Κορωνοϊός: Τι μπορεί να συμβεί σε όσους έμειναν στο κρεβάτι για πάνω από επτά ημέρες

Κορωνοϊός: Τι μπορεί να συμβεί σε όσους έμειναν στο κρεβάτι για πάνω από επτά ημέρες

Ο φόβος για ψυχικά νοσήματα ακόμη και 16 μήνες μετά.

Τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό κρούουν οι επιστήμονες μέσω νέας διεθνής έρευνας τονίζοντας πως μπορεί η βαριά νόσηση συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για μακρόχρονα ψυχικά προβλήματα, έως και 16 μήνες μετά από τη στιγμή που διαγνώστηκαν θετικοί.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που μελετά σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου τις επιπτώσεις για την ψυχική υγεία των ασθενών που είχαν αρρωστήσει από κορονοϊό και είχαν μείνει στο κρεβάτι πάνω από μία εβδομάδα λόγω των σοβαρών συμπτωμάτων τους.

Τα περισσότερα ψυχικά συμπτώματα υποχώρησαν μέσα στους δύο μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου, αλλά οι ασθενείς που πέρασαν πιο βαριά την Covid-19 (ακόμη κι αν δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν), είναι πιθανότερο -σε σχέση με όσους δεν έμειναν καθόλου στο κρεβάτι- να εμφανίζουν κατάθλιψη, στρες και αϋπνία για πολλούς μήνες μετά την ανάρρωση τους από τη λοίμωξη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ουνούρ Άνα Βαλντιμαρσντοτίρ του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Δημόσιας Υγείας «The Lancet Public Health», ανέλυσαν στοιχεία για έξι χώρες (Βρετανία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία και Εσθονία), περιλαμβάνοντας συνολικά 247.249 ανθρώπους, από τους οποίους οι 9.979 (ποσοστό 4%) είχαν διαγνωστεί με Covid-19 το 2020 ή το 2021. Οι τελευταίοι είχαν υψηλότερα ποσοστό κατάθλιψης και αϋπνίας (20,2% και 29,4%) σε σχέση με όσους δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ με Covid-19 (11,3% και 23,8% αντίστοιχα).

Τι μπορεί να συμβεί σε όσους έμειναν στο κρεβάτι για πάνω από επτά ημέρες

Η μελέτη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων βρήκε μία σαφή συσχέτιση ανάμεσα στο πόσο καιρό είχε μείνει στο κρεβάτι ένας ασθενής με Covid-19 και στο πόσο καιρό μετά εμφάνιζε ακόμη κατάθλιψη ή αϋπνία.

Μετά από 16 μήνες, όσοι είχαν μείνει στο κρεβάτι για περισσότερες από επτά ημέρες, συνέχιζαν να έχουν 50 έως 60% μεγαλύτερη πιθανότητα κατάθλιψης και άγχους σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ποτέ αρρωστήσει με Covid-19.

Από την άλλη πλευρά, όσοι αρρώστησαν ήπια από την Covid-19 έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψης και άγχους, σε σχέση με εκείνους που ποτέ δεν διαγνώστηκαν με κορονοϊό. Μία εξήγηση των ερευνητών γι’ αυτό είναι ότι η επιστροφή στην κανονική ζωή αποτέλεσε μία μεγάλη ανακούφιση για τους πρώτους, ενώ όσοι ποτέ δεν μολύνθηκαν από κορονοϊό συνέχισαν να έχουν άγχος μήπως αρρωστήσουν εξαιτίας του.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκ με τον θάνατο καθηγήτριας στην Θεσσαλονίκη: Υπέστη εγκεφαλικό μετά από bullying - «Της πετούσαν μπουκάλια και βιβλία»
Οικογενειακή τραγωδία: Μητέρα σκότωσε τα δύο παιδιά της ενώ ο σύζυγός της έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι στη νότια Αμερική
Νέο ξενοδοχείο ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται - Δείτε σε ποια περιοχή και πότε - Φωτογραφίες
VIDEO: Σειρήνες στη Βάση Ακρωτηρίου - Βρετανίδα σύζυγος στρατιωτικού αφηγείται τη δραματική νύχτα με τις κόρες της - «Κάναμε φωλιά...»
Όξφορντ: Πένθος για 15χρονη αθλήτρια - Άφησε την τελευταία της πνοή κατά την διάρκεια αγώνα
Αυτές οι αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων σε αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής - Όλες οι πληροφορίες
Ανείπωτη θλίψη για τον θάνατο Ανώτερου Υπαστυνόμου - Η παράκληση της οικογένειας για την κηδεία - Δείτε φωτογραφία του

 

 

 

Σε επιφυλακή η Κύπρος - «O πόλεμος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», λέει ο Τραμπ - Συνεχίζεται η ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Σε επιφυλακή η Κύπρος - «O πόλεμος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», λέει ο Τραμπ - Συνεχίζεται η ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Μέση Ανατολή, την ώρα που το Ισραήλ εξαπολύει κύμα επιθέσεων και το Ιράν απαντά με μπαράζ πυραύλων και drones. Στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο, βρέθηκαν οι ηγέτες της Ελλάδας και Γαλλίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, όπου τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όλες οι εξελίξεις στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE