ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησε το τριήμερο ενόψει της «μεγάλης Δευτέρας» - Τελεσίγραφα και εκκλήσεις ΕΕ στην Ελλάδα

Ξεκίνησε το τριήμερο ενόψει της «μεγάλης Δευτέρας» - Τελεσίγραφα και εκκλήσεις ΕΕ στην Ελλάδα

Ένα τριήμερο έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών ξεκινά με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Πετρούπολη, με στόχο στην Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας να υπάρξει λύση για το ελληνικό θέμα.

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα έχει επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ δεν αποκλείεται να μεταβεί και στις Βρυξέλλες την Κυριακή εφόσον χρειαστεί. Ο κ. Γιούνκερ από την πλευρά του παρότι δηλώνει ότι η εμπιστοσύνη με την οποία περιέβαλε τον κ. Τσίπρα δεν βρήκε ανταπόκριση έχει ήδη διαβουλεύσεις με ηγέτες της Ευρωζώνης όπως η κα Μέρκελ, ο κ. Ολαντ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας κ. Ρούτε και  θα έχει κι άλλες. 

Η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει την Δευτέρα το απόγευμα ενώ νωρίτερα όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισενμπλουμ στις 3.00 ώρα Βρυξελλών συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να προετοιμάσει στο οικονομικό πεδίο την Σύνοδο. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της Συνόδου είναι ότι έχουν κληθεί και οι κ.κ. Ντάισενμπλουμ, Ντράγκι και Λαγκάρντ. 

Καθώς συνεχίζεται ο ορυμαγδός των δηλώσεων, προειδοποιήσεων συγκαλυμένων ή απροκάλυπτων απειλών η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται να καταθέσει νέες προτάσεις για το συνταξιοδοτικό και την διεύρυνση του ΦΠΑ προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση με τις θέσεις των δανειστών.  "Όπως πηγαίνει τώρα κατευθυνόμαστε προς την κατεύθυνση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη”, δήλωσε ο κ. Ντάισενμπλουμ και έδωσε το στίγμα των προθέσεων των ευρωπαίων λέγοντας ότι "Μόνο αν οι Έλληνες καταλήξουν σε μια νέα και σοβαρή πρόταση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα συμφωνία, αλλά προς το παρόν είμαστε μακριά από αυτό”. 

Χαρακτηριστική του κλίματος πιέσεων ήταν η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόλαλντ Τουσκ ο οποίος ανέφερε ότι «Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση». Αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής είπε ότι “στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να βεβαιωθούμε ότι ο ένας καταλαβαίνει τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των πράξεων μας. Να φύγουν οι ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μαγική λύση, στο τέλος της μέρας αυτό μπορεί να είναι μόνο ελληνική απόφαση και ευθύνη”. Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε μέσω κύκλων του στις αναφορές Τούσκ χαρακτηρίζοντάς τες “αναμενόμενες, αχρείαστες και προβλέψιμες” και προσθέτει ότι “τα τελεσίγραφα δεν έχουν θέση στη συζήτηση και δεν θα επηρεάσουν την ουσία της συζήτησης που μπαίνει στο τελικό στάδιο με τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, μετά και την επιστροφή του από τη Ρωσία”. Παρά το κλίμα πιέσεων πάντως η κυβέρνηση “ δηλώνει αισιόδοξη για συμφωνία, και προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται”.

Στό ίδιο πάντα πλαίσιο των πιέσεων το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι θα κηρύξει σε πτώχευση στις 30 Ιουνίου αν δεν "πληρωθεί” το 1,55 δισ. ευρώ και ζητάει από την Αθήνα "συμφωνία” ή εγγυήσεις από την Ευρωζώνη. Οι ευρωπαίοι εταίροι πάλι ζητούν από την Αθήνα να συμφωνήσει με τις προτάσεις Γιούνκερ ή να καταθέσει ισοδύναμα προκειμένου να αποφευχθεί το ατύχημα. Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται σύγκλιση στο δημοσιονομικό κενό του 2015 καθώς και στο συνταξιοδοτικό και το εργασιακό.

Από την κυβέρνηση εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το δημοσιονομικό κενό μπορεί να κλείσει ενώ επίσης μπορεί να υπάρξει προσέγγιση με μία ενδιάμεση συμφωνία για το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι και ήδη αναζητείται μία λύση στο θέμα της διευθέτηση του βραχυπρόθεσμου χρέους που απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας αλλά και μία δήλωση για την ρύθμιση του συνολικού χρέους της χώρας σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή βοήθεια. Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί ενιαία λύση με ενιαία προαπαιτούμενα. Εφόσον πάρει τα θετικά στο πεδίο του χρέους και της ανάπτυξης θα είναι πιο δεκτική σε σκληρά μέτρα. 

Πάντως κανείς δεν θέλει να σκέπτεται το ενδεχόμενο μετά την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας που μπορεί να ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Τρίτης όπως έχει συμβεί σε πολλές κρίσιμες διαβουλεύσεις της ΕΕ να μην προκύψει διέξοδος. Μία αρνητική εξέλιξη θα σηματοδοτεί την απαρχή της ρήξης. 

 

Πιέσεις στο εσωτερικό 


Ενώ όμως οι διεργασίες κορυφώνονται στην ΕΕ η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και στο εσωτερικό της χώρας καθώς η αντιπολίτευση δείχνει να αναζητά κοινό βηματισμό. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε πρώτα με τον κ. Κώστα Καραμανλή, στην συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως με τον κ. Κώστα Σημίτη ενώ ενδέχεται να συναντηθεί και με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ενώ δείχνει να απομακρύνεται η συνάντηση με τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Κοινός παρονομαστής σε αυτές τις συναντήσεις η διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Πάντως δεν ξεφεύγει της προσοχής ότι οι πρώην πρωθυπουργοί στρέφονται μονομερώς προς την κυβέρνηση δείχνοντας να αποδέχονται πλήρως το πλαίσιο των ευρωπαίων που έχει τεθεί με το πακέτο Γιούνκερ. Η εκκλήσεις προς την άλλη πλευρά όταν υπάρχουν είναι προσχηματικές. Οι προσωπικότητες αυτές αν διαθέτουν ακόμη ερρείσματα στην Ευρώπη δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει για να δοθεί μία πιο μαλακή πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση. 

Παράλληλα τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Θεοδωράκης στις τελευταίες τους δηλώσεις επικαλούνται την συγκέντρωση στο Σύνταγμα την περασμένη Πέμπτη για να υποστηρίξουν ότι η ελληνική κοινωνία επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ. 

Πιέσεις όμως από την άλλη πλευρά δέχεται η κυβέρνηση από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς είναι οι βουλευτές του που θα έχουν τον τελευταίο λόγο. Στο πλαίσιο αυτό παραμένει η σταθερή αντίθεση της Αριστερής Πλατφόρμας η οποία θεωρεί ότι οι δανειστές δεν θέλουν συμβιβασμό, θέλουν πλήρη υποταγή με μία πρόταση που διαιωνίζει το οικονομικό αδιέξοδο θα επιβαρύνει  περισσότερο τα λαικά εισοδήματα και θα διασύρει την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό προβάλλει σταθερά ότι υπάρχει κι άλλη οδός για την χώρα. 

protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

• Έκλεισε ραντεβού μαζί τους για αγορά κρυπτονομισμάτων και τον λήστεψαν - Τον χτύπησαν στο κεφάλι και του απέσπασαν πολλές χιλιάδες ευρώ

• Οδηγοί Προσοχή: Έντονες βροχοπτώσεις σε διάφορές περιοχές της Κύπρου - Περιορισμένη ορατότητα στους αυτοκινητόδρομους

• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν

• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής

• Ευθύμιος Δίπλαρος και Αργυρώ Ροτσίδου εύχονται «καλά Χριστούγεννα» με τις πιτζάμες τους - Δείτε φωτογραφίες



Χριστουγεννιάτικο μήνυμα ΠτΔ: «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη - Mαζί αλλάζουμε την Κύπρο»

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα ΠτΔ: «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη - Mαζί αλλάζουμε την Κύπρο»

«Η Γέννηση του Χριστού αναδεικνύει τα μηνύματα της αγάπης, της πίστης, της προσφοράς και της ελπίδας.»,  αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ευκαιρία των Χριστουγέννων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top