ΔΙΕΘΝΗ

Αντίθεση Μπαίντεν στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

Αντίθεση Μπαίντεν στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει επί της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κογκρέσο, αλλά η αντίθεσή του στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία δεν έχει αλλάξει, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε το Κογκρέσο να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τη χώρα του από την εισβολή της Ρωσίας σε βιντεοσκοπημένη ομιλία σήμερα, συμπεριλαμβανομένης μιας ακόμη έκκλησης για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του.


Ο Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί να προβεί σε δήλωσεις στις 11:45 τοπική ώρα (17:45 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι παρουσίασε τον πρόεδρο της Ουκρανίας λέγοντας ότι οι συνάδελφοί της στο Κογκρέσο τρέφουν «μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό και εκτίμηση για τη θαρραλέα ηγεσία σας».

Ο Ζελένσκι χαιρέτησε εκ μέρους όλων των Ουκρανών, λέγοντας ότι «το πεπρωμένο του έθνους μας διακυβεύεται» αλλά «η Ρωσία δεν επιτέθηκε μόνο σε εμάς, επιτέθηκε εναντίον των αξιών μας, στο δικαίωμά μας να ζούμε ελεύθεροι, όπως εσείς στις ΗΠΑ».

«Έχω την τιμή να σας χαιρετήσω εκ μέρους του ουκρανικού λαού, του γενναίου και ελεύθερου λαού, που εδώ και οκτώ χρόνια αντιστέκεται στη ρωσική επιθετικότητα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε:
«Αυτού του λαού που στέλνει τους καλύτερους γιους και τις κόρες του να σταματήσουν αυτή την ευρείας κλίμακας ρωσική εισβολή».

«Αυτή τη στιγμή, αποφασίζεται η μοίρα της χώρας μας. Η μοίρα του λαού μας, όπου οι Ουκρανοί θα είναι ελεύθεροι, αν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη δημοκρατία τους. Η Ρωσία έχει επιτεθεί όχι μόνο σε εμάς, όχι μόνο στη γη μας, αλλά προχώρησε σε μια βάναυση επίθεση κατά των αξιών μας, των βασικών ανθρώπινων αξιών», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο «δέχεται πυραυλικές και αεροπορικές επιδρομές από τα ρωσικά στρατεύματα κάθε μέρα. Αλλά δεν το βάζουμε κάτω», υποστήριξε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε αναφορά στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την 11η Σεπτεμβρίου 2001, «όταν αθώοι άνθρωποι δέχθηκαν επίθεση» για να τονίσει ότι «η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ουκρανικό ουρανό σε πηγή θανάτου για χιλιάδες αθώους».

Ο Ζελένσκι επανέφερε το αίτημά του για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, συμπληρώνοντας όμως ότι «αν αυτό είναι υπερβολικό αίτημα» τότε ο ίδιος χρειάζεται μέσα «για να προστατεύσω τους ουρανούς μας»

Απευθύνθηκε δε προσωπικά στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον κάλεσε να επιβάλει νέες κυρώσεις όλους τους πολιτικούς της Ρωσίας.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, με το επιχείρημα ότι θα κινδύνευε μια κλιμάκωση με τη Ρωσία.

Κάλεσε επίσης το Κογκρέσο να κάνει περισσότερα και να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις «μέχρι να σταματήσει η ρωσική στρατιωτική μηχανή». «Όλες οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τη ρωσική αγορά γιατί είναι πλημμυρισμένη από το αίμα μας».

«Η ειρήνη είναι πιο σημαντική από το εισόδημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ζελένσκι έδειξε βίντεο με στιγμές από την ειρηνική ζωή στην Ουκρανία σε αντίθεση με τις σκηνές από τον πόλεμο των τελευταίων 21 ημερών. «Αυτό είναι δολοφονία» έγραφε στο βίντεο.

«Το να είσαι ηγέτης του κόσμου, σημαίνει να είσαι ο ηγέτης της ειρήνης», είπε ο Ζελένσκι σε ένα άμεσο μήνυμα προς τον Τζο Μπάιντεν.

Επικαλούμενος την περίφημη ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε: «Έχω ένα όνειρο, αυτές οι λέξεις είναι γνωστές στον καθένα από εσάς. Σήμερα, μπορώ να πω, έχω μια ανάγκη. Πρέπει να προστατέψω τον ουρανό μας. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας».

Ο Ζελένσκι επανέλαβε την έκκλησή του για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και μίλησε για εναλλακτικές στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί.

«Είναι υπερβολική η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, για να σωθούν οι άνθρωποι; Μία ανθρωπιστική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Κάτι που η Ρωσία δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να τρομοκρατήσει τις ελεύθερες πόλεις μας. Εμείς προσφέρουμε μία εναλλακτική. Ξέρετε τι είδους αμυντικά συστήματα χρειαζόμαστε. Ισχυρή αεροπορία για την προστασία των ανθρώπων μας , της ελευθερίας μας, της γης μας».

«Αεροσκάφη που μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία, να βοηθήσουν την Ευρώπη και, ξέρετε ότι υπάρχουν, τα έχετε. Αλλά είναι στη Γη, όχι στον ουρανό της Ουκρανίας. Δεν υπερασπίζονται τον λαό μας», πρόσθεσε.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top