ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δρ. Καραγιάννης: Πώς θα κάνουμε καλοκαίρι φέτος - «Τα εμβόλια έκαναν το... θαύμα τους» - Βίντεο

Δρ. Καραγιάννης: Πώς θα κάνουμε καλοκαίρι φέτος - «Τα εμβόλια έκαναν το... θαύμα τους»  - Βίντεο

Για την τωρινή κατάσταση της πανδημίας, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και της 4η δόσης αλλά και για το πώς θα κάνουμε καλοκαίρι φέτος, μίλησε στην εκπομπή Πρώτη Ενημέρωση, ο Δρ Καραγιάννης.

Ανέφερε πως, «δυστυχώς τις τελευταίες μέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων μας ανεβαίνει επομένως αναμένουμε ότι θα ανέβουν και ο νοσηλείες, ίσως από την ερχόμενη εβδομάδα να αρχίσουμε να βλέπουμε μια αύξηση από τους 101 που ήμασταν ανεβήκαμε στους 107. Ελπίζω να μην ανεβούμε πολύ πιο πάνω. Επειδή η όμικρον έχει πλέον επικρατήσει 100% στην κοινότητα, δεν θα πιεστούμε όπως στα αρχικά στάδια του παρόντος κύματος.»

Συνέχισε λέγοντας πως αυτό εξαρτάται όμως από το ποιος θα μολυνθεί αφού σύμφωνα και με τα στοιχεία που έστειλε χθες το Υπουργείο Υγείας οι υπερήλικες βρίσκονται σε κίνδυνο έστω και με την όμικρον και ακόμα περισσότερο αν κάποιος από αυτούς είναι εντελώς ανεμβολίαστος.

«Αυτή τη στιγμή οι διασωληνώσεις είναι 5 αλλά να μην ξεχνάμε τους άλλους που δεν είναι πλέον μεταδοτικοί  είναι σε σοβαρή κατάσταση  και εξακολουθούν να είναι διασωληνωμένοι. Επομένως υπάρχουν στο παρόν στάδιο 20 τέτοια άτομα στα νοσοκομεία μας,» διεκρίνισε.

Σχετικά με το κατά πόσο το αντιικό φάρμακο βοήθησε την κατάσταση και σε ποιο ποσοστό, εξακρίβωσε πως στην αρχή δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό και ότι ήταν κατά 50%. «Μάλλον η αποτελεσματικότητα του είναι γύρω στο 35%. Εν πάση περίπτωση έχει δοθεί σε πάμπολλους ασθενείς στην Κύπρο και πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τα στοιχεία - κατά πόσο αυτό απέτρεψε βαριές νοσηλείες και τις ομάδες αυτές που κατά πάσα πιθανότητα θα έμπαιναν στο νοσοκομείο,» δήλωσε. 

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και της 4ης δόσης, τόνισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εμβόλια έκαναν το θαύμα τους όσο αφορά τις βαριές νοσηλείες. «Εκεί που τα εμβόλια δεν κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους είναι στους ηλικιωμένους, τους οποίους το ανοσοποιητικό αδρανεί με την πάροδο του χρόνου. Εάν το ανοσοποιητικό δεν είναι εύρωστο αρκετά να ανταποκριθεί τότε η απόκριση δεν θα είναι η δέουσα, κστ’ επέκταση υπάρχει κίνδυνος να νοσήσουν πιο βαριά», εξήγησε.

Για το αν θα κάνουμε φυσιολογικό καλοκαίρι, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι θα είναι όσο πιο κοντά στην κανονικότητα και πως εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε στον ιό και πώς να τον αντιμετωπίσουμε επί καθημερινής βάσεως. «Το λέμε συνέχεια πως πρέπει να βοηθήσουμε κι εμείς την κατάσταση οι ίδιοι με τη δική μας συμπεριφορά, αλλά όταν βρεθούμε με δικά μας άτομα και τις παρέες τα ξεχνάμε όλα», δήλωσε.

Καταληκτικά, εξήγησε πως το μόνο συγκλονιστικό απρόοπτο είναι να προκύψει ένα νέο στέλεχος το οποίο να μην αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top