ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπαζοκεφαλιά ο υποψήφιος ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ- Επανέρχεται το όνομα της Χριστιάνας

Σπαζοκεφαλιά ο υποψήφιος ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ- Επανέρχεται το όνομα της Χριστιάνας

Σβήνουν και γράφουν ονόματα στο ΑΚΕΛ και στο ΔΗΚΟ ενόψει της επικείμενης δεύτερης επίσημης συνάντησης Στέφανου Στεφάνου και Νικόλα Παπαδόπουλου, στην οποία θα διερευνήσουν περαιτέρω το έδαφος για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές. Και οι δύο αντιλαμβάνονται ότι για να υπάρξει πρόοδος στο διάλογο θα πρέπει παράλληλα με το πολιτικό πλαίσιο των προγραμματικών θέσεων να υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση και στο όνομα του υποψηφίου, ο οποίος θα λειτουργήσει ως το συνεκτικό στοιχείο για τη συνομολόγηση της συμφωνίας.

Η θέση του ΑΚΕΛ για αποκλεισμό των αρχηγών των συνεργαζομένων κομμάτων θέτει εκτός συζήτησης τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος ζυγίζει όλα τα δεδομένα για να καθορίσει το βηματισμό του. Αντιλαμβάνεται ότι η δυστοκία που υπάρχει στην ηγεσία αλλά κυρίως στη βάση του ΑΚΕΛ για το όνομά του, δύσκολα μπορεί να διαφοροποιήσει τα δεδομένα υπέρ του. Γνωρίζει επίσης ότι δύσκολα μπορεί να τρέξει στις εκλογές με σοβαρές αξιώσεις επιτυχίας έστω κι αν υποστηριχθεί από τα υπόλοιπα κόμματα που κινούνται στον ενδιάμεσο χώρο.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν θα ήθελε να ρισκάρει μια επανάληψη του εγχειρήματος του 2018 γι᾽αυτό και θεωρεί πολύτιμη τη συνεργασία με το ΑΚΕΛ, που αποτελεί τον κύριο πόλο της αντιπολίτευσης. Στο ΑΚΕΛ τα διλήμματα είναι εξίσου έντονα γιατί δεν έχουν την πολυτέλεια μιας ακόμη εκλογικής αποτυχίας. Ο Στέφανος Στεφάνου θέλει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες διαλόγου και το κλίμα που επικρατεί στο ΑΚΕΛ ευνοεί ακόμη και υπερβάσεις ώστε να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της αλλαγής. Η υποψηφιότητα του Αχιλλέα Δημητριάδη είναι ένα δεδομένο που δεν μπορεί να αγνοηθεί από την ηγεσία του ΑΚΕΛ, ωστόσο δύσκολα θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή που θα ικανοποιούσε τις ανάγκες του ΔΗΚΟ και θα οδηγούσε τα δύο κόμματα σε συνεργασία.

Κατά συνέπεια το σενάριο του Αχιλλέα Δημητριάδη υφίσταται στο κόμμα της Αριστεράς ως επιλογή σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη στο διάλογο με το ΔΗΚΟ. Το όνομα του Γιώργου Παμπορίδη επίσης υφίσταται ως επιλογή, παρά τη ζημιά που προκάλεσε το δημόσιο «κατηγορώ» της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Πηγές από το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζουν ότι το όνομα του πρώην υπουργού θα μπορούσε να τεθεί ως επιλογή προς συζήτηση μόνον εάν μπορεί ακριβώς να ενώσει τα δύο (ή και περισσότερα) κόμματα.

Επιφυλάξεις προκαλεί η υπουργοποίησή του στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, μιας και συγκρούεται με το αφήγημα των δύο κομμάτων για την ανάγκη αλλαγής. Το ίδιο θέμα εγείρει το ΑΚΕΛ και για τον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο έχει αποκλείσει ονομαστικά, όπως και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στο ΔΗΚΟ υπάρχουν στελέχη που προκρίνουν την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, προτάσσοντας τα ερείσματα που φέρεται να έχει σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Φαίνεται όμως ότι το σενάριο Χριστοδουλίδη αντικρίζεται στο ΔΗΚΟ ως επιλογή σε περίπτωση ναυαγίου της προσπάθειας συνεργασίας με το ΑΚΕΛ. Στο ΔΗΚΟ θέλουν όπως στη συνεργασία συμμετέχει και η ΕΔΕΚ, στην οποία επίσης υπάρχει δυναμική υπέρ Χριστοδουλίδη.

Τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι επανέρχεται στο τραπέζι του ΔΗΚΟ το όνομα της αναπληρώτριας προέδρου του κόμματος, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, η οποία, όπως γράφει σήμερα «ο Φιλελεύθερος», φέρεται να έχει απαντήσει κατ᾽αρχήν θετικά σε βολιδοσκόπηση που της έγινε, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το όνομα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου ακούστηκε και στην αρχή της ονοματολογίας, πολύ πριν το πολιτικό συνέδριο του ΔΗΚΟ και σύμφωνα με πληροφορίες, αντικρίζεται θετικά από την ηγεσία του ΑΚΕΛ.

Καθοριστικές οι επόμενες μέρες

Στέφανος Στεφάνου και Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένεται να κλείσουν τις επόμενες μέρες το επόμενο ραντεβού τους. Και οι δύο θέλουν να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και να αποφύγουν ροκάνισμα του χρόνου. Στο πρόγραμμα του Στέφανου Στεφάνου εκκρεμεί επίσης συνάντηση με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για να συζητηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας. Το ίδιο και από πλευράς Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε μια πρώτη συνάντηση με τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Παίρνει το χρίσμα ο Αβέρωφ

Αντίστοφα μετρά ο χρόνος για την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νέοφύτου, από το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο θα συνέλθει την Κυριακή, παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη, με την ιδιότητά του ως μέλους του κόμματος και επί σειρά ετών αρχηγού του. Η σύνοδος της Κυριακής θα αποτελέσει το ορόσημο για την επίσημη έναρξη της προσπάθειας για τρίτη συνεχή επιτυχία σε προεδρικές εκλογές, εγχείρημα που δεν έχει προηγούμενο. Η επίσημη ανάθεση του χρίσματος στον Αβέρωφ Νεοφύτου θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της επιχείρησης συσπείρωσης του κόμματος με πρώτιστο στόχο το επιτυχές πέρασμα στο δεύτερο γύρο ώστε εκεί να δοθεί η μεγάλη μάχη.

Κορυφαία προτεραιότητα της ηγεσίας του κόμματος είναι η αξιοποίηση όλου του στελεχιακού δυναμικού και η πλήρης κινητοποίηση του οργανωτικού μηχανισμού για την ενεργοποίηση και του τελευταίου μέλους, για ανακοπή των απωλειών και επίτευξη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης. Η ηγεσία της Πινδάρου και προσωπικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλουν να επιτεχθεί βελτίωση των δημοσκοπικών επιδόσεων ώστε να καταγραφεί βελτίωση της εικόνας, εξέλιξη που θα δώσει δυναμική και θα μειώσει τη δημοφιλία που καταγράφει οριζοντίως σε όλο το εκλογικό σώμα ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top