 92 (ανηλίκων) το Σάββατο και τους πρόσθετους 150 που θα μεταφέρουμε τώρα για να επαναφέρουμε τους αριθμούς», είπε.
Όσον αφορά το θέμα της σίτισης για το οποίο επίσης έγινε πάρα πολύς λόγος, ο κ. Νουρής ανέφερε πως έγιναν κάποιες ακραίες τοποθετήσεις τις οποίες φρόντισαν κάποιοι να τις πολλαπλασιάσουν διαδίδοντάς τις με κάποιες «πιασάρικες» εκφράσεις. «Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο έχουμε επιδείξει σήμερα το πρωί και έχουμε παρουσιάσει το ολοκληρωμένο πακέτο που παραχωρείται τόσο κατά την εισδοχή κάποιου στο κέντρο, από πλευράς ρουχισμού, αλλά και όσον αφορά τη σίτιση με τα συγκεκριμένα γεύματα τα οποία παραχωρούνται στη βάση των προδιαγραφών που μας έχει ετοιμάσει το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο», είπε και ανέφερε πως η μόνη παρατήρηση που έγινε είναι ότι δεν υπάρχει ζεστό ρόφημα κατά το πρωινό και αντί τούτου υπήρχε νερό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θερμή υποδοχή με χειροκροτήματα στον ΠτΔ από τους μετανάστες στο «Πουρνάρα» - Δείτε βίντεο
Ο κ. Νουρής ανέφερε πως θα γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να προστεθεί το ζεστό ρόφημα, σημειώνοντας ωστόσο πως πόρρω απέχει αυτό από την έκφραση που διατυπώθηκε και την επίκριση που δέθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών ότι τάχατες δίνεται ένα μπουκαλάκι νερό και ένα κομματάκι ψωμί. «Αυτό δεν έχει καμία και δεν είχε ποτέ σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε.
Σε ερώτηση κατά πόσο η Δημοκρατία διαθέτει τις κατάλληλες δομές εκμάθησης, είπε πως στα θέματα των ανηλίκων που μπαίνουν στο Κέντρο Υποδοχής, δεν είναι ευθύνη του συγκεκριμένου κέντρου να προσφέρει εκπαίδευση καθώς ούτε άλλες δραστηριότητες γιατί είναι βραχυπρόθεσμη η διαμονή τόσο των ενηλίκων όσο και των ανηλίκων.
Ο κ. Νουρής διευκρίνισε πως το Κέντρο Πουρνάρα σαφώς δεν μπορεί να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες και σημείωσε ότι η εκπαίδευση δεν είναι στην ευθύνη ΥΠΕΣ αλλά υπηρεσία η οποία παρέχεται από το Υφυπουργείο Πρόνοιας μέσω των Κοινωνικών Λειτουργών, όπως για παράδειγμα στο κέντρο υποδοχής παιδιών Hope for Children, όπου υπάρχουν δάσκαλοι για εκμάθηση της γλώσσας και άλλες δραστηριότητες. Είπε πως η αλυσίδα του Ασύλου και Μετανάστευσης ορίζει τι ο καθένας πρέπει να προσφέρει, και με την έξοδο των παιδιών από το Κέντρο Πουρνάρα, όλα αυτά τα αναλαμβάνει το Υφυπουργείο Πρόνοιας μέσω των δικών του διαδικασιών.
Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συμφωνία με την Frontex για επιστροφή μεταναστών στην χώρα προέλευσης τους, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως το πρόβλημα των επιστροφών δεν είναι κυπριακό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα, σημειώνοντας πως υπάρχει αντικειμενική δυσκολία και απροθυμία από αριθμό χωρών να δεχτούν ακόμη και τους δικούς τους υπηκόους.
Είπε πως δεν υπάρχει ούτε μαγική συνταγή ούτε μαγική λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα και πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει να περάσει ένα βουνό μπροστά της διότι για 5η συνεχή χρονιά δέχεται υπέρμετρα το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος.
Ανέφερε πως σε καθημερινή βάση οι εισροές κυμαίνονται από 60 ως 100 άτομα, όλα από την πράσινη γραμμή, βάσει της φυσιογνωμίας των μεταναστευτικών ροών. Σήμερα μεταξύ των 150 παιδιών για παράδειγμα που θα μετακινηθούν, τα 128 είναι Σομαλοί και οι άλλοι 40 από το Κογκό. «Δεν είχαμε τέτοια δημογραφία πριν από 12 μήνες. Είχαμε παιδιά Σύριων, Πακιστανών, Ινδών κ.ο.κ. Τώρα έχει αλλάξει άρδην η μεταναστευτική φυσιογνωμία», είπε.
Σημείωσε πως οι δυνατότητες του κράτους είναι δοσμένες και έχουν ληφθεί σήμερα συγκεκριμένες αποφάσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ, συνέχισε, παραμένουν 2 άλλα κομμάτια. Το πρώτο αφορά τις εισροές, για τις οποίες θα πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση της πράσινης γραμμής σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και to δεύτερο αφορά την επιτάχυνση των επιστροφών.
Όπως είπε, ο ίδιος έχει αναλωθεί το τελευταίο διάστημα σε αριθμό επαφών, και από τη στιγμή που κάποιες χώρες δεν συνεργάζονται, η Κύπρος έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια, της εμπλοκής άλλων χωρών που ενδεχομένως να έχουν σχέσεις με τέτοιες χώρες για να γίνουν κοινές πτήσεις.
Όπως είπε, ήδη η Κυβέρνηση έχει συνεννοηθεί με to Βέλγιο λόγω του ότι το Κογκό μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν βελγική αποικία, για την πραγματοποίηση μιας από κοινού πτήσης επιστροφής, και το Υπουργείο είναι σε διαδικασία να συμφωνήσει για μία καινούρια. Πρόσθεσε πως η Κύπρος έχει συμφωνήσει με τη Γερμανία για μια κοινή πτήση προς Πακιστάν, ενώ είπε ότι ως Κύπρος έχουμε πραγματοποιήσει από μόνοι μας μία πτήση επιστροφής στο Βιετνάμ. Παράλληλα, το Υπουργείο έχει συνεννοηθεί και συμφωνήσει με την Ελλάδα για τις 29 Μαρτίου για μια κοινή πτήση στο Μπαγκλαντές.
«Μέχρι σήμερα, μέχρι τις τελευταίες μέρες του Φλεβάρη, είχαμε καταφέρει να επιστρέψουμε για το 2022 γύρω στους 500 παράτυπους μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί. Το 2021 οι επιστροφές ήταν 2300 που αναλογικά ήταν πολύ ψηλός αριθμός για την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με το παρελθόν, όμως πόρρω απέχει από τους αριθμούς που πρέπει να ολοκληρώσουμε ως επιστροφές για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτό τον τεράστιο αριθμό που έχουμε σήμερα στη χώρα», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις